Friday, December 30, 2016

•*¨*•.¸¸❥ Puding Jagung Kastard Berkuah •*¨*•.¸¸❥


Source : BukuResepiDlmMindaKu :-)
Edited By : Miss Rose@Redroses2u.Net




Bahan2 Untuk Puding Kastard :-
----------------------------------------------
  • 1 cawan tpg kastard
  • 4 cawan santan or evaporated milk
  • 1 cawan susu pekat manis (condensed milk)
  • 2-4 sudu gula pasir
  • 1 sdk vanilla essence
  • 1 cawan creamy corn - sy salah beli plaks, beli yg kernel ..tp sokay jek pun ..


How's Stepz-By-Stepz :-
---------------------------------

  • Campurkan 1 cawan tepung kastard dengan 4 cawan santan cair or susu sejat (evaporated milk) ke dalam periuk, kacau rata. Sy guna tepung kastard brand Bird's Custard economical pack ye ..mcm kat pic bawah ni :-




  • Selepas itu masukkan pula 1/2 cawan susu pekat aka condensed milk. Kacau lagi .. hihi ...Next >>

  • Masukkan 1 cawan creamy corn or cernel corn ke dalam periuk. Ekceli depends la nk berapa byk corn ...


  • Masukkan pula 1 sdk vanila essence. If ada daun pandan apply daun pandan lagi besh ..

  • Masukkan pula 2-4 sdb gula pasir, kalau x suka manis just kurangkan, if x letak pun sokay jek sbb nnt nak makan ngan kuah pun dah manis kan ??



  • Kacau rata sehingga pekat dan shiny/glowy2 sikit ...if nak terlajak kilau leh masukkan sedikit melted butter ..


  • Masukkan ke dalam bekas peberet or ke dalam loyang ... nak buat bentuk pepe pun tpulang ..
  • Saya masukkan ke dalam remekin kecil yang telah dispray out melted butter takut lekat ... ...sejukkan ke suhu bilik dan masukkan ke dalam freezer, sodap mkn chill2 ni ...


Bahan2 Untuk Kuah Kastard :-
--------------------------------------------

  • 1 tin susu sejat
  • 1/2 cawan1 tin air(guna sukatan dr tin susu cair juga) 
  • 2-4 sudu besar gula pasir - ikut kemanisan
  • 1 sudu besar tepung kastard
  • 1 biji epal hijau
  • 1 biji epal merah
  • 1 cawan creamy corn


How's To Stepz-By-Stepz :-
-----------------------------------
  • Tuang susu sejat ke dalam periuk dgn api yg perlahan seperti pic di bawah ya :-
  •  Masukkan epal hijau dan epal merah yang telah dibuang kulit, dibersihkan dan dipotong dadu. Masukkan pula jagung creamy  in the can.




  • Masukkan pula 1-2 susu tepung kastard tadi tuk tujuan kuah menjadi 'thicker'/ kepekatan. Masukkan pula gula pasir ikut kemanisan uols suka.



  • Kalau kuah pekat boleh masukkan sedikit air. So taraaaa dah siap dan boleh la disejukkan ...lepas tu ngap !!



  • Kuah kastard ni boleh dibuat kosong jek, boleh juga substitute ngan buah-buahan koktail ker, kismis, cranberries, peach pon ok ....Terpulang ikut selera dan kekreatifan masing2 ...



hehehe ... ok till jumpa lagi ...happy 2017 !!




Post a Comment