Saturday, July 09, 2016

•*¨*•.¸¸❥ YummyLicious Oreo Layered Pudding (Puding Lapis Oreo) •*¨*•.¸¸❥


N3 ni consider trademark dishes saya for sekian lama, cis 'perah-santan' jek huhuhu... Asalnya sy tnmpk this recipes kat KRAFTSnya website n terus adapted to pudding sbb i'm the desserts-holic lady !!! ..pencuci mulut insyaAllah but lauk-pauk n pelbagai nasi sy surrender sikit, mmg x terror langsung ... base mmg guna oreo but if uols baca there's a controversional about oreo biscuits ni lately ...

On top of the oreo is the flag suku kaum kristian tu dan there's a symbol christian (T) on that ...flag tu plak digunakan masa peperangan ntah apa ...x ingat, peperangan ke atas kaum islam la gitu ...so mmg halal but from that side its look like 'NOT NICE' la ...tp i can't resist la huwaaa ....hei sape x suka oreo kan? Biskut yang telah memberi impak hampir 1 abad = 100 tahun lamanya .... So if uols rasa oreo ni food 'subahat' just substitute with other biscuits la ye ... K la, enuff is enuff, kita skip that part ...




 
Bahan2 Sempoi ::-)
---------------------
  • Agar2 - mine punya zaman dedulu tu, brand CKC, sy mmg x tukar brand setelah sekian lama la sbb nnt x tahu nk put sukatan airnya - better rendam dulu semlman if not guna serbuk je ...lg senang
  • Air 1200ml - betui ke aku sukat ni hehehe (ni kira sukatan campur all liquids tau)
  • 1/2 cawan Susu Pekat Manis
  • 1 tin Susu Sejat mariGold or Ideal or any brand will do 
  • 2-3 tsp Instant Custard Powder - jika suka la ...
  • 2-4 tsp Gula Pasir - ikut manis korang
  • Vanilla Essence or Daun Pandan
  • Biskut Oreo - buat 2 version ..halus/powder dan ketul2/chunky sikit .... boleh blender or ketuk2 in ziplock beg ..
  • Pewarna - ikut suka hijau, kuning or anything, x warna pun sokays ....sweeettttt :)



Jom buat ... :-)
----------------

  • Biskut oreo dipatah2kan dan dimasukkan ke dalam food processor sehingga hancur. Ketepikan jom masak agar2 plaks ...



  • Agar2 better direndam semalaman, reason is supaya nnt bila kita heat up dia senang melted .... otherwise dia mcm ketul2 sikit dan susah larut ....


  • Masukkan agar2 + air + condensed milk + susu pekat manis ke dlam air... make sure 1200ml ..otherwise lembik nnt puding korang ... ingat tu whatever liquid u guna make sure in the recommend scale dia ...lau instructions luar tu kata 1200ml ..so mesti 1200ml ...jgn melawan/derhaka ckp mak hehehe .. pic mcm kat bawah ni ... 

  • Masak sehingga agar2 larut dan mendidih... Boleh letakkan daun pandan or vanila essence nk bg wangi bagai ...



  • Masukkan 2-4 sudu teh gula pasir ke dalam jelly. Boleh masukkan instant custard powder at this point though, amik 2-3 sudu serbuk instant dan amik sedikit jelly dlm pot, kacau dan masukkan semula ke pot ...NOTE : dr pengalaman sy yg x brp nak 'experience' ni kan ...ngee ..apabila letak jek instard custard powder ni, terserlah la ke'yummy'an makanan tsebut esp agar2/jelly2 ni tau ...

  • Kacau sehingga gula larut. Awasi larutan jgn smpi membuak (meaning mendidih yg melebihi pot tsebut) ...kecilkan api jika perlu. Pic seperti di bawah ya :-


  • Prepare uols punya baking pan/loyang/container ...Taburkan serbuk oreo yg powder on the bottom part .. logicnya yg serbuk will sink down and the chuncky will float up ...eh yeke english aku ni ngeeee... but i think u'll the point la kan ?? 


  • Tuangkan agar2 yang telah dimasak tadi ke dalam acuan. Hati2 ya sbb larutan ni sgt panas tau otherwise u'll be burnt, make sure anak2 or budak kecil xde di kaw sekitar hahaha ...pesanan penaja tu ... Sowi ya ..sy xde gambar yg tengah curah jelly to the pan plaks ... lupa nk amik sbb x ckp tgn ms ni ....


  • Akhir sekali taburkan chunky oreo ke atasnya ...jgn kacau just biarkan je ...yg chunky ni akan terapung2/floating dia atas puding ni nnt ...the powder one akan sinking to the bottom ..huhuh ...mcm titanic plaks ...drama lebih ...uweeks :D



  • So refrigerated till frozen ya, rasanya dlm 1/2 jam dah boleh E-A-T kot ... hasil akhirnya nnt akan jadi cam pic bawah ya  .... 

  • Setelah difrozen tu taburkan lagi serbuk oreo nk bgs sedap .. hehehe tp tanggung sendiri la kalau selit celah gigi nnt, jd cam gigi pirates of the Carribean huhu ...x suai tuk org tgh cintan-cintun ni sbb nk cover maintain ayu gitu ...heheh
  • Selamat mencuba dan semoga N3 ni memberi uols some ideas perhaps ..insyaAllah >_< ...C uols again ...

 •*¨*•.¸¸❥ End of Puding Lapis Oreo (Layered Oreo Pudding) •*¨*•.¸¸❥






Post a Comment