Wednesday, October 12, 2016

•*¨*•.¸¸❥ Easy Pezy Korean Cuisine : KimChi/KimChee/GimChi •*¨*•.¸¸❥


Kimchi, also spelled kimchee or gimchi, is a traditional fermented Korean side dish made of vegetables with a variety of seasonings. Wikipedia

Sumber : fb Nina Mahdar/Ajjumma Maangchi
Edited By : MissRose@Redroses2u.Net

RESEPI EASY KIMCHI

Bahan2Nya :-)
---------------------
  • 2 pcs kobis panjang - belah 4 - dan potong (rujuk gambar)
  • 1/2 cawan garam kasar
  • 1 biji lobak merah - belah 4 dah hiris halus memanjang
  • 1 biji lobak putih - sederhana panjang - hiris halus memanjang
  • 1 ikat daun bawang -
  • 1 cawan serbuk lada
  • 3 sudu makan chili flakes
  • 2 sudu makan sos ikan
  • Bahan Pemekat / Kanji
  • 3 sudu besar tepung beras
  • 1 cawan air
  • 3 sudu besar gula



Cara2 MembuatNya :-)
----------------------------------
  • Satukan kesemua dan masak atas api hingga pekat. dah siap ketepikan. biarkan sejuk.

Bahan2 KisarNya :
---------------------------

  • 1 labu bawang besar
  • Sebuku bawang putih
  • 2" halia

Note : kimchi ni makin lama di perap makin rasa masamnya..


Ezy Pezy Step By StepNya :
---------------------------------------

  • pic1
    ---------

    Sediakan kobis panjang. belah 4 memanjang terlebih dahulu. Lepas tu potong la banyak mana nak potong. jangan potong halus sangat. nanti hancur pulak kobisnya. 

  • pic2
    ---------

    Kobis yang telah di basuh. Tabur garam pada keseluruhan kobis. buat sehingga garam dan kobis habis.


  • pic3
    --------

    lobak putih, lobak dan daun bawang. hiris halus memanjang.
  • pic4
    ---------

    Satukan air, tepung beras dan gula. Masak atas api perlahan sehingga pekat. Sejukkan



  • pic5
    --------

    bahan kisar (bawang besar, bawang putih dan halia je). satukan adunan tepung dan bahan kisar.
  • pic6
    --------

    kemudian masukkan chilli powder. saya guna jenama babas.. nak guna jenama apa pun tak kisah. Saya campur sedikit chilli flakes..kacau/gaul sehingga sebati.
  • pic7
    ---------

    kemudian masukkan pula sos ikan. kacau.
  • pic8
    -------

    masukkan bahan yang di hiris halus tadi. kacau sebati. Pas tu masukkan kobis yang telah di perap lebihkurang 2 jam. basuh kobis 2 - 3 kali. toskan airnya..



  • pic9
    -------

    ambil kobis,.. masukkan dalam bowl kosong. kemudian ambil sedikit adunan lada. masukkan dan gaul. sedikit demi sedikit sehingga kesemuanya bergaul rata.
  • pic10
    -------

    masuk dalam bekas. tutup ketat2. masuk dalam peti ais, nak makan amik sikit.. nak buat nasik goreng kimchi pon sedap...




  • nak letak dlm bekas sbg door gift or bg jiran2 pun boleh ...







Post a Comment