Thursday, October 20, 2016

•*¨*•.¸¸❥ Sambal Goreng Ikan Bilis Garing Menggunakan Cili Segar aka Cili Hidup •*¨*•.¸¸❥


Again miss rose?? xde bahan lagi ke for ur N3 ?? .. yup mmg N3 ulang tayang cuma menggunakan cili segar this time around... seperti cili kering, sambal cili segar pun bole bertahan lama if betul2 goreng the chillies, miss rose x berani jamin 1 month or so, yg pasti more than 2-3 weeks tu no hal  ... in shaa Allah ...

kat Melaka ni mcm Street Food la ..sana sini ada orang jual kot, DELISH or DIVINE tu WALLAHUALAM la kan ... Purata jual dlm RM6-12 kot depends pd bekasnya tp mcm x brp besh sikit sbb gua cili kering ..  




Bahan2 Sempoi Gilez :-)
---------------------------

  • ikan bilis secukupnya ... sy gunakan gred ntah ler, tp q baik jugak la ... in shaa Allah lebih sedap
  • bawang putih
  • bawang merah
  • bawang besar - optional, lau suka la
  • cili segar - beli cili segar dan blend ya ... pastikan cili all hancuq
  • serbuk perasa - optional
  • garam
  • sedikit air asam jawa or asam keping - bg yg x tahan 'bahang' cili, optional
 



Method PenyediaanNya :
-------------------------------

  • 1 - Rendam sekejap ikan bilis + cuci + selawat, leps goreng tanpa minyak dalam kuali untuk mengeringkan airnya. Put aside kat tepi kuali ikan bilis ni sementara tuangkan minyak dalam kuali. Tunggu sehingga minyak panas ganaz enuff and then scoop the bilis masuk dalam kuali.


  • 2 - Goreng ikan bilis sehingga garing. Kemudian saya letakkan di atas kitchen paper untuk menyerap minyak lebihan (kurengkan kolestrol kuikuikui, kalau suka boleh hancur2kan sikit ikan bilis ni). Minyak goreng ikan bilis tadi jangan dibuang tapi digunakan untuk menumis bawang dan langkah seterusnya. Itulah secreto de amor yg boleh membuatkannya aromalicious & yummylicious tau ! ce try !

  • 3 - Itu tips untuk sambal goreng sedap tau !! Tips untuk mendapatkan ikan bilis yang garing :-

  • Belahkan ikan bilis tu dan buangkan kekotoran dalam perut ikan bilis itu.
  • Basuhkan ikan bilis dan tapiskan dengan cepat. Pastikan ikan bilis tidak kembang.
  • Panaskan minyak dalam kuali sehingga ada asap-asap sikit.
  • Masukkan ikan bilis terus dalam kuali dan sentiasa kacau rata.
  • Lepas seminit dua atau apabila korang nampak ikan bilis ada kuning2 sikit, kecilkan api dan goreng sampai masak.


  • 4 - Tumbuk bawang putih, bawang merah sehingga hancur, selepas itu tumis bawang putih dan bawang merah sehingga garing.

 Tips Mengharumkan bawang tumis :-
-------------------------------------------


  • Bagi menaikkan bau wangi ketika menumis bawang putih pastikan bawang putih itu dicincang dahulu. Untuk bawang merah pula, masukkan sedikit garam ketika menumis. Pasti wangi baunya ...

  • 5 - Selepas itu masukkan cili segar yang telah diblend tadi. Goreng sambal sehingga garing dan naik minyak. Letakkan bahan2 perasa, kalau nak letak gula pun boleh. As i am Hang Tuah's Heritange ...gula in masakan is not the choice at all la kan ..ahaks ! .. Pic seperti di bwh ya :-



  • 6 - Setelah cili betul2 garing, masukkan bahan perasa2 seperti garam, bahan perasa, gula dsbgnya or bawang besar pun boleh masukkan sekali at this point. 




  • 7 - Akhir sekali, masukkan ikan bilis goreng yang telah digoreng dan diletakkan di atas kitchen towel tuk serap minyak. Kacau rata sekejap dan serve ! Voila ! Devine tol !!
 

  • 8- Done !!! ..Oh ya bawang besar tu suka hati nak masuk or not, lau anak ramai masuk ler ...x ckp nnt hehehe, bg yg suka ratah bilis jek cam miss rose mmg jadi mcm snek gitu ..... Lepas tu telinga, mata n hidung mancung ala2 Melayu dah klr asap kuikuikui ... kepedasan melanda, itulah kebenaran hahah ! Kebenaran x pernah mbohongi ...:-)



Ringkasannya :-
--------------------

  • Bagi yang tak tahan rasa 'bahang' cili boleh letakkan sedikit air asam jawa or asam keping ..Ada orang perut sensitive rite ...just nak cut off 'kepedasan' cili ...
  • Boleh masukkan mcm kacang tanah yg dah digoreng, leh masukkan pepe ikut kreativiti memasing, ada yg masukkan keropok ubi yang telah digoreng bagai, so jadi mcm snek la ...
  • Oh ya, mangkuk berisi sambal tu leh sengetkan sedikit (faham ke idak ni ya?) ...supaya lebihan oil tu leh ke tepi mangkuk, dah de axcess oil buangkan and buat again n again ... so that kita makan sedap but stay slim-mlim ..ahaks !! ...
  

  • Kebarangkalian tuk x succeeded/berjaya (or FAILED) buat sambal ni 0% peratus la kot mcm masak maggi jugak, sape la yg pernah FAILED masak maggi kan? kan?, ...but all depends jugak 'air tangan' siapa ... Yang penting bilis jgn hangus or burn, sambal kene garing and bahan perasa kene 'balance' ..tu jek ..In Shaa Allah *wink*. K uols ! Selamat Mencuba ya ! 
  • Korang perasan tak sambal yang dibuat dari cili segar ni a bit dull or orange in color? hah tulah kebenaran ... sambal dr cili kering warnanya darker sikit ..Miss Rose yakin if uols try buat guna cili segar lps ni x pandang yg buat guna cili kering/giling ...huhu ...** terbaek **
  • Lau makan masa bilis tu garing, hulamak ...mmg x toleh kiri-kana, atas-bawah-sisi lagi ...k la ...till then, take care *muahs ! muahs !*




´•*¨*•.¸¸❥¸  •*¨*•.¸¸❥ Sambal Goreng Ikan Bilis Garing Dengan Cili Segar / Cili Hidup •*¨*•.¸¸❥


Post a Comment