Saturday, September 17, 2016

•*¨*•.¸¸❥ Ezy Pezy Biskut Bebola Coklat Nestum •*¨*•.¸¸❥


N3 ni sy ambil dr majalah mingguan wanita. Sungguh sempoi cara mbuatnya n suai tuk kudap-kudapan (snack) ..X semestinya bentuk bebola, bentuk pepe pun sokay ....nak mskkkan dlm square or round pan pun boleh jek ...




Source By : Mingguan Wanita
Edited By : Miss Rose@Redroses2u.Net




Bahan2 Sempoi :-)
--------------------------
  • 1 packet biskut Marie - ori or coklat will do, leh sub ngan disgestive biscuits or ore cookies pun sokay
  • 150gm peanut butter - chuncky or smooth will do
  • 250gm coklat masakan - jadikan ganache
  • 1 cwn nestum cereal - leh sub ngan kekacang or cornflakes yg dihancuqkan ...
  • 1 sdt vanilla essence
  • 2-4 sdt gula pasir - jika perlu

Step by Step How's To :-
--------------------------------------
  • First of all hancuqkan biskut marie, leh tumbuk ngan msk dlm beg ziploc and pkl ngan 'lucille' (hahah ni bat dlm Walking Dead 7 ya ) ... or guna FP, or any method ... Biskut boleh sub ngan disgestive biscuits or oreo cookies pun boleh. Ketepikan ...pic ditunjukkan mcm kat bwh ya :-



  • MeanWhile, kita buat campuran nak 'glue' the biskut marie tadi. Peanut butter dipanaskan, masukkan vanilla essence, instant custard powder, gula (jika perlu), butter (jika perlu) dan fresh milk/heavy cream (jika perlu). Gaulkan bersama, anggaran tu agak2 ya sbb tgk byk mn biskut tu ...Pic mcm kat bwh ya :-












  • Selepas tu masukkan campuran peanut butter tsebut ke dlm FP, press power nk bg mix all together.  B4 tht kene buat choc ganache ya bb nk celup the bebola tu nnt ... Pic spt di bawah ya :-...




  • mula2 masukkan cookin' choc ke dlm bowl, guna method double boiler (iaitu periuk-atas- periuk) ya ... Slps tu mskkan instant custard powder + fresh milk sikit2 ... kacau bg rata ya ... @ the end put minyak sayur nk bg shiny + glowing sikit ... Steps mcm pic kat bwh ya ...






  • Ok jom assemble all together-gether ya ...bulatkan biskut marie mixture jd bentuk bulat .. slps tu celup ke dlm choc ganache and seterusnya nestum ...walla, jd la 1 bebola coklat ...n many more to come huhuhu ... part ni leceh sikit la n so tiring tho ... better msk je dlm pan n rite ?? heeee ...da malas la tu ....>_<




  • Susunkan paper cup supaya senang nk mskkan bebola coklat nnt ... Masukkan bebola coklat sesudah digolekkan ke dlm nestum ...Pic mcm kat bwh ya :-

 





  • NOTE : Jika uols suka 'crunchy-munchy' mcm sy, plz dun use nestum, use peanuts like - badam, pecan, pistachio or even cornflakes. Nestum x mberi kesan 'garing'... so may b nx time sy akan ubah kot ...in shaa Allah ...** eleh mcm la ada ms sgt **
 



•*¨*•.¸¸❥ End of Ezy Pezy Biskut Bebola Coklat Nestum •*¨*•.¸¸❥

Post a Comment