Tuesday, June 21, 2016

•*¨*•.¸¸❥ Florentine Cookies / Almond Crunchy Cookies / Biskut 5 Minit •*¨*•.¸¸❥


Why on earth 5 minit ?? Sbb baking dia mmg 5 minits je .. tp makan pun 5 minit or less jugak heee ... Biskut ni mcm 'x muai' la kata org ..tp tersangat la YUMMYnya ..sape ada anak ramai sila sorok biskut ni b4 raya ye heheh .....if not then else mmg habis dlm 5 minits jek ...ok jom tgk bahan n cara 5 minit cookies ni ...


Bahan2 Sempoi Nya :)
--------------------------

  • 200 g Tepung Florenta - ada lg 1 brand tu ala florenta murah sikit ... mcm cookies mix dia pnggil ...
  • 200 g Badam Keping (Almond Flake)
  • 100 g Kuaci Hitam
  • 100 g Biji Bunga Matahari (SunFLower Flex)
  • 20 g Bijan Hitam (Black Sesame) - cun sikit compare to white one
  • ****Note : Anda boleh juga guna biji bunga matahari mengikut citarasa atau any nuts yg ada suka seperti pistachio (kos lebih tinggi), walnut or sebarang kaum kerabat kekacang ya ...>_<











Kos2 Yang Terlibat - saya kira bg 100gm kekacang la ye  :)
---------------------------------------------------------------------

  • 100 g tepung Florenta - MYR3.50 (Harga 500gm is MYR17.40)
  • 100 g badam keping - MYR5.10
  • 100 g kuaci hitam - MYR4.80
  • 100 g biji bunga matahari - MYR3.50
  • 100g bijan hitam - MYR1.20 (kalau beli lambak murah lagi kot)
  • Total Kos : MYR18.10 Harga Market 1 balang kecil is RM25.00 - RM26.00 (mcm pic kat bawah tu) ..>_<
  • **** Ini saya kira base on harga 2016 ni, sy baru beli tuk opismet saya hari tu .....

Cara2 PenyediaanNya :)
----------------------------

  • Badam dan kuaci di bakar sebentar dalam oven pada suhu 160°C selama 5 minit - synya oven kecik so guna suhu 150°C je .
  • Note : sebenarnya sy dah run a test-out, bakar dulu the nuts and bakar all nuts together with florentione flour ..the outcome/result sama jek ...so, better save your TNB bill bakar sekali jek, x perlu 2-3x baking ....
  • Satukan semua bahan seperti yang tertera di atas ke dalam bekas. Gaul rata, hingga semuanya bersalut sempurna ..pastikan ratio kekacang tu in the 'perfect' potion.

  • Sediakan loyang 14×14 inch, (sy belasah jek dulang apa yg ada) ..alaskan loyang dengan kertas kek/parchment paper (sy x alas pun, ajar lain buat lain, amende la miss rose ni ngeee)-- sebenarnnya x kisah size dulang apa pun yang penting campuran kacang tu nipis.
  • Sebelum tu, panaskan oven sebentar pada suhu 150°C selama 5 - 10 minits sebelum bakar.
  • Tuangkan kekacangzz tadi dalam loyang dan ratakan nipis. Caranya dengan mengoyang2kan dulang nak bg all the nuts sama rata. Try buat as thin as can be ..so that senang nk chew nnt ...
  • Selepas itu taburkan tepung florenta once again utk cover up the 'hole' ..lepas tu taburkan bijan hitam semula seperti gambar di bawah.

  • Bakar dalam oven selama 5-10 minit.
  • Sejurus keluar dari oven tunggu sebentar nak bg all the nuts and tepung beku sedikit, tunggu dalam 1-2 minits (sbb masa ni tepung florenta tu still boiling lagi), selepas itu boleh la terus potong kepada kepingan yg disukai.

  • Simpan dalam bekas kedap udara. Siap!


Tips2 Tambahan/Sampingan Sempoi :)
------------------------------------------

  • *** Tepung florenta yang tidak digunakan hendaklah disimpan di dalam freezer untuk mengelakkannya dari terkena udara dan membeku. 
  • *** Selain tepung florenta boleh gunakan any label under 'Crispy Mix' ..kesedapan itu sy x pasti plaks ya sbb x pernah guna ..harga may be sedikit murah compare dari 'Florenta'.
  • *** Lagi banyak tepung Florenta yang digunakan cookies lagi bertambah manis dan berkilat2 atas dia gitu uols. So nak lebih sweeeetttt guna lebih byk florenta ..ha gitu la ...
  •  *** Kalau x confident ngan loyang tu melekat ke tak sila alas ngan parchment paper aka kertas kek org panggil ... nanti nak potong susah ler plaks ...Gambar seperti di bawah. Selalu kat bakery jual dah siap gulung dlm RM3.00/sheet.
  • *** Let say dah ter'kajut'/ter'beku'/ter'frozen' uols patah2kan jek .. not nice but sokay la ...Sila kelaurkan seluruh ke'kreatifan' masing2 bila patah-patahkan tu :-)
  • *** Potong cookies boleh gunakan pisau pemotong pizza or pisau biasa jek udah ler ...





~* Semoga Bermanfaat dan Selamat Mencuba *~



 
Post a Comment