Tuesday, June 07, 2016

*¨*•.¸¸❥¸ Kerabu Sotong BerLada *¨*•.¸¸❥¸


Bulan puasa mcm ni rasanya nak makan yang sempoi2 jek la kot .. Jenis2 Kerabu mcm senang nak telan.. heheh ... Hari ni dah 2 ramadhan ? Rasanya lama lagi dan boleh la mencuba pelbagai jenis2 kerabu, nak beli pun skrg mahai bebenor ..ce buat sendiri ....insyaAllah lebih sedap ...



Kerabu Sotong Berlada
Sumber : FB Umi Nadia

Bahan2Nya :)
-------------------


  • Sotong - diceluar dan dipotong ikut suka
     
  • Bawang Merah
    Bawang Putih
    Udang Kering
    Cili Kering
    ***Di Blender Dan Ditumis Garing2
  • Daun Saderi/Sup
  • Tomato
  • Bawang Besar
  • Limau Nipis
  • Cili Padi
    ** Dihiris/Dipotong halus



pic 2
-------------

  • Sotong Dicelur Sekejap. Toskan
  • Campur Dengan Semua Bahan Yang Dah Dipotong
  • Potong Dengan Zikrullah Na



pic3
-----------

  • Potong Sotong Ikut Size Kegemaran
.

pic 4
-------

  • Semua Bahan Di Hiris2

pic5
-------

  • Bawang Merah + Bawang Putih + Udang Kering + Cili Kering Di Blender Dan Ditumis Garing2 .. Zikrullah Jangan Lupa



pic6
----------

  • Semua Bahan Digaul Dengan Kasih Sayang
  • Perah Limau Pun Dah Pecah Liur
  • Gaul2 sehingga sebati...leh hidang and bon appetit !!



Kerabu Daging Ala Thai



Bahan2Nya :)
-------------------

  • 150g daging (dihiris halus dan direbus hingga empuk)
  • 2 biji bawang merah (dihiris halus)
  • 3 biji cili padi (dihiris halus)
  • 1 biji cili merah (dihiris halus)
  • 1 batang serai (dihiris halus)
  • 1 batang bunga kantan (dihiris halus)
  • 1 helai daun kunyit (dihiris halus)
  • 1 sudu jus limau
  • Sedikit garam
  • Sedikit gula
  • Sedikit kerisik
  • Sedikut Suhun - direndam & ditoskan


Cara MembuatNya :)
------------------------

  • 1. Campurkan ke semua bahan yang telah dihiris halus bersama daging.
  • 2. Kemudian, masukkan kerisik, jus limau, garam dan gula secukup rasa. Gaul sebati.
  • 3. Sedia untuk dihidang.



Kerabu Mangga Udang Kering



kerabu mangga muda Assalammualikum, salam sejahtera dan salam sayang semua.. terima kasih kepada pengunjung setia dan pengunjung baru .. hari ini nak berkongsi menu yang simple-simple jew..tak payah pening-pening kepala nak buat..he heee.. kerabu nie zila buat hari khamis minggu lepas..setelah beberapa hari mangga nie terperap kat esbok..memang plan nak buat kerabu mangga tapi asik tak sempat jew..almaklumlah kalau makanan ulam-ulam macamnie tak ada penggermar dirumah nie kecuali saya seorang..tu yang agak lambat nak buat.. aritu nampak sha show kat blog dia..kerabu mangga bersama daun kaduk..amboiiii..siap ada daun kaduk bagai yer sha..he heheh zila punya x sempat nk mencari daun kaduk..so zila gunakan mana bahan yang ada dirumah jew.zila guna kacang goreng..senang tak payah buat kulit..dan zila tak letak bunga kantan - sebab bunga kantan dh naik harga sebatang 0.70/pcs..he hhe so cut cost ..he hhee sebenarnya stock bunga kantan pun tak ada dirumah.. Kerabu mangga - shahriah abdullah Bahan-bahanya 2 biji mangga muda - disagat 1 cawan kacang - sangai dengan sedikit minyak bersama udang kering dan cili padi. 1 genggam udang kering 4 batang cili padi 1 sudu besar gula melaka 1 sudu besar gula pasir sedikit sos ikan 1 batang daun kantan - dihiris halus cara-caranya Tumbukkan bahan-bahan di atas termasuk kacang tanah. Tumbuk separa hancur dan sesuaikan rasa. 1 batang bunga kantan hiris dan gaul rata bersama bahan tumbuk dan mangga muda. buat sha yang tercayanggg..tq resepi yang sedap nie..i love u wokeeyyy..yang pasti zila akan mencuba masakan sha yang lain lagi..bye semua.:)

Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win
kerabu mangga muda Assalammualikum, salam sejahtera dan salam sayang semua.. terima kasih kepada pengunjung setia dan pengunjung baru .. hari ini nak berkongsi menu yang simple-simple jew..tak payah pening-pening kepala nak buat..he heee.. kerabu nie zila buat hari khamis minggu lepas..setelah beberapa hari mangga nie terperap kat esbok..memang plan nak buat kerabu mangga tapi asik tak sempat jew..almaklumlah kalau makanan ulam-ulam macamnie tak ada penggermar dirumah nie kecuali saya seorang..tu yang agak lambat nak buat.. aritu nampak sha show kat blog dia..kerabu mangga bersama daun kaduk..amboiiii..siap ada daun kaduk bagai yer sha..he heheh zila punya x sempat nk mencari daun kaduk..so zila gunakan mana bahan yang ada dirumah jew.zila guna kacang goreng..senang tak payah buat kulit..dan zila tak letak bunga kantan - sebab bunga kantan dh naik harga sebatang 0.70/pcs..he hhe so cut cost ..he hhee sebenarnya stock bunga kantan pun tak ada dirumah.. Kerabu mangga - shahriah abdullah Bahan-bahanya 2 biji mangga muda - disagat 1 cawan kacang - sangai dengan sedikit minyak bersama udang kering dan cili padi. 1 genggam udang kering 4 batang cili padi 1 sudu besar gula melaka 1 sudu besar gula pasir sedikit sos ikan 1 batang daun kantan - dihiris halus cara-caranya Tumbukkan bahan-bahan di atas termasuk kacang tanah. Tumbuk separa hancur dan sesuaikan rasa. 1 batang bunga kantan hiris dan gaul rata bersama bahan tumbuk dan mangga muda. buat sha yang tercayanggg..tq resepi yang sedap nie..i love u wokeeyyy..yang pasti zila akan mencuba masakan sha yang lain lagi..bye semua.:)

Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win
kerabu mangga muda Assalammualikum, salam sejahtera dan salam sayang semua.. terima kasih kepada pengunjung setia dan pengunjung baru .. hari ini nak berkongsi menu yang simple-simple jew..tak payah pening-pening kepala nak buat..he heee.. kerabu nie zila buat hari khamis minggu lepas..setelah beberapa hari mangga nie terperap kat esbok..memang plan nak buat kerabu mangga tapi asik tak sempat jew..almaklumlah kalau makanan ulam-ulam macamnie tak ada penggermar dirumah nie kecuali saya seorang..tu yang agak lambat nak buat.. aritu nampak sha show kat blog dia..kerabu mangga bersama daun kaduk..amboiiii..siap ada daun kaduk bagai yer sha..he heheh zila punya x sempat nk mencari daun kaduk..so zila gunakan mana bahan yang ada dirumah jew.zila guna kacang goreng..senang tak payah buat kulit..dan zila tak letak bunga kantan - sebab bunga kantan dh naik harga sebatang 0.70/pcs..he hhe so cut cost ..he hhee sebenarnya stock bunga kantan pun tak ada dirumah.. Kerabu mangga - shahriah abdullah Bahan-bahanya 2 biji mangga muda - disagat 1 cawan kacang - sangai dengan sedikit minyak bersama udang kering dan cili padi. 1 genggam udang kering 4 batang cili padi 1 sudu besar gula melaka 1 sudu besar gula pasir sedikit sos ikan 1 batang daun kantan - dihiris halus cara-caranya Tumbukkan bahan-bahan di atas termasuk kacang tanah. Tumbuk separa hancur dan sesuaikan rasa. 1 batang bunga kantan hiris dan gaul rata bersama bahan tumbuk dan mangga muda. buat sha yang tercayanggg..tq resepi yang sedap nie..i love u wokeeyyy..yang pasti zila akan mencuba masakan sha yang lain lagi..bye semua.:)

Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win


Source : Saya Suka Masak


Bahan2Nya :)
-------------------
  • 3 biji mangga muda
  • 1 cawan udang kering
  • 1 cawan kacang goreng
  • 3 labu bawang besar
  • 2 biji cili merah
  • 5 biji cili padi
  • 3 batang serai
  • 4-5 helai daun limau purut
  • 4-5 biji limau nipis (perah ambil jusnya)
  • 1 paket kerisek
  • gula dan garam secukup rasa

Cara2 Membuat2Nya :)
---------------------------

  • Mula-mula sekali, udang kering disanggai/sauté selama 5 minit.

  • Kemudian, masukkan udang kering tadi ke dalam batu lesung dan tumbuk sehingga lumat.
  • Sekarang tumbuk kacang dan biar hancur kasar sahaja supaya kerabu mangga ini ade rasa ranggup. (paham ke? :P)
  • Potong buah mangga secara memanjang.
  • Bawang besar, serai, cili padi & daun limau purut dimayang. Cili merah dipotong memanjang.
  • Masukkan kesemua bahan-bahan tadi, kerisek, air asam limau, gula dan garam secukup rasa. Gaul rata sehingga sebati semua bahan-bahan tadi. dah siap pun.. selamat mencuba yeah!
rabu mangga muda Assalammualikum, salam sejahtera dan salam sayang semua.. terima kasih kepada pengunjung setia dan pengunjung baru .. hari ini nak berkongsi menu yang simple-simple jew..tak payah pening-pening kepala nak buat..he heee.. kerabu nie zila buat hari khamis minggu lepas..setelah beberapa hari mangga nie terperap kat esbok..memang plan nak buat kerabu mangga tapi asik tak sempat jew..almaklumlah kalau makanan ulam-ulam macamnie tak ada penggermar dirumah nie kecuali saya seorang..tu yang agak lambat nak buat.. aritu nampak sha show kat blog dia..kerabu mangga bersama daun kaduk..amboiiii..siap ada daun kaduk bagai yer sha..he heheh zila punya x sempat nk mencari daun kaduk..so zila gunakan mana bahan yang ada dirumah jew.zila guna kacang goreng..senang tak payah buat kulit..dan zila tak letak bunga kantan - sebab bunga kantan dh naik harga sebatang 0.70/pcs..he hhe so cut cost ..he hhee sebenarnya stock bunga kantan pun tak ada dirumah.. Kerabu mangga - shahriah abdullah Bahan-bahanya 2 biji mangga muda - disagat 1 cawan kacang - sangai dengan sedikit minyak bersama udang kering dan cili padi. 1 genggam udang kering 4 batang cili padi 1 sudu besar gula melaka 1 sudu besar gula pasir sedikit sos ikan 1 batang daun kantan - dihiris halus cara-caranya Tumbukkan bahan-bahan di atas termasuk kacang tanah. Tumbuk separa hancur dan sesuaikan rasa. 1 batang bunga kantan hiris dan gaul rata bersama bahan tumbuk dan mangga muda. buat sha yang tercayanggg..tq resepi yang sedap nie..i love u wokeeyyy..yang pasti zila akan mencuba masakan sha yang lain lagi..bye semua.:) Anda mungk

Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win
erabu mangga muda Assalammualikum, salam sejahtera dan salam sayang semua.. terima kasih kepada pengunjung setia dan pengunjung baru .. hari ini nak berkongsi menu yang simple-simple jew..tak payah pening-pening kepala nak buat..he heee.. kerabu nie zila buat hari khamis minggu lepas..setelah beberapa hari mangga nie terperap kat esbok..memang plan nak buat kerabu mangga tapi asik tak sempat jew..almaklumlah kalau makanan ulam-ulam macamnie tak ada penggermar dirumah nie kecuali saya seorang..tu yang agak lambat nak buat.. aritu nampak sha show kat blog dia..kerabu mangga bersama daun kaduk..amboiiii..siap ada daun kaduk bagai yer sha..he heheh zila punya x sempat nk mencari daun kaduk..so zila gunakan mana bahan yang ada dirumah jew.zila guna kacang goreng..senang tak payah buat kulit..dan zila tak letak bunga kantan - sebab bunga kantan dh naik harga sebatang 0.70/pcs..he hhe so cut cost ..he hhee sebenarnya stock bunga kantan pun tak ada dirumah.. Kerabu mangga - shahriah abdullah Bahan-bahanya 2 biji mangga muda - disagat 1 cawan kacang - sangai dengan sedikit minyak bersama udang kering dan cili padi. 1 genggam udang kering 4 batang cili padi 1 sudu besar gula melaka 1 sudu besar gula pasir sedikit sos ikan 1 batang daun kantan - dihiris halus cara-caranya Tumbukkan bahan-bahan di atas termasuk kacang tanah. Tumbuk separa hancur dan sesuaikan rasa. 1 batang bunga kantan hiris dan gaul rata bersama bahan tumbuk dan mangga muda. buat sha yang tercayanggg..tq resepi yang sedap nie..i love u wokeeyyy..yang pasti zila akan mencuba masakan sha yang lain lagi..bye semua.:) Anda

Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win
kerabu mangga muda Assalammualikum, salam sejahtera dan salam sayang semua.. terima kasih kepada pengunjung setia dan pengunjung baru .. hari ini nak berkongsi menu yang simple-simple jew..tak payah pening-pening kepala nak buat..he heee.. kerabu nie zila buat hari khamis minggu lepas..setelah beberapa hari mangga nie terperap kat esbok..memang plan nak buat kerabu mangga tapi asik tak sempat jew..almaklumlah kalau makanan ulam-ulam macamnie tak ada penggermar dirumah nie kecuali saya seorang..tu yang agak lambat nak buat.. aritu nampak sha show kat blog dia..kerabu mangga bersama daun kaduk..amboiiii..siap ada daun kaduk bagai yer sha..he heheh zila punya x sempat nk mencari daun kaduk..so zila gunakan mana bahan yang ada dirumah jew.zila guna kacang goreng..senang tak payah buat kulit..dan zila tak letak bunga kantan - sebab bunga kantan dh naik harga sebatang 0.70/pcs..he hhe so cut cost ..he hhee sebenarnya stock bunga kantan pun tak ada dirumah.. Kerabu mangga - shahriah abdullah Bahan-bahanya 2 biji mangga muda - disagat 1 cawan kacang - sangai dengan sedikit minyak bersama udang kering dan cili padi. 1 genggam udang kering 4 batang cili padi 1 sudu besar gula melaka 1 sudu besar gula pasir sedikit sos ikan 1 batang daun kantan - dihiris halus cara-caranya Tumbukkan bahan-bahan di atas termasuk kacang tanah. Tumbuk separa hancur dan sesuaikan rasa. 1 batang bunga kantan hiris dan gaul rata bersama bahan tumbuk dan mangga muda. buat sha yang tercayanggg..tq resepi yang sedap nie..i love u wokeeyyy..yang pasti zila akan mencuba masakan sha yang lain lagi..bye semua.:) Anda mungk

Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win
erabu mangga muda Assalammualikum, salam sejahtera dan salam sayang semua.. terima kasih kepada pengunjung setia dan pengunjung baru .. hari ini nak berkongsi menu yang simple-simple jew..tak payah pening-pening kepala nak buat..he heee.. kerabu nie zila buat hari khamis minggu lepas..setelah beberapa hari mangga nie terperap kat esbok..memang plan nak buat kerabu mangga tapi asik tak sempat jew..almaklumlah kalau makanan ulam-ulam macamnie tak ada penggermar dirumah nie kecuali saya seorang..tu yang agak lambat nak buat.. aritu nampak sha show kat blog dia..kerabu mangga bersama daun kaduk..amboiiii..siap ada daun kaduk bagai yer sha..he heheh zila punya x sempat nk mencari daun kaduk..so zila gunakan mana bahan yang ada dirumah jew.zila guna kacang goreng..senang tak payah buat kulit..dan zila tak letak bunga kantan - sebab bunga kantan dh naik harga sebatang 0.70/pcs..he hhe so cut cost ..he hhee sebenarnya stock bunga kantan pun tak ada dirumah.. Kerabu mangga - shahriah abdullah Bahan-bahanya 2 biji mangga muda - disagat 1 cawan kacang - sangai dengan sedikit minyak bersama udang kering dan cili padi. 1 genggam udang kering 4 batang cili padi 1 sudu besar gula melaka 1 sudu besar gula pasir sedikit sos ikan 1 batang daun kantan - dihiris halus cara-caranya Tumbukkan bahan-bahan di atas termasuk kacang tanah. Tumbuk separa hancur dan sesuaikan rasa. 1 batang bunga kantan hiris dan gaul rata bersama bahan tumbuk dan mangga muda. buat sha yang tercayanggg..tq resepi yang sedap nie..i love u wokeeyyy..yang pasti zila akan mencuba masakan sha yang lain lagi..bye semua.:) Anda

Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win
 mangga muda Assalammualikum, salam sejahtera dan salam sayang semua.. terima kasih kepada pengunjung setia dan pengunjung baru .. hari ini nak berkongsi menu yang simple-simple jew..tak payah pening-pening kepala nak buat..he heee.. kerabu nie zila buat hari khamis minggu lepas..setelah beberapa hari mangga nie terperap kat esbok..memang plan nak buat kerabu mangga tapi asik tak sempat jew..almaklumlah kalau makanan ulam-ulam macamnie tak ada penggermar dirumah nie kecuali saya seorang..tu yang agak lambat nak buat.. aritu nampak sha show kat blog dia..kerabu mangga bersama daun kaduk..amboiiii..siap ada daun kaduk bagai yer sha..he heheh zila punya x sempat nk mencari daun kaduk..so zila gunakan mana bahan yang ada dirumah jew.zila guna kacang goreng..senang tak payah buat kulit..dan zila tak letak bunga kantan - sebab bunga kantan dh naik harga sebatang 0.70/pcs..he hhe so cut cost ..he hhee sebenarnya stock bunga kantan pun tak ada dirumah.. Kerabu mangga - shahriah abdullah Bahan-bahanya 2 biji mangga muda - disagat 1 cawan kacang - sangai dengan sedikit minyak bersama udang kering dan cili padi. 1 genggam udang kering 4 batang cili padi 1 sudu besar gula melaka 1 sudu besar gula pasir sedikit sos ikan 1 batang daun kantan - dihiris halus cara-caranya Tumbukkan bahan-bahan di atas termasuk kacang tanah. Tumbuk separa hancur dan sesuaikan rasa. 1 batang bunga kantan hiris dan gaul rata bersama bahan tumbuk dan mangga muda. buat sha yang tercayanggg..tq resepi yang sedap nie..i love u wokeeyyy..yang pasti zila akan mencuba masakan sha yang lain lagi..bye semua.:) And

Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win

Kerabu Pengaga Bunga Kantan





Bahan2nya :-
-----------------

  • Daun pegaga ( potong kasar )
  • Pucuk ulam raja ( potong kasar )
  • Daun cekur ( potong kasar )
  • Mangga muda ( parut / sagat )
  • Bunga kantan ( mayang halus )
  • Serai ( mayang halus )
  • Cili besar ( mayang )
  • Bawang besar ( mayang halus )
  • Halia ( mayang halus )
  • Kelapa parut ( goreng tanpa minyak )

*Bahan tumbuk :
---------------------
  • Ikan kembung ( 1 ekor )
  • Bawang putih
  • Bawang merah
  • Ubi cekur
  • Cili padi / lada sulah ( pilihan kalau nak pedas )
  • Garam dan sebuk perasa

*anggaran ikut suka pembaca lah ya .

Method PenyediaanNya :
------------------------------

  • 1. Tumbuk bawang putih , bawang merah , ubi cekur , cili padi hingga lumat .
  • 2. Panggang ikan kembong , ambil isi .
  • 3.Goreng kelapa parut bersama bahan no.1 dan 2 tanpa minyak sehingga keperangan .
  • 4. Masukkan no.3 ke dalam mangkuk .
  • 4. Masukkan garam dan bahan perasa , gaul sebati .
  • 6. Masukkan semua bahan mayang ke dalam 4 .Gaul sebati
  • 7. Hidang untuk dimakan bersama nasi panas .





Jus Pengaga + Epal + Saderi
Source : http://fatiniahmad.blogspot.com/2010/04/jus-pegaga-epal-dan-celery.html
  • 4 biji epal ijau
  • 2 tbsp daun pegaga & batang
  • 2 tbsp celery dibuang kulit dan didadu
  • 2 tbsp gula @ madu
  • 2 gelas air mineral
  • 1 biji jus limau kasturi

guna pengisar letrik dan kisar semua bahan di atas hingga halus
simpan dalam peti sejuk dan dihidangkan sejuk



Jus Pegaga 2
Source : http://harumankasehvee.blogspot.com/2012/12/pegaga-antara-ulam-kerabu-jus-dan.html
  • 1 gelas ketulan ais
  • 1 cmb madu
  • 1/2 lemon
  • Beberapa jenis daun pegaga bersama akarnya - kisarkan

Caranya :
  • 1. Masukkan beberapa ketul ais dan beberapa jenis daun pegaga , kisar .
  • 2. Masukkan 1 cmb madu , air perahan lemon ,kisar .
  • 3. Tuangkan ke dalam gelas . Boleh dah nak minum .




Khasiat Lain Pegaga

1. Serikan wajah / Kencing Manis
  • Ambil secekak daun pegaga bersama akarnya . Rebus dengan dua gelas air sehingga tinggal segelas air rebusan . Tapis dan sejukkan . Minumlah sekali sehari selepas makan malam . Amalkan seminggu tiga kali .

 2. Kecutkan peranakan
  • Ini khusus untuk wanita yang mengalami peranakan kembang atau lepas datang haid . Makan pegaga wat ulam atau dimasak goreng . Amalkan setiap kali makan pada waktu utama .

3. Menghilangkan bintik Hitam di muka
  • 10 helai Daun pegaga yang cuci dengan air garam , ditumbuk halus . Air garam + bedak sejuk + sikit air suam = masker .

  • Pakai setiap malam dan cucilah bila bangun tidur . Buat sampai bintik hitam kat muka tuh hilang .

  • Selain itu , daun pegaga juga boleh dijadikan tonik untuk memanaskan badan . Dan juga  penyakit lain , antaranya :
  • penawar alahan
  • merawat asma dan juga sesak nafas
  • merawat jangkitan paru - paru
  • merawat kegusaran dan kegigilan
  • anti kanser
  • melawaskan air kencing
  • merawat buah pinggang
  • penawar batu karang
  • penawar kencing berdarah
  • penawar ulser
  • merangsang peredaran darah
  • merawat ceret beret
  • merawat gastrik
  • menurunkan tekanan darah
 mangga muda Assalammualikum, salam sejahtera dan salam sayang semua.. terima kasih kepada pengunjung setia dan pengunjung baru .. hari ini nak berkongsi menu yang simple-simple jew..tak payah pening-pening kepala nak buat..he heee.. kerabu nie zila buat hari khamis minggu lepas..setelah beberapa hari mangga nie terperap kat esbok..memang plan nak buat kerabu mangga tapi asik tak sempat jew..almaklumlah kalau makanan ulam-ulam macamnie tak ada penggermar dirumah nie kecuali saya seorang..tu yang agak lambat nak buat.. aritu nampak sha show kat blog dia..kerabu mangga bersama daun kaduk..amboiiii..siap ada daun kaduk bagai yer sha..he heheh zila punya x sempat nk mencari daun kaduk..so zila gunakan mana bahan yang ada dirumah jew.zila guna kacang goreng..senang tak payah buat kulit..dan zila tak letak bunga kantan - sebab bunga kantan dh naik harga sebatang 0.70/pcs..he hhe so cut cost ..he hhee sebenarnya stock bunga kantan pun tak ada dirumah.. Kerabu mangga - shahriah abdullah Bahan-bahanya 2 biji mangga muda - disagat 1 cawan kacang - sangai dengan sedikit minyak bersama udang kering dan cili padi. 1 genggam udang kering 4 batang cili padi 1 sudu besar gula melaka 1 sudu besar gula pasir sedikit sos ikan 1 batang daun kantan - dihiris halus cara-caranya Tumbukkan bahan-bahan di atas termasuk kacang tanah. Tumbuk separa hancur dan sesuaikan rasa. 1 batang bunga kantan hiris dan gaul rata bersama bahan tumbuk dan mangga muda. buat sha yang tercayanggg..tq resepi yang sedap nie..i love u wokeeyyy..yang pasti zila akan mencuba masakan sha yang lain lagi..bye semua.:) And

Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win
kerabu mangga muda Assalammualikum, salam sejahtera dan salam sayang semua.. terima kasih kepada pengunjung setia dan pengunjung baru .. hari ini nak berkongsi menu yang simple-simple jew..tak payah pening-pening kepala nak buat..he heee.. kerabu nie zila buat hari khamis minggu lepas..setelah beberapa hari mangga nie terperap kat esbok..memang plan nak buat kerabu mangga tapi asik tak sempat jew..almaklumlah kalau makanan ulam-ulam macamnie tak ada penggermar dirumah nie kecuali saya seorang..tu yang agak lambat nak buat.. aritu nampak sha show kat blog dia..kerabu mangga bersama daun kaduk..amboiiii..siap ada daun kaduk bagai yer sha..he heheh zila punya x sempat nk mencari daun kaduk..so zila gunakan mana bahan yang ada dirumah jew.zila guna kacang goreng..senang tak payah buat kulit..dan zila tak letak bunga kantan - sebab bunga kantan dh naik harga sebatang 0.70/pcs..he hhe so cut cost ..he hhee sebenarnya stock bunga kantan pun tak ada dirumah.. Kerabu mangga - shahriah abdullah Bahan-bahanya 2 biji mangga muda - disagat 1 cawan kacang - sangai dengan sedikit minyak bersama udang kering dan cili padi. 1 genggam udang kering 4 batang cili padi 1 sudu besar gula melaka 1 sudu besar gula pasir sedikit sos ikan 1 batang daun kantan - dihiris halus cara-caranya Tumbukkan bahan-bahan di atas termasuk kacang tanah. Tumbuk separa hancur dan sesuaikan rasa. 1 batang bunga kantan hiris dan gaul rata bersama bahan tumbuk dan mangga muda. buat sha yang tercayanggg..tq resepi yang sedap nie..i love u wokeeyyy..yang pasti zila akan mencuba masakan sha yang lain lagi..bye semua.:) Anda mungk

Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win
kerabu mangga muda Assalammualikum, salam sejahtera dan salam sayang semua.. terima kasih kepada pengunjung setia dan pengunjung baru .. hari ini nak berkongsi menu yang simple-simple jew..tak payah pening-pening kepala nak buat..he heee.. kerabu nie zila buat hari khamis minggu lepas..setelah beberapa hari mangga nie terperap kat esbok..memang plan nak buat kerabu mangga tapi asik tak sempat jew..almaklumlah kalau makanan ulam-ulam macamnie tak ada penggermar dirumah nie kecuali saya seorang..tu yang agak lambat nak buat.. aritu nampak sha show kat blog dia..kerabu mangga bersama daun kaduk..amboiiii..siap ada daun kaduk bagai yer sha..he heheh zila punya x sempat nk mencari daun kaduk..so zila gunakan mana bahan yang ada dirumah jew.zila guna kacang goreng..senang tak payah buat kulit..dan zila tak letak bunga kantan - sebab bunga kantan dh naik harga sebatang 0.70/pcs..he hhe so cut cost ..he hhee sebenarnya stock bunga kantan pun tak ada dirumah.. Kerabu mangga - shahriah abdullah Bahan-bahanya 2 biji mangga muda - disagat 1 cawan kacang - sangai dengan sedikit minyak bersama udang kering dan cili padi. 1 genggam udang kering 4 batang cili padi 1 sudu besar gula melaka 1 sudu besar gula pasir sedikit sos ikan 1 batang daun kantan - dihiris halus cara-caranya Tumbukkan bahan-bahan di atas termasuk kacang tanah. Tumbuk separa hancur dan sesuaikan rasa. 1 batang bunga kantan hiris dan gaul rata bersama bahan tumbuk dan mangga muda. buat sha yang tercayanggg..tq resepi yang sedap nie..i love u wokeeyyy..yang pasti zila akan mencuba masakan sha yang lain lagi..bye semua.:) Anda mungk

Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win
Post a Comment