Sunday, September 18, 2016

✿•*¨*•.¸¸❥ Puding Roti Kismis Bakar Bersama Sos/Kuah Kastard ✿•*¨*•.¸¸❥


Coti2 Mesia (skool + koje) kali ni terasa puas sbb sy dpt mencuba pelbagai resepi but still boleh join xtvt my boboiboy ... Mmg satisfied gurantee tahap 7 la ! selalunya x sempat /no time masak sbb kene jd driver x btauliah, ke hulu ke hilir ke darat ke laut (s pool in my case) hahah, job paling tensen kat dunia fana ni jd driver la, sib baik part-time n bknnya profession .. >_< ... So, kene la sacrifice hobi baking + cookin sy ...but kali ni cuti seminggu wah tiap2 hari masak mcm x percaya jek, tetiba angin rajin da btiup kencang ...so, mmg berbunga2 hati ini sbb dpt try menu food/dessert kesukaan  .. Hmm tgh cari ms bila nk buat cupcake in large quantity plaks sbb ada wedding this week end ..hoho ! .. kene buat all in saturday la ...x tido dibuatnya ni nnt ...adesss .... :-D

Tengok kat dapur byk roti n then ada susu + balance2 kismis ..ok jom buat puding roti la ...otherwise roti pun mesti x laku nnt ...  Sy guna roti ni ya, tp exceli boleh guna roti pepe jek, roti putih/sandwich, roti france baguette, soda bread, brioche or cibatta ..mcm2 boleh, hentam saje la ..
 


Bahan2 Untuk Puding Roti :-)-------------------------------------------------

  • 8 keping roti - sy guna gardenia delicia-butterscotch tu ...(pic mcm atas ya)
  • 2 cawan susu segar
  • 4 sudu besar gula halus -  ikut keperluan ya, x suka manis x perlu letak ...
  • 2 biji telur
  • 1 sdt esen vanilla
  • 2 sdb mentega - cairkan
  • sedikit kismis
  • 1 sdt instant custard powder - boleh beli kat bakery supplier, sy add
  • 1sdt cinnamon powder - optional, sy add
 



Bahan2 Tuk Sos/Kuah Kastard :-)
-------------------------------------------------

  • 1 tin susu cair
  • 1/4 tin air  - ikut keperluan ya
  • 2 sudu besar tepung kastad
  • 2 sudu besar gula halus -  ikut keperluan ya
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • Daun pandan - jika suka
 


Cara2 Membuat Yang Sempoi :-)
-------------------------------------------------

  • STEP 1 - Masukkan susu segar, gula halus, telur, instant custard powder, melted butter, vanilla essence dan ecinnamon powder dalam 1 bekas or boleh guna FP or blender ya.... senang nak throw in and sebatikan semua.. Pukul hingga bahan2 sebati bknnya kembang tau ... Ketepikan kejap.









  • STEP 2 - Sapu baking pan dengan butter all over ya. Lepas tu boleh racik2, tarik2, potong2, pecah2kan, gunting2kan or just dunk je in the liquid mixture pun boleh. Lepas tu organize bg cantik ...tak susun pun sokay jek, biarkan seketika dlm 5-15 mins or so spy roti + liquid terendam dan meresap sekejap.. MeanWhile boleh heat up the oven .... pic step2 mcm kat bawah ya :-







  • STEP 3 - Lepas organized, akhir sekali taburkan kismis, panaskan oven 10 mins b4, selepas itu dibakar pada suhu 160-180C selama 30-45 minit.. Boleh adjust temp and timing ikut suka and suits uolsnya oven la ...mine is oven kecik, so temp 150-160C da ckp da ....Pic setelah dibakar seperti di bawah ya ... Now kita buat sos kastardnya plaks !




Cara2 Membuat Sos/Kuah Custard Yang Sempoi :-)
-----------------------------------------------------------

  • STEP 4 - satukan bahan-bahan sos kastard ke dalam periuk.. petua untuk elakkan tepung kastard berketul-ketul semasa memasak, jangan panaskan lagi periuk, kacau dulu tepung bagi sebati.. dah larut/hancur baru letak atas dapur dan panaskan guna api sederhana.. masak sampai pekat.. kepekatan sos terpulang pada selera.. dah sejuk nanti lagi pekat sebenarnya.. 



  • Lau ada daun pandan ni lagi syiok abis !. Buat 'simpulan cinta sayang' dan throw in the liquid ...



  • Ok now bole la dihidangkan dan mamam, bila buat sendiri terasa 'kepuasan' dan 'kenikmatan'nya, caya la ! .. pic mcm kat bawah ya ... makan panas2 pun sokay or hmm mkn sejuk2 pun sodap gek ...ce try ! ... Selamat Mencuba dan Semoga Membantu ya ! ...Till then ...bubai ... See ya !







✿•*¨*•.¸¸❥ end of Puding Roti Kismis Bakar Bersama Sos/Kuah Kastard ✿•*¨*•.¸¸❥


Post a Comment