Monday, September 05, 2016

•*¨*•.¸¸❥ Bubur Kacang Hijau Halia Bersama Raja Buah -> Durian •*¨*•.¸¸❥


Sekarang mmg tengah musim durian, so byk la resepi2 durian come out ...So, sy decided nk buat bubur kacang + halia + durian la .. Hmm apa yang boleh diberitahu psl food yg sgt common ni ya? ... Katanya bubur ni originated from Indon .. Bubur kacang hijau is an Indonesian and Malaysian sweet dessert made from mung beans porridge with coconut milk and palm sugar or cane sugar. The beans are boiled till soft, and sugar and coconut milk are added.      /Wikipedia


Bahan2Nya  :-)
-------------------
  • 2 cawan kacang hijau *- cuci dan rendam semalaman
  • 1 ketul gula melaka, potong kecil*- boleh sub ngan gula perang tp x brp yummy ...
  • 2-4 sudu gula pasir*- jika perlu la ye
  • 2 cawan air*- jika perlu la ye
  • 1 liter santan segar
  • 1 helai daun pandan, disimpul
  • 1 biji durian, ambil isinya*- boleh put sebyk mn yg disukai
  • 1/2 sdt garam
  • 2-3 inci halia - skip jika x suka but i luv it so much !!, petua ibunda sy ni ...thanks mum !

 




Cara2 MembuatNya :-)
--------------------------
  1. Rebus kacang hijau hingga kembang (kalau guna periuk tekanan tak perlu rendam, cuma perlu rebus 5 - 7 minit atau ikut buku panduan periuk tekanan masing2). Masukkan daun pandan, durian, gula pasir dan gula melaka tadi. Kacau dan masak hingga mendidih. Tambah air jika perlu.
  2. Tuang santan. Masukkan garam. kacau dan masak hingga mendidih, jika anda suka bubur kacang yang cair, boleh tambah sedikit lagi air dan biar mendidih. Rasa dan jika anda rasa kurang manis, anda bole tambah gula pasir. 
  3. Masak sekejap lagi dan boleh matikan api. Boleh hidangkan bersama roti atau biskut... sedap juga dimakan sejuk...hmmmm..



STEP BY STEP HOW's TO :-)
----------------------------

  • kacang hijau direndam, sebaiknya semalaman.. rendam ni tuk melembutkan kacang dan menghilangkan pasir or kotoran yg terlekat diantaranya ..kacang yg kurang kualiti pun akan terapung2 ,,dan boleh la dibuang  ...Tp kalau ada PC senang la keje ...sy mmg fobia nk guna PC ni sbb sy ni type clumsy/cemerkap kat dapur so, kira self safety jugak la ni .... 
  • masukkan kcang ke dlm pot dan rebus kacang sehingga empuk dan kembang/lembut. Nak test dah empuk dan el-dente kene tekan kat another plate. If dah cooked senang je bila tekan tu ...ngee faham ke idak ye?. anggaran dlm 15-20 mins kot sehingga airnya kering ya ....


  • Bila dah empuk, boleh la dimasukkan santan kelapa, blend kelapa parut di dalam blender/FP tuk dptkan lebih santan. selepas tu tapis dan tuangkan ke dalam kacang hijau. Biarkan seketika santan mendidih uols. Kena keful uols at this point, santan boleh mendidih/boiled dan tumpah/spilled from the pot ...





  • Selepas itu boleh la disuaikan rasa, letakkan gula melaka + gula pasir + halia. Boleh ditambah air jika kuahnya x ckp cair ya... 
  • NOTE : sya letakkan halia sbb tu petua ibunda tcinta saya, sifu ptama yg ajau sy masak b4 gugel/fb/utube hehehe, cef thebat di hati sy >_<, yg mmg tmimpi2& igauan ngeri bila x dpt mkn food dia .. luv u mum !! ... Rersnya may be ada kaitan dengan kacang hijau yg agak berangin kot ...Lau masak bubur kacang biasa pun sy still put halia ni ...leps tu sendawa spjg zaman.. boleh ?? Tragisnya tu sendawa durian ...lagi la hakak x gemo !! ...
  • Halia tu dikupas kulit dan dibasuh + selawat bagai ... Ketuk2kan supaya air dia klr sikit, tp jika x suka boleh skip je halia malia ni heheh ...no one force pun *peace*



  • Akhir sekali letakkan raja buah kita, durian ni boleh bubuh apa sahaja yang disukai kot saya letakkan durian biasa2 jek, durian murah tu, yg penting yummy ...tu jek ...mn tau uols nk letak musang king ...*king la sgt*
  • last but not least, masukkan daun pandan tuk tujuan wangi2an heheh ...Buat simpulan 'cinta sayang' dan masukkan ke dlm bubur kacang.
 


  •  Ok da siap leh la dihidangkan ... sy sebenarnya x mkn durian ni tp kesian kat my boboi tu ..yelah bubu dia x mkn takkan la dia pun kene sacrifice rite? so, kene be fare & square kan ...in shaa Allah ...x sanggup rsnya if ada org cerita psl durian ni n then dia x tahu apa2 psl durian ...it's just a pain in the chest ! ...*cewah*
  • In addtion ni kan seasonal food ...so bkn all the times dpt kan ...rasa jek bila ada kesempatan tu ...Ok la ..till then, In shaa Allah ...take care, luv u **muah ..muahs !!**







•*¨*•.¸¸❥¸ End of Bubur Kacang Halia Bersama Durian •*¨*•.¸¸❥¸



 
Post a Comment