Monday, June 20, 2016

•*¨*•.¸¸❥ HomeMade Biskut Tradisional Samperit •*¨*•.¸¸❥



N3 kali ni pasal peberet kuih ibundaku...ekceli my mum jual this kuih but not in a large scale la ..but if ada org repeat the order kira yummylicious la tu kan ...kan ...kan ?? dah ada customer kata org ... heheh. My sis fren dah bbrp kali repeat order ..If u asked me ntah ler ..i xde jawapan ..i suka makan je hahaha ..Conclusion rasanya kuih ni insyaAllah x failed membuatnya kot ....Menurut ibunda cayang katanya dia amik resepi ni dari chef liza tu kat 1 program on TV  (chef yg speaky, mid age selalu klr tv1 ms ramadhan tu ..heheh)

Bahan2Nya :-)
------------------
  • 375g (1 ½ blok ) Buttercup - ni adjustable, depends ...could be more, could be lower ...
  • 1 ½ cawan Tepung gandum
  • 1 cawan Tepung kastard
  • 2 ½ cawan Tepung jagung
  • 1 cawan Tepung Ubi
  • 3 biji Kuning telur
  • 1 sudu kecil Esen vanilla
  • 1 1/2 cawan Gula

Cara2 MembuatNya :-)
--------------------------
  • 1. Panaskan ketuhar pada suhu 150 darjah Celsius (but depends jugak, word of the day is 'depends' huwaa ...like my oven kecik so i guna 100-120 je uols :-). Ok memula ayak tepung jagung, t kastard, t gandum supaya tepung tidak berbiji....
  • Lepas tu, campurkan kesemua bahan2 kering seperti 4 jenis flour - t gandum, t custard,t  jagung, t ubi dan juga gula ..

  • 2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Kacau rata menggunakan spatula atau senduk or 'senduk asli 5' ...heheh

  • 3. Masukkan butter sedikit demi sedikit mengikut kesesuaian ... kira mcm put the butter sampai jadi bentuk doh la ye ... uli menggunakan tangan ...sehingga dapat campuran seperti di bawah ya ...
  • 4. Masukkan ke dalam acuan semperit dan tekan sepanjang 4 cm di atas dulang pembakar ataupun mengikut kreativiti masing-masing. Ada orang masukkan ke dalam acuan berbentuk bunga carnation (aka kuih dahlia), rasanya boleh dibentuk apa saje la kot mengikut kreativiti uols ...ada yg buat bewarna warni dsbgnya ..ada yg letak flavour like pandan so jadilah kuih samperit pandan ...
[ acuan kuih samperit ]
  • 5. Selepas itu trim the edges (kiri dan kanan lau x cantik) dan potong ikut pjg uols suka ...seperti pic di bawah ya ...Transfer ke atas baking pan dengan menggunakan spatula or pisau ...if uols tekan direct atas baking pan ... just jarakkan2 sedikit nak bg 'space' for the heat sikit ....
  •  Boleh hiaskan ikut suka uols ...plan asal sy ingat nak buat mcm chocolate ganache 'zigzag crossing' tp ntah ler mcm malas plak ms tu ...Eventually leave it like that ..plain je gitu ...

  • 7. Bakar di dalam ketuhar bersuhu yang diberikan diatas selama 15 hingga 20 minit.
  •  8. Sejukkan dan siap untuk dihidang dan simpan dalam bekas kedap udara.
[ Samperit Pandan ]


[ Samperit Dahlia/Carnation ]



  • Sekian wassalam ...selamat mencuba ya ...heheh ...c u uols again >_<
 
 
Tips2 Mendapatkan Biskut Yang Rangup Dan Yummy :-)
-------------------------------------------------------------
  • Masa kacau butter ngan susu tu jgn pukul lama dan kembang/gebu..just sebati je adunan tu 

•*¨*•.¸¸❥ End of Biskut Samperit Tradisional IbundaKu •*¨*•.¸¸❥



Post a Comment