Tuesday, July 26, 2016

•*¨*•.¸¸❥ Sambal Goreng Ikan Bilis Garing (Made In Melaka) •*¨*•.¸¸❥



N3 kali ni sambal yang selalu i buat in order to upgrade my appetite bila xde selera nak mkn (yekere? ahaks ...x slim pun bambam gek miss rose) ... Sambal ni mmg selalu dibawa ke office or memang selalu ada kat rumah, tuk mommies outta yg ada anak duk hostel leh apply this for them side supper la kata org .. sambal ni leh bertahan lama if betul2 goreng the chillies, miss rose x berani jamin 1 month or so, yg pasti more than 2-3 weeks  ... 

"Simplicity is the ultimate Sophistication" - Steve Jobs... Fulamak ...fal'sampah' bagai ..huhuhu dr RIP Steve Jobs plak tu .... And then Steve kata lagi  "The only WAY to do a GREAT work to LOVE what you do !!"  ... hah means cooking ni doesn't great if we not love it ...gitu la anak2 murid sekelian ...sekian proverbs omputih tuk ari ni .. ... .>_<

Kira lau kat Melaka ni mcm Street Food la ..sana sini ada orang jual kot, DELISH or DIVINE (bak kt Nigella Lawson, British Food Author, hostress for Simply Nigella & Nigellisime) tu WALLAHUALAM la kan ..better apply sendiri lau xnak nyosal dan sayangkan money-money anda !! .. Purata jual dlm RM6-12 kot depends pd bekasnya ..  




Bahan2 Sempoi Gilez :-)
---------------------------

  • Ikan Bilis secukupnya ...
  • Bawang putih
  • Bawang merah
  • Bawang besar - optional
  • Cili Pes/Cili kering
  • Bahan Perasa
  • Garam
  • Sedikit Air Asam Jawa or Asam Keping - bg yg x tahan 'bahang' cili, optional jek
 




Method PenyediaanNya :
-------------------------------

  • 1 - Rendam sekejap ikan bilis, goreng tanpa minyak dalam kuali untuk mengeringkan air. Put aside kat tepi kuali ikan bilis ni sementara tuangkan minyak dalam kuali. Tunggu sehingga minyak pnas enuff and then scooop the bilis masuk dalam kuali.


  • 2 - Goreng ikan bilis sehingga garing. Kemudian saya letakkan di atas kitchen towel untuk menyerap minyak lebihan (kurengkan kolestrol kuikuikui, kalau suka boleh hancur2kan sikit ikan bilis ni). Minyak goreng ikan bilis tadi jangan dibuang tapi digunakan untuk menumis bawang dan langkah seterusnya.

  • 3 - Itu tips untuk sambal goreng sedap tau !! Tips untuk mendapatkan ikan bilis yang garing :-

  • Belahkan ikan bilis tu dan buangkan kekotoran dalam perut ikan bilis itu.
  • Basuhkan ikan bilis dan tapiskan dengan cepat. Pastikan ikan bilis tidak kembang.
  • Panaskan minyak dalam kuali sehingga ada asap-asap sikit.
  • Masukkan ikan bilis terus dalam kuali dan sentiasa kacau rata.
  • Lepas seminit dua atau apabila korang nampak ikan bilis ada kuning2 sikit, kecilkan api dan gorang sampai masak


  • 4 - Tumbuk bawang putih, bawang merah sehingga hancur, selepas itu tumis bawang putih dan bawang merah sehingga garing.
 Tips Mengharumkan bawang tumis :-

  • Bagi menaikkan bau wangi ketika menumis bawang putih pastikan bawang putih itu dicincang dahulu. Untuk bawang merah pula, masukkan sedikit garam ketika menumis. Pasti wangi baunya ...


  • 5 - Selepas itu masukkan cili pes/boh/cili kering. Goreng sambal sehingga garing dan naik minyak. Letakkan bahan2 perasa, kalau nak letak gula pun boleh. As i am Hang Tuah's Heritange ...gula in masakan is not the choice at all la kan ..ahaks ! .. Pic seperti di bwh ya :-




  • 6 - Setelah cili betul2 garing, masukkan bahan perasa2 seperti garam, bahan perasa, gula dsbgnya or bawang besar pun boleh masukkan sekali at this point. 




  • 7 - Akhir sekali, masukkan ikan bilis goreng yang telah digoreng dan diletakkan di atas kitchen towel tuk serap minyak. Kacau rata sekejap dan serve ! Voila ! Devine tol !!
 

  • 8- Done !!! ..Oh ya bawang besar tu suka hati nak masuk or not, lau anak ramai masuk ler ...x ckp nnt hehehe, bg yg suka ratah bilis jek cam miss rose ni pun 1, jadi mcm snek tu ..... Lepas tu telinga, mata n hidung mancung ala2 Melayu dah klr asap kuikuikui ... kepedasan melanda, itulah kebenaran hahah !





Ringkasannya :-
  • Bagi yang tak tahan rasa 'bahang' cili boleh letakkan sedikit air asam jawa or asam keping ..Ada orang perut sensitive rite ...just nak cut off 'kepedasan' cili ...
  • Boleh masukkan mcm kacang tanah yg dah digoreng, leh masukkan pepe ikut kreativiti memasing, ada yg masukkan keropok ubi yang telah digoreng bagai, so jadi mcm snek la ...
  • Oh ya, mangkuk berisi sambal tu leh sengetkan sedikit (faham ke idak ni ya?) ...supaya lebihan oil tu leh ke tepi mangkuk. Lepas tu boleh buang minyak tu and buat again n again ... so that kita makan sedap but stay slim-mlim ..ahaks !! ...
  

  • Kebarangkalian tuk x succeeded/berjaya (or FAILED) buat sambal ni 0% peratus la kot mcm masak maggi jugak, sape la yg pernah FAILED masak maggi kan? kan?, ...but all depends jugak 'air tangan' siapa ... Yang penting bilis jgn hangus or burn, sambal kene garing and bahan perasa kene 'balance' ..tu jek ..In Shaa Allah *wink*. K uols ! Selamat Mencuba ya !


´•*¨*•.¸¸❥¸  Sambal Goreng Ikan Bilis Garing (Made In Melaka) ´•*¨*•.¸¸❥¸


Post a Comment