Monday, October 31, 2016

•*¨*•.¸¸❥ MyMalaysian Lempeng/ PanCake Nestum Bersama Sambal Goreng Ikan Bilis Garing •*¨*•.¸¸❥


N3 ni pasal lempeng yg selalu ibunda sy buat masa kecik2 ...my mum buat lempeng kelapa tp miss rose x dpt kelapa muda parut di tpt kejadian (lain la duk kampung ya) ..  .. Very very basic cuma ada kelapa parut, air, garam & tepung gandum jek but mmg superb duperb tastenya! ... So substitute ngan nestum jek la & twist sket here & there recipes asalnya (mcm biasa hehehe) .. x rs sgt la lemaknya but sokay la sbb mybellabelly dah teringin nk mkn lempeng ...so buat jek la apa yg ada @MySerabutKitchen tu ... huhu ... 
Saya sertakan juga sambal ikan bilis goreng garing (mggunakan cili segar/hidup) yang sy buat pencicahnya, selain itu sambal tumis pun sokay jek ... or makan ngan something sweet like whipping cream, condensed milk or gula melaka pun lagi terangkat ... tp nk menjaga kesihanta sy nak something pedas la ...baru rs kenyang ...x gitu ??


Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas :-
-------------------------------------------------------------
Lempeng juga salah satu makanan yang amat dikenali di Malaysia khususnya pada penduduk Melayu. Ia dikenali sebagai "pancake" dalam Bahasa Inggeris, kerana ia dibuat diatas frying pan. Penkek merupakan kata pinjaman dari pancake , boleh dijumpai secara bertulis di Malaysia. Bahan utama lempeng ialah bater, dimana bahan asas untuk membuat lempeng ialah tepung gandum, air dan sedikit garam. Selain tepung gandum, ada sebahagian tempat menggunakan tepung beras.

Untuk mendapatkan tekstur adunan lempeng yang lebih bagus, masukkan telur. Bater lempeng boleh dibuat menggunakan tangan ataupun pengisar.[1]
Lempeng bukan sejenis roti atau roti leper, kerana roti memerlukan adunan tepung menjadi doh. Adunan lempeng selalu dimasak diatas kuali leper.

Sumber : Ibunda tercintaKu
Edited By : MissRose@Redroses2u.Net



Bahan-bahan : 2 cawan tepung gandum 1 1/2 cawan air (boleh ditambah sedkit demi sedikit sesuai dengan kepekatannya & jangan terlalu cair) 1 sudu teh garam halus 1 biji telur Cara masak : 1. Semua bahan di atas di satukan dan dikisar sekejap dalam mesin pengisar (blender) menjadi batter. 2. Ambil satu senduk bancuhan tepung (batter) dan dileserkan dalam kuali non-stick. Janganmterlalu tebal, lebih kurang seperti tebal roti canai. 3. Bila bahagian bawah telah garing sedikit, balikkan lempeng bahagian bawah naik ke atas. 4. Bila kedua-dua bahagian telah masak, angkat dari kuali. 5. Sesuai dimakan dengan sambal ikan bilis atau sambal sardin atau pun kari. *anggaran 10 - 11 biji lempeng sebesar piring alas cawan.

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
Bahan-BahanNya :-)
----------------------------
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 biji telur gred A - optional
  • 1/3 cawan susu cair - leh ganti susu segar or santan
  • 1/2 cawan air panas
  • 1/2 cawan air sejuk
  • sedikit kelapa parut muda - or sy substitute nestum sbb kelapa xde di tpt kejadian
  • garam secukup rasa
  • serbuk bawang - - optional  
  • Sambal goreng or tumis untuk mencicah or anything u like mcm whipping cream, condensed milk or gula melaka

* Lau nk buat lempeng coklat masukkan sedikit serbuk koko, lau nak manis plaks mcm omputehnya pancake tu masukkan 1-2 sudu gula & telur + butter ya ...

Cara MembuatNya :-)
---------------------------
  • Cara paling senang put all together in FP la ..cepat, tepat & hebat *wink*. Satukan garam + tepung gandum, masukkan nestum or oat or any legumes uols suka .. kacau rata, steps mcm pic bawah. Pic mcm kat bawah ya :-
  • Selepas itu masukkan air panas dan kacau rata, dah rata masukkan susu segar atau air sejuk biasa jek, masukkan telur jika suka (tp sy skip this part ye).


  • putarkan FB n blend all tuk dptkkan adunan batter yg smooth sailing. Akhir sekali masukkan minyak sayur or butter(mentega) in batter nk bg mcm shiny & glowy sikit the batter .... FInal batter mcm kat pic bawah ya ...

  • Sebenarnya boleh subsitute n letak apa2 yang digemari, boleh masukkan chili or serbuk garlic or serbuk koko nak bg coklat bagai .... Panaskan non-stick pan/kuali leper sekejap, sapukan sedikit minyak sayur dan wipekan dengan paper kitchen towel ...
  • Scoopkan 1/3 adunan/batter dan sendeng2kan pan, agak adunan merata. Bila permukaan lempeng nampak pucat dan tepinya renggang sedikit dari pan, terbalikkan dan masak sekejap lagi. ...
  • or boleh gunakan crepe stick mcm pic kat bawah ...ia boleh membantu or menyakitkan hati if x tahu guna hehehe ...* wink *



  • terbalikkan dan masak sekejap sehingga brownish sikit. Angkat dan buat kaedah sama untuk baki adunan yg selebihnya .. quantity depends on the size n cairnya adunan/batter..




  • if batter going to tick boleh masukkan sedikit air panas nk bg cair ... Boleh lipatkan jadi bentuk yang disukai ...
  • Hidangkan bersama sambal peberet like sambal tumis, sambal goreng atau apa saja yang anda suka. Miss rose mkn ngan sambal goreng yg sellau di tmpt kejadian gitu ...


  • Nota Kaki :-  
  • -* boleh gantikan susu cair ngan santan or just guna jek air sejuk biasa jek
  • -* boleh masukkan sebiji telur ayam tuk adunan yg smooth & licin (mcm pancake omputeh)
  • -* serbuk bawang tu anda boleh di Tesco dan pasaraya2 besar ...








•*¨*•.¸¸❥ end of MyLempeng MyMalaysian PanCake Nestum Dan Sambal Goreng Ikan Bilis Rangup •*¨*•.¸¸❥ 



Bahan-bahan : 2 cawan tepung gandum 1 1/2 cawan air (boleh ditambah sedkit demi sedikit sesuai dengan kepekatannya & jangan terlalu cair) 1 sudu teh garam halus 1 biji telur Cara masak : 1. Semua bahan di atas di satukan dan dikisar sekejap dalam mesin pengisar (blender) menjadi batter. 2. Ambil satu senduk bancuhan tepung (batter) dan dileserkan dalam kuali non-stick. Janganmterlalu tebal, lebih kurang seperti tebal roti canai. 3. Bila bahagian bawah telah garing sedikit, balikkan lempeng bahagian bawah naik ke atas. 4. Bila kedua-dua bahagian telah masak, angkat dari kuali. 5. Sesuai dimakan dengan sambal ikan bilis atau sambal sardin atau pun kari. *anggaran 10 - 11 biji lempeng sebesar piring alas cawan.

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef


Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef


Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
Bahan-bahan : 2 cawan tepung gandum 1 1/2 cawan air (boleh ditambah sedkit demi sedikit sesuai dengan kepekatannya & jangan terlalu cair) 1 sudu teh garam halus 1 biji telur Cara masak : 1. Semua bahan di atas di satukan dan dikisar sekejap dalam mesin pengisar (blender) menjadi batter. 2. Ambil satu senduk bancuhan tepung (batter) dan dileserkan dalam kuali non-stick. Janganmterlalu tebal, lebih kurang seperti tebal roti canai. 3. Bila bahagian bawah telah garing sedikit, balikkan lempeng bahagian bawah naik ke atas. 4. Bila kedua-dua bahagian telah masak, angkat dari kuali. 5. Sesuai dimakan dengan sambal ikan bilis atau sambal sardin atau pun kari. *anggaran 10 - 11 biji lempeng sebesar piring alas cawan.

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
Post a Comment