Thursday, August 18, 2016

•*¨*•.¸¸❥ Sambal Jeritan BatinKu by Amy Catering •*¨*•.¸¸❥


Sambal Jeritan BatinKu by Amy Catering
----------------------------------------------------------------
  • Source Asal - https://www.facebook.com/amycatering/photos/?tab=album&album_id=1162655620442080
Bahan2Nya :-
------------------------

  • ikan duri masin/ikan talang - leh tukar ikut suka
  • petai - buang kulit
  • cili padi
  • tomato ceri - pilih colurful sikit, merah, orange & ijau
  • bawang merah
  • bawang putih
  • sedikit belacan
  • limau kasturi/sambal

Cara2 MembuatNya :-
----------------------------------


  • 1 - Bahan2nya..agak2 je la. Nak pedas boh la cabai kecik tu lebih..tomato tu blh guna tomato biasa (mak potato :-). Ni kes apa yg ada dlm peti es je..
  • 2 - Ikan masin goreng dulu. Rendam dulu dgn garam & buah limau. Bg kurang masin tp kalau suka rasa masin ikan tu tak pyh la rendam. Ni ikan duri masin, blh guna ikan talang lg sedap.



  • 3 - Mnyk grg ikan masin tu tumis cili, bwg & belacan yg dah dikisar. Dah garing boh gula dan air limau nipis sikit.


  • 4 - Masukkan semua rencah tu sekali rap.... Gaul sama rata.


  • 5 - Kacau2 bg sebati semua dan petai tu empuk. Rasa kut kurang apa2 tmbh la apa yg patut.


  • 6 - Tarrraaaaa...dah siap! Perah asam limau ...Lagi perangat lg sedap..tak pyh lauk lain dah. Cukup yg ni je..ada sambal, ada ikan masin dan ada ulam petai.
.

Senarai Sambal2 Dalam MyBlogKu ini - Just click on the below link :-
---------------------------------------------------------------------------------------

 

 •*¨*•.¸¸❥ End of Sambal Jeritan BatinKu by Amy Catering •*¨*•.¸¸❥
Post a Comment