Saturday, September 03, 2016

•*¨*•.¸¸❥ Ikan Cencaru Masak Lemak Cili Padi Bersama Tomato Ceri •*¨*•.¸¸❥




A staple dish among the Malay community inspired by spicy Minangkabau flavours, masak lemak cili padi is usually made by cooking fish, seafood, meat (usually chicken), smoked meats and fish, eggs, mushrooms, and/or vegetable in coconut milk blended with turmeric and ground cili padi
 
Bahan2Nya :-
------------------------------

  • 2 ekor Ikan cencaru - dibersihkan & dipotong 2-3
  • 10-20 tangkai cili padi - kisar
  • 3-5 Bawang merah-  kisar
  • 2-5 Bawang putih -  kisar
  • 1 inch halia -  kisar
  • 1 inch lengkuas - kisar/optional
  • 2-3 batang serai - diketuk
  • 1 helai daun kunyit - optional
  • daun limau purut -  optional
  • daun pandan - optional
  • 1 mangkuk santan kelapa
  • 1-2 serbuk kunyit - sedikit sahaja (untuk mencantikkan warna kuah)
  • 1-2 cawan air masak - ** jika perlu
  • 2-4 keping asam keping
  • garam dan ajinomoto
  • bahan2 sayur - Tomato Ceri/Baby Tomato, Tomato Mama, Belimbing Buluh, Petai, Kacang Panjang, Kacang Buncis
  • 1-2 sdt kerisik - optional, x letak pun xpe


Cara2 MembuatNya :-
--------------------------

  • Ikan dibersihkan, buangkan 'jaket'nya dan dipotong 2, lumurkan ikan bersama asam jawa dan garam, lau ada air beras pun sokay gek nk hilangkan hanyir. Limau or lemon pun will do. Ketepikan sebentar.

  • Bahan2 seperti bawang merah, bawang putih, lengkuas, halia, kunyit hidup diblender sehingga hancur. Saya masukkan 1 sdt kerisik, 1 sdt serbuk kari ikan sekali sbg tambahan perasa.

  • Bahan2 kisar dimasukkan ke dalam periuk. Saya x tumis tp ada yg tumis ngan sedikit minyak, terpulang ye.


  • Saya masukkan ikan dan biarkan seketika, nk bg isi dia kecut gitu dlm 2-3mins or so.
  • NOTE :- Sebenarnya resepi asal ialah kene kene smoked the fish tu iaitu bakar ikan yang telah dilumur tadi di atas kuali leper. Bakar separuh masak di kedua-dua belah ikan. Bila dah masak, buangkan kulit keras dan kulit yang hangus-hangus ditepi-tepi ikan. Inilah cara yang betul dan sepatutnya ......ce tny org neg 9 hw's they prepared the masak lomak cili padi hehehe
  • Saya masukkan serai, asam keping/asam gelugor dan santan. Biarkan seketika, boleh masukkan air masak jika kuah sedikit pekat ya.
  • Sya masukkan santan dan perasakan dengan serbuk kunyit, garam dan serbuk perasa, suaikan rasa.
 (sowi ya, santan tu dah tcemar sikit hehe...da x cun gitu)


  • Masukkan tomato ceri or sayur2 kegemaran ada yg masukkan petai (kene rebus dulu ya), belimbing buluh, mak tomato, kacang panjang or kacang buncis.


  • Kacaukan ia dan biarkan mereneh seketika. Pada masa ni boleh la dimasukkan daun kunyit, daun limau or daun pandan ya.


  • Selepas itu boleh la boleh la ditutup api dan serve ngan nasi panas2 ..mmg nangis la wei ! In shaa Allah >_<


•*¨*•.¸¸❥¸ End of Ikan Cencaru Masak Lemak Cili Padi •*¨*•.¸¸❥¸

Post a Comment