Tuesday, August 09, 2016

•*¨*•.¸¸❥ HomeMade Fish Ball / Cake / Fillet / Fingers •*¨*•.¸¸❥



Again sy x ingat dr mn 'source'nya .. huhu... sowi sesgt, rasanya may be RESEPI SEDAP pesbok kot. BTW, credited and zillions thanks to the owner .. Semoga mendapat syafaat nnt ya ..in shaa Allah. Semoga diperluaskan lg rezekinya ya. N3 ni combination of all those 4 items - Cake/Ball/Fillet/Fingers. Saya wiki jek the definitions ya :-

A fishcake/ball is a food item similar to a croquette, consisting of a filleted fish and potato patty sometimes coated in breadcrumbs or batter, and fried. The fishcake has been seen as a way of using up leftovers that might otherwise be thrown away. Wikipedia
 
A fish fillet, from the French word filet meaning a thread or strip, is the flesh of a fish which has been cut or sliced away from the bone by cutting lengthwise along one side of the fish parallel to the backbone. Wikipedia
Fish fingers, known as fish sticks in American and Canadian English and by translations of that name in most other languages, are a processed food made using a whitefish, such as cod, haddock or pollock, which has been battered or breaded. Wikipedia


Cara2 Membuat Fish Cake :-
-------------------------------------------

  • pic 1 (bwh) - Ikan tenggiri jenis yg ada bintik. Tanya kat peniaga yg boleh buat yong tau fo. Ada yg panggil tenggiri bunga.



  • pic 2/3 (bawah) - Pipiskn dpn belakang ikan. Mcm dlm pic yer. Guna sudu n korekkn kn isi ikan.




  • pic 4 (bawah) - Tepong jgung 1 sdb. Lbh sikit x ape. Jgn trlalu bnyk. Tumbuk lh ikan tu. Pling senang korang guna lesong cili tu. Tumbuk smbil bbh sikit2 air garam tu. X payah smpi habes air tu. Janji isi ikn dah jd kenyal. Klau masak mcm ada spring.


  • pic5 (bwah) - Ramas semuanya. Air bbh sikit2 tau. Utk sebatikn aje. Klau rajin akk suku tumbuk guna lesong cili. Ni cara yg mil akk ajar. Tumbuk hingga betol2 jd kenyal isi ikan tu



  • pic 6/7 (bwh)- Ni hasil isi ikn yg cukup kenyal. Yg penting ikan mesti yg segar n cara tumbuk ikn kn betol.

  • pic 8 (atas) - Letakkn plastik dlm loyang. Masokkn isi ikn. Tekan2kn bg padat. Guna sudu yg d bbh sikit minyak.
  • Panaskn kukusan n masokkn loyang. Kukus dlm 10 - 15 minit api besar.

  • pic 9 - Dah masak, kuarkn isi ikn n bg suam sikit baru potong pnjg.
  • Panaskn kuali n goreng isi ikn dgn api sedang. Jgn bg garing yer. so boleh  la digunakan sbg snack, put in mee, rojak dsbnya ...



Cara2 Membuat Fish Fingers aka Jejari Ikan :-
-----------------------------------------------------

  • 2 sudu tepung gandum
  • 2 sudu tepung jagung
(Sy x guna garam sbb nanti nak goreng guna butter)

Bahan2Nya :
--------------------

  •  500 gm isi ikan (tanpa tulang dan tanpa kulit)
  •  1 telur (dipukul letak dalam mangkuk)
  •  1 tsp garam
  •  5 tbsp tepong gandum
  •  2 tsp jus lemon
  •  minyak untuk menggoreng
  •  1/4 tsp  lada putih
  •  1/4 tsp serbuk mustard (digaulkkan dengan tepung gandum jika ada)
  •  1 cup serbuk roti untuk lapisan

Cara2 Membuat Jejari Ikan :-
-------------------------------------------
  • Potong ikan berbentuk jejari da nmnya pun 'jejari-jemari'ku >_< ... Rendam jari ikan dengan serbuk lada hitam, jus lemon dan garam.  Simpan di dalam peti sejuk selama 15 minit. Pic seperti di bwh ya :




  • Masukkan jejari ikan ke dlm batter tepung, angkat & celup kedalam telur (dipanggil eggwash) selepas itu salut dengan serbuk roti (bread crumbs).



  •  Panaskan minyak/butter di dalam kuali. Goreng  jejari ikan tadi hingga kekuningan ,angkat letak dalam pinggan yg telah dialas kitchen towel.


  •  Hidangkan dengan sos tartar atau sos cili/tomato. Saya sertakan cara2 membuat sos tartar, boleh juga beli yg da siap ...lg sonang gitu ...ngee


Bahan2Nya :
--------------------

  • 1 cawan mayonis
  • 1 tsp mustard Dijon
  • 2 daun bawang, dicincang halus
  • 1 ulas bawang putih cincang
  • 1 bawang merah, dicincang halus
  • 1 tsp caper, toskan dan cincang halus
  • ½ biji bawang besar dicincang halus
  • 1 biji cili merah dibuang biji cincang halus
  • sedikit jus lemon
  • garam
or beli jek yg ready made - brand lady's choice, tesco, knorr dll 
 
ni ler caper, ni sbg seasoning jek in kebykan omputih nya masakan ...
The plant is best known for the edible flower buds (capers), often used as a seasoning, and the fruit (caper berries), both of which are usually consumed pickled. Other species of Capparis are also picked along with C. spinosa for their buds or fruits


 hak ni boleh gaulkan ngan bbq potato chips/tacos/cheezy chips nk bg sodap ... hancur2kan potato chips in ziplog dan salutkan slps goreng ....yum ..yum ... letak daun bwg or daun kuniyt ...mmg la heaven la !! ..slurp ! .. slurp !!


  • Cara2 MembuatNya : -
    ----------------------------------
  • Campurkan semua bahan ke dalam mangkuk dan kacau hingga semua bahan sebati. Masukkan jus lemon dan garam secukup rasa. Dalam peti sejuk sehingga sejuk






Post a Comment