Monday, December 26, 2016

•*¨*•.¸¸❥ Nethili Podhi/ Pounded Anchovies Dry Sambal/ Sambal Ikan Bilis Tumbuk Pedas •*¨*•.¸¸❥



A very quick Spicy Nethili Podi, prepared for simple & yummy lunch today which goes well with Sambhar.. Happy trying my dear friends .. Kat bawah sekali sy sertakan khasiat ikan bilis katanya leh ganti dengan osthematrix from shaklee, bg sesiapa yg alahan or cannot goes for anchovies .. But better consult your dietian or mr doc ya ...

Ingredients needed;
------------------------------

  • * Small onion - 8
  • * Cleaned anchovies - handful
  • * Dried red chillies - 10
  • * Chilli padi - 6 (optional)
  • * Half lime - nak jus jek
  • * Salt to taste

  • Stepz-By-Steps How's to :-
    -------------------------------------- :
  • Step 1 - Start dengan menggoreng cili kering, cili padi, bawang goreng dan last sekali ikan bilis ...Pic mcm kat bawah ya ...Kalau nak add belacan pun boleh, nak add lain2 mcm kacang tanah or telur scramble pun sokay je, or kentang goreng, yes petai 3 !! pun ok ...







  • Step 2 - Ambil lesung batu dan start pounded each and every ingredients ...start with chili kering, chili padi, bawang dan last sekali anchovies ...





  • Step 3 - Tambah garam to salt. agak2 ye sbb anchovies ekceli dah masin .. Last sekali perahkan limau tuk jusnya ....




  • Sedap makan dengan nasi panas2 ...drooling jek ! huhu ...
  • Boleh pelbagaikan cara dengan letak cili hijau nk bg colourful, added kacang tanah goreng, kentang goreng, petai !! (yum ! yum !) or scramble egg as well. ....Or anyhtin' that goes with your own palette will do jek ! ... Pics of idea is per below ya !



Finale looks !


+ cili hijau



+ kacang goreng



+ scramble egg (telur digoreng dahulu ya, hancuq2kan dan taburkan dlm sambal)

 for my son .......................

for my son & i ...heheheh




@%% ~end of page~ %%@




Kebaikan dan Khasiat Ikan Bilis (Anchovy)


Ikan bilis tidak asing lagi dalam masakan kita masyarakat Melayu. Ada yang menjadikannya sebagai perencah, digoreng dan dibuat sambal dan tidak kurang memasukkannya ke dalam gulai untuk menambah rasa. Bagi yang berpantang dalam bersalin, menu yang biasa diambil adalah ikan bilis goreng yang rangup dimakan dengan nasi putih panas. Sangat menyelerakan.



Namun, adakah anda tahu kelebihan nutrien yang ada dalam ikan bilis? Jom semak, apakah Vitamin dan khasiat di sebalik ikan kecil ini.



Vitamin A. 



Satu hidangan ikan bilis, 100 g, memberikan kira-kira 50,000 IU(International Unit) Vitamin A. Menurut National Institute of Health Office of Dietary Supplement, Vitamin A memainkan peranan penting dalam penglihatan, pertumbuhan tulang, pembiakan dan pembahagian sel, di samping membantu untuk mengawal selia sistem imun dengan menggalakkan lapisan permukaan yang sihat mata dan pernafasan, kawasan kencing dan usus.

Kalsium

Ikan bilis menyediakan sumber yang kaya dengan kalsium. Satu hidangan 100 g ikan bilis boleh menyediakan sehingga 147 mg kalsium. Kalsium adalah penting untuk pembangunan dan penyelenggaraan tulang dan gigi yang sihat.

Kalium

Jika anda ingin menambah lebih banyak Kalium ke dalam diet anda, ikan bilis adalah pilihan yang sesuai. Ikan bilis mempunyai kira-kira 383 mg kalium setiap hidangan. Kalium adalah penting untuk fungsi jantung dan memainkan peranan penting dalam pengecutan otot rangka dan licin, menjadikan ia penting untuk pencernaan normal dan fungsi otot.

Selenium

Ikan bilis kaya dengan Selenium dengan kira-kira 36 mcg setiap hidangan. Selenium digunakan untuk penyakit-penyakit jantung dan saluran darah, termasuk strok dan pengerasan arteri atau aterosklerosis, dan juga untuk membantu mencegah kanser prostat, perut, paru-paru dan kulit, laporan dari MedlinePlus.


sumber: http://www.livestrong.com/article/359826-what-are-the-health-benefits-of-anchovies





Post a Comment