Friday, August 12, 2016

•*¨*•.¸¸❥ "My Heart Will Go On" Chocolate CheeseCake •*¨*•.¸¸❥



Masa buat this N3 keadaan sy mmg tgh berduka nestapa ..cewah. Am i the person that lucky enuff to expell/dismiss (very hash rite??) from the current company ??. Am i the lucky 10 nominated to quit/relocation ?? Am i ready to sacrifice everything in order to gain some cash to pay the the debts? (moral of the story is lebih baik idup tanpa hutang!!) ... am I? am I? am I ready ??... so, mmg tgh sedih yg teramat sangat so sy namakan this cheese cake 'My Heart Will Go On' Chocolate Cheese Cake .. sbb teramat sedih ngalahkan Titanic saga ..hahaha ...


Mungkin juga kesedihan itu indah untuk direnungi dan diinsafi, mungkin juga Allah SWT nak gantikan dengan yang lebih baik ... mungkin mungkin ...hanya yg maha Esa jek yg maha mengetahui atas segala-galanya >_< ... SO, today is makan2 plus bacaan yassin + tahlil + doa selamat ... Semoga Allah permudahkan segalanya  dan guide us yang to the rite path ...mercy me ya Allah !! ....

Ntah la ..sy cuma pk kan 1 je ...Perancangan Allah yang TERBAEK, in shaa Allah & subhanallah, tu jek ... sujud, doa, redho & tawakal je kpd Lillah yg 1 ...Saya zahir x terucap di sini sbb sy x put on my feelings kat pesbook, insta dsbgnya but still need sumting like 'shoulder to cry on ..kan?? .. hehehe ... Just to remisnance/recall bila sy bc N3 ni lagi ...Blog ni la penawar/ penenang jiwa raga saya (better duk atas sejadah kan? huwaa tht's another stori mori la kan) ...it's like theraphy la ... 

It's a very very terible sad sad moments la ... But w'ols need to life on and on right ? Life must go on as goer says ! ...  So, kita enjoiiii !!! (bc cara nora danish puteri TV3 long time agonya cerita !! ) ... buat jamuan (again???) sbb jamuan perpisahan ke apa haha ...ke treatment sbb susah hati ...ngeee ...Treatment susah hati ialah mamam !!  hahah... belasah je x larat dah nk susah hati bagai ....Life is short, just treasures it every moments kan?? ...it's makan time ...yo! yo! yo !! ....



:: Bahan2 Base/Crust ::
--------------------------

  • 250gm biskut Marie - boleh gunakan yg biasa or coklat
  • 1 cawan peanut butter spread - boleh gantikan ngan sour cream, cream cheese ya ..or butter only pun sokay ...
  • 1/4 buku or sedikit butter - agak2 ya
  • ½ sudu teh esen vanilla 
 :: Cara2 Membuat Base/Crust ::
-------------------------------------


  • Pecah2kan biskut marie dan put in ziploq bag and punch ngan pengolek or pepe je la. Selepas itu blend ngan blender kering or leh msk terus in Food Processor lg senang.
  • Cairkan peanut butter ngan cara double boiler sehingga cair, boleh campurkan sedikit butter jika peanut butter pekat. Mine nmpk mcm chocolate sbb peanut butter stripe with chocolate ...boleh gunakan peanut butter yg creamy or chunky also will do ...

  • Selepas itu masukkan peanut butter cair td ke dalam serbuk biskut tadi. Gunakan jari dan start to squeeze n' pinch here and there !! ..lau ada Food Processor mmg keje ni jd senang ...have to deal with it i dun have one !! ...may be next kitchen tools in the waiting list to grab ! (ekceli byk tools nk grab inc Robot Vacumm Cleaner sbb Miss Rose nyampah sweep the floor !! ) ..penat mak ! ..

  • Selepas itu gunakan loose baking pan (supaya senang nk tanggalkan nnt) and start to build crust, ratakan dengan tangan dan then grab a spoon, tekan dan ratakan ... faham ke idak cikgu ckp ni ??? (ayoyo garang siot !!)

  • Selepas itu masukkan ke dalam freezer selama 15 mins or so. ....So, next buat the cheese mixture plaks !! ...


:: Bahan2 Cream Cheese Mixture ::
-----------------------------------------

  • 250gm cream cheese
  • 50gm gula kastor / gula halus - sy guna susu pekat manis sbb sy mhadapi masalah gula x larut la hehehe
  •   3-4 biji telur ayam
  • ½ sudu teh esen vanilla 
  • 1 sd teh air perahan limau or lemon - optional
  • 1 sd teh nescafe powder
  • 1 sd teh serbuk kayu manis - optional, sy mmg suka letak ni utk all cheezy recipes..

:: Cara2 Membuat Cream Cheese Mixture ::
--------------------------------------------------

  •  Saya putarkan 3-4 biji telur sehingga naik dahulu, ekceli sy buat ni nak uji tuk dapatkan cheese cake yg crack or not ! tp mengasingkan telur dan cheese mixture adunan x crack tpi mcm x brp nak naik, x gebu gebaz ! ...So sy prefer memasukkan telur in-between semasa putar mixture ... Cake akan jadi gebu dan naik tp akan crack atasnya ...So kene cover line ngan anything like whipping cream, choc rice or fruits ...

  • Biarkan Cream Cheese berada pada suhu bilik otherwise susah nak working with nnt. Putarkan Cream Cheese seketika ngan Yogurt/Sour Cream or Tairu aka Susu Masam nak bg dia smooth sailing :-).
  • Masukkan pula Sweet Condensed Mlik dlm 2-3 sudu besar, putarkan sehingga 'pudar/putih' warnanya ... masukkan berperingka2 or slow2 ..sbb xnak manis sgt the cheese tu ...
  • Masukkan instant custard powder tujuannya tuk memekatkan dan meng'yummylicious'kan campuran batter ...
  • Selepas itu masukkan gelatine utk memekatkan cream cheese mixture - optional nk masuk boleh x masukkan sokay jek .......Putar lagi sehingga 'putih'....
  • Masukkan pula Sunquick Essence untuk 'enhance'kan the flavour...Putar lagi ...... keje kita mmg putar je la ...kuikuikui ...


  • Masukkan pula Serbuk Nescafe tuk perasa 'kelat' . .hohoho...Masukkan sedikit Cinnamon Powder to enhance the flavour bak kt Food Network la sgt ..dan vanilla essence utk wangi  :-) - Sorry ye pi cinnamon powder + vanilla lupa nk capture pic .... 
 
  • Inilah hasilnya .. Selepas itu masukkan egg batter tadi ...

  • Dengan menggunakan 'folding method' kacaukan campuran telur + cheese mixture dan ready to pour into the baking pan.




  • Sya 'add'kan + potongkan sedikit chocolate sweets ke dalamnya ... option x buat pun xpe step ni ..sokay jek
  • Selepas itu tuangkan campuran batter ke dalam losing pan tadi ..dan boleh la dibakar selama 45 mins suhu 150-160Celcius. ....
  • Kalau campuran tidak menggunakan telur x perlu bakar ya, si salmonela xde so no worries about ! ...sekian terima kasih ...>_<
  • Inilah rupanya setelah dibakar, sejukkan di atas wire rack, ketepikan jom buat whipping cream plaks  ... NOTE : kalau masukkan telur kemudian cheese cake x 'pecah/crack' atasnya ...lau masuk telur in between campuran akan 'crack/pecah' ..itu hasil kajian sy tp keburukannya campuran x naik gebu .. Dari segi tekstur sama jek cuma 'height' x sama Kesimpulannya sy prefer letak telur in between la sbb nk kek naik 'tinggi' ...
  • Ni BUKAN tuk kaedah 'bain marie' or 'steam bath' ye ....ni kaedah 'belasahan' just throw in the oven kecik jek ...nk mandi2 bgi ni xdan ler :-)
  • So, kita buat lapisan ke-3 plaks. Kalau anda suka letakkan chocolate masakan dengan kaedah double boiler terdahulu. Steps2nya boleh dilihat pd pic bawah :-



  •  Putarkan Whiping Cream sehingga 'bertanduk', masukkan chocolate masakan sedikit ke dlm whipping cream jika suka + vanilla essence nk bg wangi. Ratakan ke atas kek tadi, boleh gunakan turning table dan spatula nk bg licin spt pic di bawah ya.  


  • Selepas itu boleh la di'piping'kan bentuk rosette dan diparut sedikit chocolate masakan ke atasnya. Letakkan bunga kiut miut tu. Hias ikut suka la ye. Hasilnya seperti di bawah ya :-


  • Oh ya saya hiaskan while still in the pan sbb sy nk bawa ke office (nak travel kan ??). Pagi2 mmg kene rempit gilez otherwise my son x smpi skool 7:30am. So nak kek 'maintain ayu jelita'  mmg kene bawak pan sekali ...heee. 
  • Run a knife keliling loyang and boleh la 'loose'kan pan dan serve. Sbb tu recommended for cheese cake to use the 'loose-loose' pan ..hiihi.. Pic seperti bawah ya :-




  • Oh ya, sy harap sy bg uols some ideas, selamat mencuba & jumpa lagi. In shaa Allah .. Have a nice weekend !! ...Semoga dipermudahkan urusan korang ya ! ...Amin ..amin ya rabbi !

~* End of My "My Heart Will Go On" Chocolate CheeseCake *~







Post a Comment