Wednesday, September 07, 2016

•*¨*•.¸¸❥ Sayur Sawi Masak Lemak Putih Bersama Cili Padi •*¨*•.¸¸❥


Lauk ni biasa2 jek tp lau dpt makan sekali-sekala tu mmg heaven sbb ada 'coconut milk' rite? ..Wow super-duper trans-fat sources tu ...huhuhu ...Sesekali belanda 'body n soul' mkn yg high calories sikit in shaa Allah xde pepe ...kan ? kan ? Haaa ...mesti korang setuju tu ..Heheh ... K la jom layan ....jom mulakan dari bahan2 ...leh sub ngan apa2 yg patut .. Ur taste Ur Way !! ...

  Bahan2 Utama :
------------------------
  • sayur sawi batang putih - leh sub ngan pepe sayur yg disukai
  • 10-20 btang cili padi - ikut tahap kepedasan anda
  • fish ball/fish cake/tauhu/tofu - digoreng or beli jek da goreng
  • semangkuk santan kelapa - ikut korum famili

Bahan2 Kisar/Tumbuk :
--------------------------
  • 3-5 ulas bawang merah
  • 2-4 ulas bawang putih
  • sedikit ikan bilis - boleh ganti ngan udang kering

Step By Step :-
--------------------
  • Mula2 sayur direndam ngan air garam, ketepikan. Tujuan supaya segala kotoran such as pasir or bugs ke akan mati or mendap ke bawah. Selepas 10-15 minis leh la ditoskan.




  • Bahan2 tumbuk & kisar ditumbuk dlm lesung batu or mini chopped. Masukkan sekali cili padi, biar chunky sikit. Masukkan ke dalam kuali/pan/pot/skillet/wok.







  • Perahkan santan kelapa or lau beli dah siap boleh mskkan jek ke dlam kuali/pan/skilllet/wok. Biarkan sebentar sehingga mendidih.


sy dah tumiskan plaks bahan2 ni, technical error nih >_< ...tulah berangan lg, main pesbok, shoping online @shopee, @lazada , tgh masak pun soping ...terror hakak !! ...heheh :D





  • Masukkan fish cake/ball/tauhu/tofu or any other bahan uols suka...ada org x suka tauhu2 ni ...tp sbg keturunan puteri hang li po tauhu2 mmg a must have items !! in a dishes ni ...skip jek if xnak ...
 

  • Masukkan sayur sawi tadi, boleh sub ngan sayur peberet... ni mcm guideline jek la ..

  • Boleh masukkan air putih sesuka hati ikut byk mn kuah yang disukai ...tp lau santan cair xperlu la k ...

  • Perasakan dengan garam dan serbuk perasa such as ajinomoto, pasti sedap, cukup rasa .... mesti dish ckp rasa & sedap huhu ...
  • ok la boleh la dihidangkan...mkn panas2 mmg terbaik la .. ditambah ngn lelemak transfat in santan tu ...wow ! heheh



ntah apa2 la hiasan dishes ni, mmg xde skills chef lgsng, belasah jek janji ikhlas tuk sayangku ...heee


•*¨*•.¸¸❥ Sayur Sawi Masak Lemak Putih Bersama Cili Padi •*¨*•.¸¸❥



Post a Comment