Wednesday, October 19, 2016

•*¨*•.¸¸❥ Pelbagai Sarapan Or Minum Petang -> Nasi Goreng Cili Segar Yang Sempoi •*¨*•.¸¸❥


X pasti nak kategorikan nasi goreng apa ni ..nasi goreng kampung bukan, nasi goreng cina pun bukan ..sy panggil jek nasi goreng cili segar ...sbb menggunakan cili segar (bkn cili kering/giling ya) sbg sambalnya. Hmm any masakan using yang segar2 ni kan lebih umph dan terangkat gitu .. x selera pun jadi bselera in shaa Allah, x caya ce try ! Sy buat sambal goreng pun using this chili tp tulah if korum famili ramai mmg x baloi sikit la kan sbb sedikit pricy cili ni ...Nasi goreng sesuai sbg sarapan pagi, minum petang or brunch pun boleh ...supper pun will do ..belasah aje kan ...In fact ni la food yg paling sempoi boleh disediakan dgn cepat ... Anak2 lapau ni la yg sellau mak2 sediakan heheh ...mc cite diri sendiri jek haku ni :-) .. bak kata pepatah tu "Without rice, Even the Cleverest Housewife cannot cook" - /Proverb



Bahan2Nya :-)
-------------------

  • 6 cawan nasi sejuk
  • 1-2 biji telur, dipukul sedikit
  • 1 cawan brokoli
  • 1 cawan kobis bunga
  • sedikit carrot
  • sedikit fish ball/fish cake - optional
  • garam dan serbuk perasa - secukup rasa
  • telur mata, untuk hiasan
  • hirisan tomato ceri dan jeruk gherkin, untuk hiasan (optional)

Bahan2 Yang Ditumbuk/Kisar:-)
------------------------------------
  • 2 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 biji cili merah
  • 1-2 biji cili padi
  • 1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan - optional
  • 1 camca besar ikan bilis, dibersihkan, rendam 10 minit dan toskan

Cara2 MembuatNya :-)
---------------------------
  • Nasi sejuk dileraikan (boleh masukkan sedikit minyak masak, kemudian gaul rata untuk mengelakkan nasi melekat antara satu sama lain). Potong sayur brokoli, kobis bunga dan carrots, rendam ngan garam + doa, selawat + toskan. Cili segar diblender dan ketepikan.  Bahan2 kisar ditumbuk and now, jom tumis rencahnya.


  • Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 3 camca besar). Tumis bahan2 tumbuk halus hingga harum. Masak dengan api kecil dan kacau sentiasa. Bila bahan2 rencah mula garing, tolak ke tepi kuali. Masukkan telur, masak hingga telur kental dan hancurkan. Note : kena masukkan telur b4 the garam sbb nnt telur tu masin heheh.




  • Gaul rata telur hancur tadi dengan bahan2 rencah. Masukkan garam secukup rasa (anggaran 1 camca teh) dan serbuk perasa secukupnya. Tambahkan sayur2 peberet like brokoli, kobis bunga dan carrots dan kacau rata. Boleh tambahkan air secukupnya jika kering sangat.




  • Masukkan nasi tadi. Gaul hingga nasi dan bahan2 rencah sekata. Masak dengan api besar, kemudian sederhanakan api dan masak hingga nasi sedikit garing, sambil dikacau sekali sekala.


  •  Hidangkan dengan telur mata, atau anything hiasan yang disukai mcm jeruk gherkin, tomato ceri jika suka... Selamat mencuba!! Sy x letak apa2 hiasan pun ... hiasan meja jek ada :D




•*¨*•.¸¸❥ End of Pelbagai Sarapan Or Minum Petang -> Nasi Goreng Cili Segar Yang Sempoi •*¨*•.¸¸❥



Post a Comment