Monday, August 15, 2016

•*¨*•.¸¸❥ DIY YummyLicious Beef Stew Ala2 TCRS •*¨*•.¸¸❥



Saya dapatkan dulu differ between soup and stew. Kali ni miss rose rs best desc from Taste of Homes - In theory, a soup is a combination of vegetables, meat or fish cooked in liquid. A stew is any dish that's prepared by stewing aka M-E-R-E-B-U-S - that is, the food is barely covered (hmpr tidak diliputi) with liquid and simmered for a long time in a covered pot.

X brp crystal clear lagi ? Ok menurut mr wiki plaks ...
Generally, stews have less liquid than soups, are much thicker and require longer cooking over low heat. While soups are almost always served in a bowl, stews may be thick enough to be served on a plate with the gravy as a sauce over the solid ingredients.

Hmm alot of info/tips sy belajar dr sis Yuss Aisya ni, Barakallahu sis ! ... Mmg anak murid Gordon Ramsay tol !! heheh ... Semoga ilmu dan rezeki sis bertambah2 lagi hendaknya ...In Shaa Allah *thumbs up !*

Conclusionnya kira stew in thicker than soup but not as thick as kari daging la gitu ...hehehe ..memandai je buat wikipedia dia sendiri  ....



RESEPI BEEF STEW ALA TCRS

.
Yang biasa mkn tentu tahu betapa enaknya beef stew kat restoran The Chicken Rice Shop (TCRS) tu. Boleh termimpi2..
.
.
Sumber : FB Yuss Aisya

Jum Like : Aneka Resepi Masakan



  • pic2  - 1/2 kg daging. Potong daging bentuk kiub. Sy guna daging topside Grade A. Harus berkualiti....cayo la !
  • . •.¸¸❥ Q : Kat mana nak beli daging ni?
  • . •.¸¸❥ A .Yuss Aisya : Kat tesco ade.. kat dalam fridge dia. Atau kat dalam display kaca. Label Ausie beef. Bunyi Ausie tapi halal jangan ragu. Australia pengeksport daging halal terbesar di dunia....Halalan taiyiba ! ..in shaa Allah >_<





 nmpk x garis2 tu .. in this case garis2 urat tu ke kanan ..

so kita cut-off the meat against the urat/grains ..against ke ikut urat ni?? ...adess confius la mak ! ..it's like ikut urat kan? wht say u? ..c the urat ke kanan so kita potong condong ke kanan rite?


  • pic4 - Bahannya senang sangat2.
  • Bahan2 Sempoi :
    -------------------------
  • Sedikit baby potato (nak guna mak potato pon boleh ngee *wink*)
  • 3-4 batang carrots (or guna baby carrots pun ok )
  • 3 ulas bwg putih ketuk dan cincang
  • 1 labu bwg besar cincang
  • 1 bunga lawang
  • 1 inci halia (lupa jemput dia bergambar)
  • 1 kayu manis saiz kecikkk je
  • Daun bay (kalu x de x pe tapi agak kurang wangi)
  • 1 sudu besar tepung jagung / tepung ubi
  • 1 sdb kicap pekat manis
  • 2 btg cili kering (suka pedas hentam la lebih)
  • Sedikit daun bawang or Daun Sup (aka Coriander, Cilantro in American bkn Parsley ya).
  • 1 kiub ayam.
  • *jika anda guna periuk biasa tambahkan 3 biji kurma. - bijinya sahaja utk bantu lembutkan daging - wah, this is new ! .. mak br tau !
dari segi smells plaks, better daun sup aka coriander (std) or cilantro(american) tu la ..parsley tu mmg x lalu jek nk mkn ...tekak omputih jek leh terima kot ...bau dia mcm 'hancing' org kt 'daun kencing' heheh ... apa la dia org ni kan ...food tu kot :-)


  • pic5 - Panaskan 1 senduk myk masak. Biar betul2 panas! Api ganaz gilez ye !. Masukkan daging separuh kuantiti dulu.
  • Proses ni amat penting, iaitu browning process.
  • Tujuan utk lock jus dlm daging. Supaya daging lebih berperisa. Angkat daging yg dah brown dan masukkan selebihnya untuk proses yang sama. (Tambah minyak sedikit lagi jika dah kering)
  • pic6 - Hasil selepas browning process. Mabelos !! ..Ho ho ho ...
  • pic7 - Jangan panik tengok periuk jadi lekat2. Brown stain nilah yang buat masakan anda menjadi. Lots of flava tu !. Siapa bidang culinary mesti tau lah ni.

  • pic8 - Masuk satu senduk minyak lagi dan tumis bawang2, cili kering, kayu manis, bunga lawang, halia.
  • Buat browning process untuk bahan-bahan tumis ni pulak.

  • pic9 - Bila bahan tu dah brown, tolak ke tepi periuk dan masukkan masukkan tepung jagung/ubi td. Kacau laju-laju dan buat browning process juga. Atau dalam culinary disebut roux ..


  • pic10 - Boleh masukkan bahan lain kecuali kiub ayam jgn masuk dulu. Kiub ayam masin. Ada garam. Kalau masuk awal nanti daging lambat empuk. Jika anda guna periuk biasa jgn lupa masuk biji kurma. Ingat tips ni tau.
  • . . •.¸¸❥A : Untuk apa biji kurma dimasukkan?
  • . . •.¸¸❥Q - Yuss Aisya Lembutkan daging. Kalau guna periuk biasa.

  • pic11 - Pastu blh masuk daging tadi. Proses ni bahaya blh buat anda telan air liur bergelen2 sbb bau dah mula naik. Rumah anda akan berbau seolah2 chef Gordon Ramsay yang tengah terbongkok2 masak...hahaha ..la hai ! .. Wangi sesangatttttt !!.

  • pic12 - Masukkan 2 cawan air. Kiub ayam jgn masuk lg ye.. Masa ni bau wangi akan naik menggila tau. Bawak bertabah ye.!! Sabau kt oghang Melaka !

  • pic13 - Kemudian blh tutup pressure cooker dan set masa 30 min api kecik. Jika guna piyuk biasa set masa 11/2j (sejam setengah). Lepas tu baru masuk kiub ayam.
  • Pastikan daging empuk baru matikan api. NOTE : 'keful' mommies ya ngan pressure cooker steam tau !! ..ekceli steamer is hotter than boiling water in fact !... boleh mcapai 250C ...pergh! ...very the scary mary ...hehehe
  • pic14 - Ni la diaa.. Siapp!! Texture daging yang lembut. Bila masuk dlm mulut dia pecah dan seolah2 mencair hatta sebelum dikunyah. Nenek2 pun blh mkn walau x ada gigi. :D ..Heheh kira mcm 'explode' in the mouth la ni !!
source : google 


  • pic15 - Bolehlah hidang untuk mertua dengan penuh yakin dan penuh kebanggaan siot ..menantu pilihan la sgt ! .... ngee...
  • .
  • .
Selamat mencuba..
Jangan lupa share ya .....In Shaa Allah ...




 •*¨*•.¸¸❥ End of DIY YummyLicious Beef Stew Ala2 TCRS •*¨*•.¸¸❥



Post a Comment