Thursday, August 18, 2016

•*¨*•.¸¸❥ Sambal Belacan Ala Jawa Johor / Totok / Lontee •*¨*•.¸¸❥


Sambal ni macam sambal belacan sebenarnya cuma bahan2 utk sambal lonte ni di goreng terlebih dahulu. Ada orang panggil sambal belacan Johor. Resepi sambal lonte ni saya ambil dari buku resepi Senangnya Memasak Sambal dan Sos dari Chef Hanieliza.

Bahan2Nya :-
----------------------

  • 6 lada besar - cili hidup kata orang
  • 6 ulas bawang putih
  • 6 labu bawang merah
  • sedikit ikan bilis  - anggaran la byk mn uols suka
  • sedikit@1 sudu makan belacan
  • 1 sudu kecil maggi secukup rasa
  • 3 biji limau kasturi (dibelah dua)
  • 1 sudu makan minyak masak
  • Garam dan sedikit gula

Cara2 MembuatNya :-
--------------------------------------




  • Cili dipotong kecil, bwng di belah 2 dan ketepikan.



  •     Panaskan minyak dan gorengkan semua cili, belacan dan bawang merah sehingga layu. 


  • Dah garing masukkan secubit maggi cukup rasa (kalau xnak xperlu put ya :-) ...


  • Gunakan api sederhana dan tutup kuali semasa menggoreng bahan2 tersebut. Angkat dan tos atas kitchen paper towel bg serap minyak sedikit.

  • Masukkan bahan gorengan dan garam ke dalam lesung dan tumbukkan sehingga lumat.




  • Tumbuk sehingga tahap lumat yg uols suka ...ada suka mcm chunky2, terasa sikit bahan2nya ... ada xde gigi nk halus mulus heheh


  •     Masukkan ke dalam mangkuk dan perahkan limau kasturi. Sedia dihidangkan.




Senarai Sambal2 Dalam MyBlogKu ini - Just click on the below link :-
---------------------------------------------------------------------------------------
 

 

 •*¨*•.¸¸❥ End of Sambal Belacan Ala Jawa Johor/Totok/Lontee •*¨*•.¸¸❥



Post a Comment