Saturday, August 06, 2016

•*¨*•.¸¸❥ Special BrowNies With Vanilla Ice Cream aka BrowNies Kedut •*¨*•.¸¸❥


Sy nk share the simplest cara utk membuat brownies... Ekceli, brownies lah yg paling senang dibuat.... x perlu nk control kegebuannya, x perlu guna mixer, x perlu sukatan yg tepat sangat dan yg paling best resepinya simple dan murah. Mahal hanya pd jenis choc masakan & decoration items shja. Kita tgk kat setiap pic ye. Hanya ada 3 perkara utama iaitu penyediaan choc masakan, adunan telur & tepung... Jom scroll pic 1by 1...Oh ya last sekali sy add vanilla ice cream sbb my son suka makan with ice cream ... cam heaven aje ...okies, just enjoi ...

Sumber resepi : Ruhaiza Bunyamin



pic1
----------
  • Step 1 - adunan choc masakan (step ni perlu buat dulu sbb kita nk sejukkan nnti sebelum masukkan dlm adunan tepung & telur)
  • Note - sy letakkan sedikit instant custard powder tuk likat & sedikit nescafe powder to enhance the chocolate flavour.

Bahan2 Nya :
--------------------
  • 350-400g choc masakan (nk sedap gunalah choc masakan Beryls, price is MYR19.50 for 1 kg ..ada1 lg brand MYR25.90 for 2.5kg, lagi baloi kot)
  • 150g marjerin (akk guna marjerin pelangi je) - boleh gantikan dgn minyak sayur if xde margarine

Cara2 MembuatNya :
--------------------------------

  • 1. Masukkan dlm mangkuk tahan panas dan masak secara double boil hingga cair sekata.
  • 2. Sejukkan hingga suam2 kuku kata orang ....



pic2
--------
  • Step 2 - adunan telur dan gula

Bahan2 Nya :
--------------------

  • 4 biji telur
  • 80-100g gula perang
  • 80-100g gula castor
  • 1 sdt esen vanilla

Cara2 MembuatNya :
--------------------------------


  • 1. Pukul semua bahan gunakan whisk @ senduk kayu hingga gula larut.




pic3
----------
  • Step 3 - adunan tepung

Bahan2 Nya :
--------------------

  • 100g tepung gandum @ superfine
  • 30g choc powder (gunakan yg berkualiti utk hasil yg lebih sdap)
  • 1 sdt baking powder

Cara2 MembuatNya :
--------------------------------


  • 1. Gaul rata semua bahan @ ayakkan



  • pic4 - Seterusnya tuang choc masakan yg dah suam2 ke dalam adunan telur & gula. Kacau sebati.




  • pic5 - Next, tuangkan tepung + serbuk koko dan gaul rata. Klu nk add walnut @ almond nibs pun boleh tp make sure dipanggang dulu.



  • pic6 - Last but not least, tuangkan adunan ke dlm loyang dan terus bakar selama 30-35mins 160C atau hingga brownies x melekat pd lidi.
  • Bila dah masak biarkan sebentar di dlm oven hingga oven sejuk utk dptkan kedutan yg cantik....dah siappp!!





  • pic7 - Hasilnya setelah dibakar ....




  • pic8 - Potong2 4 segi....


  • pic9 - Boleh letakkan ice cream, whipping cream or cream cheese in between tuk rs yg lebih 'heaven' ...Ni sekadar cadangan hiasan jek ye ... ....





  • ni sy tjumpa masa tgh gugel2 kat google hahaha ..apa la bahasa daku ini ...so leh jadikan panduan tuk kita dlm mbuat brownies thebat alaf ini ngeee ...
  • Sedikit Fakta Brownies ni :-




  • Brownies mempunyai lapisan yg nipis dan padat serta agak rapuh selepas dibakar akibat pengkaramelan gula. 
  • Kelainan brownies adalah pd teksturnya. ia agak padat, mampat dan moist serta melekit... penggemar coklat mesti cuba.
  • Kira kedut tu disebabkan chocolate yang byk tu la ... kedut-medut berkerikut tapi yummylicious
  • BrowNies boleh juga dijadikan 'figure'/bentuk yang lain seperti cake pop, cupcake, truffles, juga boleh dipelbagaikan toppingnya dll  !! yum ! yum !
  • Boleh juga refer N3 tdahulu psl brownies ni ... http://redroses2ucookware.blogspot.my/2015/10/chocolate-chewy-fudgy-brownies-kedut.html


Post a Comment