Sunday, September 11, 2016

•*¨*•.¸¸❥ No Bake OREO CheeseCake Inspired By KraftsRecipes.Com •*¨*•.¸¸❥

Ekceli dah lama KraftsRecipes ni jd bhn rujukan saya ...in fact sy mdpt 'hidayah' dan start baking from site ni la sbb recipesnya so so sempoi n kene ngan my tastebud !! **cis perasan**   ... Sy just modified here n there sket tuk tekak orang Melayu-Apeks sy n then voila ! ... Turns on great ...In shaa Allah ...

Funny was, orang bz buat rendang dia bz buat oreo cheesecake huhu..terer hakak ! ....No bakes means no egg la ye ...Lau korum famili ramai boleh letakkan 3-4 eggs but kene bake 40-45 mins pd suhu 150-165C ya ... leh je modifiedkan.... Saya ada N3 yg bake b4 ...leh cek it daud !! ... Ok jom layannn step by step ...


Source : KraftsRecipes.com
Edited By : Miss Rose@Redroses2u.Net



Bahan2 Sempoi :-)
---------------------------

  • oreo cookies - x perlu buang fillingnya ** - boleh sub ngan digestive biscuits or biskut marie
  • butter/mentega - boleh sub ngan peanut butter, cairkan **
  • cream cheese
  • sour cream - leh sub ngan yogurt
  • sweetened condensed milk - boleh sub ngan gula halus
  • whipping cream - leh sub ngan heavy cream
  • mini oreo cookies - optional
  • nescafe powder - optional
  • cinnamon powder - optional
  • gelatine powder - masukkan ke dlm sedikit air suhu bilik
  • chocolate nibs - optional
  • vanilla essence flavour
** bahan tuk base/crust, buat dulu keep in freezer ...




Step-By-Steps How's To :-)
-------------------------------------

  • mula2 kita preparekan basenya or crust, patah2kan oreo cookies dan masukkan ke dlm FP, putarkan sehingga hancur. Selepas itu masukkan butter or marjerin yg telah dicairkan. Selepas itu masukkan ke dlm loose pan ... Loose pan mmg paling sesuai nk buat CC ... senang nak open up later. Pic seperti di bawah ya ...




  • Alaskan loose pan dengan parchment paper dan sapukan butter di atas dan keliling pan mcm kat bwh ya :-




  • masukkan oreo + butter td ke dlm loose pan dan tekan2kan dgn tgn ...selepas itu ratakan dan tekan2 dgn sudu mkn. Pic spt di bwh ya ...Refrigate selama 15 mins or so ...Jom buat mixturenya plaks or lapisan atas cheese ...

 

  • first of all, putarkan non diary whipping cream sehingga 'bertanduk' .. Boleh gunakan any brand (sy guna brand value pride) or boleh gunakan double cream or heavy cream, half n half pun boleh (err ada ke kat mesia ni eh? Cold Storage ada kot !). Ketepikan. Pic seperti di bawah ya ...



  • Ambil mixer dan start putarkan cream cheese ngan sweetened condensed milk aka susu pekat manis. Boleh adjust ikut level of sweetness memasing. Sy cadangkan masuk dlm 3 susu besar gitu dulu n masukkan bahan2 lain first, see hw's it goes ...boleh adjust at the end if x sweet enuff lg ..



  • selepas itu masukkan bahan2 perasa seperti vanilla essence (bg wangi), garam (to enhance the flavour), orange essence (boleh sub dgn jus lemon/limau - to give tangy & tart taste), cinnamon powder, nescafe powder ( to give bitter taste). Pic mcm kat bawah ya :-
 





  • masukkan gelatine (leh sub dengan instant pudding oso) tuk memekatkan cream cheese mixture/batter. Gelatine tu dicampurkan air suhu bilik dan biarkan sebentar bg larut.




  • masukkan chocolate nibs + mini oreo cookies, boleh parutkan juga  chocolate flakes tuk rs yg lebih umpphhh !




  • akhir sekli masukkan whipped whipping cream yg first dibuat tu. Kacau ngan kaedah kaup-balik or folding method meaning kaedah 1-arah je. Rasa dan boleh add apa2 yg kekurangan taste seperti susu pekat manis dsbgnya.



  • tuangkan campuran cream cheese batter ke dalam loose pan tadi dan ratakan as smooth as possible. Boleh guna turning table for that, in my opinion ni cara yg paling baik nk smoothen batter tu ...sejukkan dlm fridge 1-4 hours b4 di'serve' and cut-off.




  • selepas klrkan from fridge boleh la dihiaskan oreo cheesecake td ....ikut kreativiti memasing ya ....sy corakkan dn gunting parchment paper mc ms kita buat kraftangan di  skool rendah dulu heheh, put on the cake td dan taburkan oreo powder tadi. Dan sy putarkan rosette keliling cake ...final looks mcm pic bwh ya  :-

  • sapukan dengan brush supaya rata dan menutupi all the 'open' area ... lepas tu slowly pull-off the paper, taraaaa !! ..... pic mcm kat bawah ya :-


  • final result mcm pic bawah ya, hmm alolo laparnya lahai ....jemput mkn ya !!




  • last but not least sy ucapkan "Selamat Hari Raya AidilAdha to all", semoga perancangan Allah terbaik tuk kita seme, take care, save journeys and luv uols !! ...Till then ....bubai and muahs ! muahs ! ...



 •*¨*•.¸¸❥ No Bake OREO CheeseCake Inspired By KraftsRecipes.Com •*¨*•.¸¸❥


Post a Comment