Wednesday, August 17, 2016

*¨*•.¸¸❥ Stir Fried Mee Hoon Singapore & Partner - Sambal Kicap JDT *¨*•.¸¸❥


Apsal haku pilih N3 ni hahaha ...dah knp ? .. Sempoi gilez kot ... Belasah je, aku mmg kene theraphy, tulis sst dan sesedua di blog, kalau x minda aku ni MELETUP .. Mee Hoon (atau Bihun) Singapore ni pun dikenali sbg Mee Hoon Goreng Putih or Chinese Style ..x pasti haku la ... kot2 berasal dr Chinese Singapore kot itu yg pasti agaknya, make sense gek ...hehehe .. Ok jom layan ....aku mmg speechless minggu ni ...ntah ler hati x tenang kot ...kena duk beribadat & bertafakur mlm ni hahaha ... Tahajud dan bagai ... tp aku kuat tido ..ce mn tu ? ..Hah jwb sendiri tau ...sok 6feet under pun kene jwb sendiri !! ... sendiri mau ingat aa..


Bahan2 Sempoi :-)
---------------------------

  • 2 - 3-4 bj bwg merah
  • 5-6 bj bwg putih
  • 1sudu kecil lada hitam
  • 2sudu makan udang kering
  • 2inchi halia



Cara2 MembuatNya :-
----------------------------------

  • Korang tengok pic dan step2 taken base on pic tau ...aku maleh nk explain pjg2 ni ...speechless but mmg blogging is theraphy jiwaku ini sblm berapi :D ...sabau2, mengucap2 ...take a deep breath !! >>




  • 1. Blender lumat bahan yg td.
    2. kopek kulit udang
    3. Rendam bihun bagi lembut(400gm)
    4. Kucai dipotong dalm 4cm (rm1)

    **jika ada lobak.. hiris halus memanjang Mcm kucai. taruk dlm bihun pon lagi sedap. Tuan resepi xde lobak waktu kejadian.





Cara2 MenggorengNya :-
-----------------------------------------

  • 1.dah siap blend
  • 2.tumis dgn myk sehingga jadi keemasan/brown
  • 3. Perasakan. Gula +garam+serbuk perasa
  • 4.masukkan udang
  • 5.masukkan bihun yg dh di toskan
  • 6.masukkan kucai dan serikan dengan cili merah.

5 - Makan dengan sambal kicap tau. Adoii menambah2 jadinya.So kicapnya kat bawah n ya ... lepsas tu korang tgk N3 aku psl sambal smpi lebam ... kisah api lg ...mak aiii ...


Sambal Kicap JDT Style


Version 1 :
----------------
Bahan-Bahan

  • Cili Api/Padi 4-5 biji
  • Cili Hijau 5-6 biji
  • Bawang Putih 4 ulas
  • Kicap
  • Sedikit Garam dan Gula


Cara2 MembuatNya :-)
------------------------------------

  • 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris ya ...)

  •  2 - strained dan toskan minyak ...accessive oil woo ! ..takut mak ...HBP plaks nnt ...


  • 3 - Cili padi ni pun korang goreng jek ..jgn degil :-)

  •  4 -  Masukkan yang dah digoreng dalam blender or food processor ...mmg heaven alat ni lau ada ...akan kudapatkan juamu ...tgk +Lazada Malaysia  MYR109 jek ...tp xde blender, cap ayam ngee .... Lately aku rs aku perlukan FP ver badly ni compare batu lesung ku itu ..huhu



  •  5 - Maukkan kicap sesuka hati mak bapak korang ...technically masuk kicap masin sbb pas ni  bubuh gula pasir plaks ...seimbangkan rasa ...



  • 6 - Ok dah jadi ...leh la makan ngan pepe korang suka ...hirup gitu pun cun jugak hee  ...make sense la woii !
Oh ya hak ni versi tdahulu ...korang pilih la ..aku rs sama jek ...cuma yg ni x digoreng kot ...

Sambal Kicap Terangkat


:: Bahan2Nya ::
------------------
  • 15 biji cili padi
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 cawan kicap ABC/kicap manis 
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu kecil cuka makan
  • Satukan semua bahan dan kisar. Sedia di makan bersama sup tulang.



korang pernah tgk cili padi ni ? wp pepel dan cun rsnya mmg pedas gilez, 'berasap' telinga ..ngalahkan pedas cili padi yg biasa tu k ... dun under estimate tau ! cun tp garang mcm k. ros upin ipin ..







Senarai Sambal2 Dalam MyBlogKu ini - Just click on the below link :-
---------------------------------------------------------------------------------------
 


Post a Comment