Monday, October 24, 2016

•*¨*•.¸¸❥ Maggi Goreng Sempoi Tuk Minum Petang MyBoboi ..Ce Try ! •*¨*•.¸¸❥

Kali ni resepi orang bujang org cakap ...tp bahan2nya complex plaks sbb tu versi ori tp sy buat sempoi jek sbb cut-off/slash abis nk bg super duper speedy gonzalez ya, myboboi dah hungry + angry huhu :-) .. Kira bahan2 lain, stepz-by-steps (ajau) buat lain ler ni .. Maggi as we ols know mmg x baik tuk kesihantan kan? ..homai !! homai !! ...Jadi kurangkanlah makan mee segera, walaupun murah dan menjimatkan ianya membahayakan kesihatan. Malah, lebih banyak kos yang diperlukan untuk melakukan rawatan kalau kesihatan kita terjejas..Tp cukup sempoi lau nk cepat ...TAPI layan sekali-sekala ok la ..once in the blue moon kata org !


Bahan2Nya :-)
--------------------

  • 1 bungkus mee segera- boleh gantikan dengan mee kuning, mee hoon or sbgnya ..
  • 3 ulas bawang putih (diketuk)
  • 2 ulas bawang merah
  • 1 biji or 1/2 biji bawang besar.
  • sedikit bilis sebagai penambah perasa - optional
  • bebola daging (dibelah 2)
  • udang segar (dikupas kulitnya dan dibiarkan ekornya)
  • sotong (dipotong bulat)
  • sebiji telur
  • 2 batang sawi
  • kobis
  • tomato(dibelah 4)
  • 4 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos cili - optional
  • 2 sudu besar sos tiram - optional
  • 1 sudu besar kicap manis - optional
  • 1 biji cili merah atau hijau (hiris nipis)
  • 2 tangkai daun sup - optional
  • air secukupnya
  • garam secukupnya
  • cili padi - if uols suka
 
Cara2 PenyedianNya - How's To Stepz-By-Stepz :-)
--------------------------------------------------------

  • Maggi mee dicelur dan ditoskan. ketepikan sebentar. Note : sy lalukan air sejuk in order tuk mengelakkan dia melekat2 ...like pasta jugak... pic mcm kat bawah ya ...
  • Tuk sayur plaks leh chopped-up dan basuh + selwat + toskan ..




  • Tumbuk bawang putih, merah, ikan bilis. Tumiskan dengan sedikit minyak sehingga garing. Masukkan sedikit cili or cili padi jika suka pedas ya. Boleh masukkan sos cili + sos tomato + kicap + sos peberet ... (sy skip sy buat sempi jek - grrr buat lain ajau lain ahaks) ...
  • Masukkan rencah seperti udang, sotong, bebola ikan dsbnya (sy skip jugak, maleh nk letak). Masukkan sayur dan sayur dah layu pecahkan telur ayam dan seterusnya garam ... pic steps mcm kat bawah :-




  • Masukkan sedikit perencah maggi yg telah disertakan ..kalau xnak pun xpe .. Kacau seketika. Masukkan maggi yang ditoskan, kacau seketika ...Tara...dah siap !




  • Boleh taburkan bawang goreng or cili jeruk or anything else ...bubai again !






•*¨*•.¸¸❥  End of Maggi Goreng Sempoi Tuk Minum Petang MyBoboi ...•*¨*•.¸¸❥

Post a Comment