Monday, July 18, 2016

•*¨*•.¸¸❥ Koleksi Biskut Raya - Biskut CornFlakes Madu •*¨*•.¸¸❥





Salam All, rasanya lum tlambat miss rose nk posted biskut raya ni ngee :-) ...if not then xpe lah buat panduan tahun depan plaks ...future recipes ..tapi mana tahu ada org nk buat kuih raya sbb nk buat Open House rite? ...or may be ada lebihan cornflakes x tahu nk buat apa ..leh adopt this techniques rite ... ok la ... Biar pix berbicara >_< ... sbb steps nya pun sonang gitu ... tapi if not raya pun boleh jek buat right ??.. kan .. kan .. kan ...


Silakan share recipes ni ngan frendz, sedara-mara, korum uols smpi lebam ye ...no hal pun ... Jazakhallahu khairan ..InsyaAllah :D ...



Cornflakes Madu
resepi dari fb Min Rosli

Bahan-bahanNya  :-)
-------------------------
  • 1 buku butter/mentega
  • 1 cawan gula halus
  • Setengah botol madu
  • Sekotak cornflakes guna yang besar ye
  • Paper Cups secukupnya
MethodNya  :-)
-----------------
  • Campur butter dan gula dah cair masuk madu kacau rata. Dah rata tambah hiasan kesukaan anda. Masuk dalam acuan bakar selama 5-10 minit suhu 160 bergantung pada oven masing2. Dah sejuk masuk balang siap

Pictorial seperti dibawah ya : ...just polo the pics steps ...




  • Pic 1 - Cairkan butter, selepas itu masukkan gula ..kacau rata dan sehingga gula hancur ... seperti pic di atas ya :-

  • Pic 3 - Selepas itu masukkan honey, kacau rata lagi .. Boleh masukkan essence vanilla tuk wangi-wangian heheh ..... seperti pic di atas ya :


  • Pic 4 - Selepas itu masukkan CornFlakes, boleh pecahkan kat tangan b4 masukkan if uols nk sedikit halus (kalau apper cups kecik la kan) ... Kacau rata lagi ...

  • Pic 5 - Masukkan 'hiasan dalaman' kat cornflakes mcm ceri merah or hijau or anything u like ikut 'kretip' masing2 ...

  • Pic 6 - Masukkan ke dalam paper cup comel dan taraaa ..da siap ... InsyaAllah sodap ... pic mcm atas ...bwah pun ada :D huhu





Post a Comment