Thursday, July 14, 2016

•*¨*•.¸¸❥ Chocolate Sandwich Ciskut •*¨*•.¸¸❥

N3 kali ni sy buat untuk dessert makan2 masa AidilFitri yang sudah sbb malas buat kek bagai .. pdhal bukan la lama sgt pun buat kek ya? sbb sy ni suka mkn kek yg fluffy and spongy so mmg takes time 'steps'nya and nk 'baking'nya ..So, buat jek pepe yg sempoi, asalkan ada pencuci mulut tuk di'sebat' di hari lebaran slps makan rendang + ketupat + lemang bagai ... .




Bahan2 Sempoi :-)
---------------------

  • Biskut Chocote Sandwich - saya x take out the filling ya ...biarkan jek ...
  • Cream Cheese Tatura, lain brand pun boleh ...
  • Yogurt Natural Flavour 
  • Cocoa Powder / Serbuk Koko
  • Cinnamon Powder / Serbuk Kayu Manis
  • Nescafe 3 in 1 + Hot Water
  • Chocolate Rice/Cooking Chocolate Bar
  • Kacang Gajus & Walnut Flake (digoreng dahulu till brownish ya)- optional ...

** Measurement tuk bahan2 ni uols agak2 la ye ...depends kpd korum member keluarga dan size hidangan yg uols nak ....




Cara2 Sempoi Membuatnya :-)
-----------------------------------

  •  Pukul cream cheese sehingga sebati.  Kemudian masukkan yogurt or tairu (susu masam) or sour cream. Putar sehingga smooth dan sebati


  • Masukkan condensed milk (susu pekat manis)...adjustkan kadar kemanisan yang disukai.  Better put sikit dulu, lepas tu teruskan ngan next step ..at the end of step add somemore if still 'tasteless' ....


  • Saya campurkan sedikit sunquick essence nk bg rs tang sikit tapi boleh substitute ngan lemon juice or lime juice or ny yg masam2 sikit. Tujuannya nk enhanced the flavour ni FOOD NETWORK ckp :-)


  • Lau suka boleh juga sedikit instant custard powder, kekonon nk bg frozen sikit the cheese, lau nk add gelatine je pun boleh ...saje nnt nk bg senang potong xde la runny sangat the cheesy tu nnt  .. optional je this part ...
  • Masukkan Cinnamon Powder (Serbuk Kayu Manis) untuk perasa ..tak masukkan pun xpe ...


  • MeanWhile, boleh gorengkan kacang2 yang hendak diletakkan between layer, lau nk cepat mskkan dalam microwave lg senang kot ... Goreng tanpa minyak sehingga brownish ya ... Skip this part if x suka kekacang ...




  • Ok jom buat ciskut ... 
  • ✿•*¨*•.¸¸❥ Step 1 ✿•*¨*•.¸¸❥ - Letakkan 1 layer of cheese mixture di bawah loyang. sebagai lapisan pertama. tapi kalau nak mulakan dengan letak biscuits pun sokay jek ...sweetsss !
  • Taburkan serbuk koko dengan cara meletakkannya di dalam tapisan kopi/teh dan ketukkan2 ke atasnya. Ini supaya nk bg impact kelat/bitter to the ciskut ...nk skip pun boleh ...



  • Sementara itu campurkan nescafe + air (sy gunakan 3 in 1 jek, sonang) letak dalam mangkuk senang nak celup/dunk the biscuits ...lau x suka nes boleh letakkan apa yg disukai like susu or so ... so -so what ??? ngeee :-)

  • •*¨*•.¸¸❥ Step 2 ✿•*¨*•.¸¸❥ - Selepas itu  susunkan biskut yang telah dicelup nes ke atasnya seperti gambar di bwh ya, jangan celupkan terlalu lembik, jst nk bg biskut lembab2 je, lembik nnt dia akan 'berair' x sedap gitu. Jgn plaks ter'keras' nnt x saugy inside miss rose x tau tau !! .. gigi patah or gigi palsu tcampak nnt tggngjwb sendiri ....huhu ...



  • Taburkan kacang/nutties or chocolate chips/nibbles in between the 'spaces' supaya cun bagai, ... the more the merrier x gitu ... Boleh juga ditabur sekali masa kat cheese layer... pic spt di bwh ya :-


  • ✿•*¨*•.¸¸❥ Step 3 ✿•*¨*•.¸¸❥ - Selepas itu boleh layerkan dengan cream cheese mixture  once again. Ulang semula proses di atas untuk membentuk layer ke-2 and 3  ...... pic spt di bwh ya :-


  • ✿•*¨*•.¸¸❥ Step 4 ✿•*¨*•.¸¸❥ - Again, letakkan cream cheese mixture, serbuk koko, biskuts dunk in nes water, peanuts .. Buat tuk layer ke-3 plaks ...

  • So, finale looks should be like this, on top of that boleh la letakkan whipping cream,fresh fruits like strawberries or chocolate fudge/ ganache or hiasan like cherry or pepe je la nk bg ada 'wow factor' ..Sy just put almond flake and parutkan cooking chocolate di atasnya. Done !  :-

  • Selepas refrigerated 1-4 hours boleh la dipotong dan di'ngap' ..heheh, kids sure love it. Rasanya masam2 manis gitu campuq bitter sikit ... hoiyaaaa ! ..lau betul2 sejuk n starving tahap gaban mmg heaven jek rasanya!! ..mkn ramai2 lg mbantu selera ...
 
  • Last sekali selamat mencuba ya ...semoga bermanfaat dan memberi uols some ideas ....insyaAllah.....adios amigos ...See ya ! >_<




✿•*¨*•.¸¸❥ End of CisKut Sempoi .. ✿•*¨*•.¸¸❥



Post a Comment