Thursday, June 02, 2016

•*¨*•.¸¸❥ Ezy Pezy HomeMade Ayam Goreng Berempah Rangup Bersama Daun Kari •*¨*•.¸¸❥


Saya dah lama cari resepi ni tp byk sangat version yang sy gugel ..tp rasanya tis one mmg menepati citarasa sy kot ..insyaAllah ..so sy kongsikan bersama uols ..insyaAllah ada manfaatnya ... Tp pepe pun as long as ada rempah akan sedap insyaAllah kan ..nak2 lg if kita ikhlas to the famili or org yg kita nk bg makan ...Jazakallahu khairan ... Saya sertakan juga cara2 menghilangkan bau hamis ayam di bawah sekali ya ...Dan juga ulang tayang mendapatkan ayam goreng terangup di pasaran ... :) ..Huhu betapa kerdilnya diri ini ilmu menggoreng ayam pun fail ..terllau byk yg perlu diketahui & diexplore wp hny sekadar menggoreng ayam ...sob ..sob >_<


Sy x kisah if uols nak copy or nak amik gambo ke terpulang ..sy no hal ... duniawi jek ni ...yang penting sy nak share apa yg sy baru belajar dan make it spread/acknowledge/broadcast to the worldwide, fulamak mak aii ..ayat sentap  ..... /Miss Rose @ Redroses2u.Net

 


Bahan2Nya :)
-----------------
  • 1 ekor ayam ~ potong kecil, bersih dan toskan
  • 5 ulas bawang putih**
  • 2 biji bawang besar**
  • 1 inci halia**
  • 5 batang serai**
  • 1 sudu besar ketumbar(sangai/goreng tanpa minyak)**

**ditumbuk atau dikisar kering
-----------------------------------
  • 1 sudu besar serbuk kari ayam/daging
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • 3 sudu besar tepung jagung
  • 1 biji telur
  • 1 tangkai daun kari
  • Minyak untuk menggoreng.
  • Garam secukup rasa

Cara2 MemasakNya :)
-------------------------

  • Pic 1 - Ayam dibersihkan, dipotong dan digaul bersama kunyit sebelum dilayur di atas api.  Tapi terpulang kpd uols if nak layur atau tidak ..ada pro n kon la ..if uols layur/'bbq'ing mmg akan ada serbuk karbon teroksida dia atas food .. Panggang baik to cut the cholestrol but at the same time is not for health ...your health u decide ok ...

  • Pic 2 - Setelah dilayur seperti di bawah ya .. ada hitam2 kesan kebakaran/3rd degree burn to the chicken ..hehehe ... My advise bg yg dah ada penyakit elakkan panggang memanggang or BBQ ni sbb mmg x baik for kesihatan kan ....


  • Pic 3 - Setelah dilayur tadi bersihkan dengan tepung terigu/ubi. Pastikan semua bahagian tertutup rata dengan tepung dan biarkan sekitar 20 mins ..

  • Pic 4 - Selepas itu bilaskan smpi bersih + selawat + doa2 + kasih sayang hehehe dah keringkan dengan kitchen paper towel. Menurut Food Network, ini ialah supaya ayam kan menjadi lebih garing if kurang airnya OR airnya diserap ...


  • Pic 5 - Setelah itu ayam diperap dengan bahan kisar selama 1 jam ...sy perap semalaman ..supaya terjalin 'kemesraan' ayam dan bahan2 kisar ... eheh
  • Pic 7 - setelah itu ayam digoreng di dalam minyak deep fry sehingga garing ...boleh gorengkan sekali daun kari bersama2 untuk kesan impact aromalicious ...apa la bahasaku ini ....
  • Pic 8 - taraaa ..dah siapa digoreng ...mmg nmpk menyelerakan kan ?? wow ... drooling air liur ku ini ..huwaaa ....
 
 hidup - ditumbuk 2 sudu besar biji ketumbar - disanggar & ditumbuk halus 1 sudu teh jintan halus - disanggar & ditumbuk halus 1 sudu besar cili kisar (tanpa cuka / cili serbuk) 3 ulas bawang putih 2 sudu besar gula halus - tak letak Garam secukup rasa Minyak untuk menggoreng mama tambah ; - 1 1/2 sudu besar serbuk kari - 2 btg serai - potong pendek tumbuk lumat bersama lain2. - 5 ulas bawang merah - tumbuk - sedikit daun kari - masukkan semasa menggoreng

Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
Bahan2nya 1kg Ayam Segar (di potong - ikut citarasa) 1.5 inch halia - ditumbuk 1.5 inch lengkuas - ditumbuk 1.5 inch kunyit hidup - ditumbuk 2 sudu besar biji ketumbar - disanggar & ditumbuk halus 1 sudu teh jintan halus - disanggar & ditumbuk halus 1 sudu besar cili kisar (tanpa cuka / cili serbuk) 3 ulas bawang putih 2 sudu besar gula halus - tak letak Garam secukup rasa Minyak untuk menggoreng mama tambah ; - 1 1/2 sudu besar serbuk kari - 2 btg serai - potong pendek tumbuk lumat bersama lain2. - 5 ulas bawang merah - tumbuk - sedikit daun kari - masukkan semasa menggoreng

Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
Ayam Goreng Berempah. Sumber Asal; Fp Chef Joha Olahan Semula; Dapurmamasya Bahan2nya 1kg Ayam Segar (di potong - ikut citarasa) 1.5 inch halia - ditumbuk 1.5 inch lengkuas - ditumbuk 1.5 inch kunyit hidup - ditumbuk 2 sudu besar biji ketumbar - disanggar & ditumbuk halus 1 sudu teh jintan halus - disanggar & ditumbuk halus 1 sudu besar cili kisar (tanpa cuka / cili serbuk) 3 ulas bawang putih 2 sudu besar gula halus - tak letak Garam secukup rasa Minyak untuk menggoreng mama tambah ; - 1 1/2 sudu besar serbuk kari - 2 btg serai - potong pendek tumbuk lumat bersama lain2. - 5 ulas bawang merah - tumbuk - sedikit daun kari - masukkan semasa menggoreng

Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
Ayam Goreng Berempah. Sumber Asal; Fp Chef Joha Olahan Semula; Dapurmamasya Bahan2nya 1kg Ayam Segar (di potong - ikut citarasa) 1.5 inch halia - ditumbuk 1.5 inch lengkuas - ditumbuk 1.5 inch kunyit hidup - ditumbuk 2 sudu besar biji ketumbar - disanggar & ditumbuk halus 1 sudu teh jintan halus - disanggar & ditumbuk halus 1 sudu besar cili kisar (tanpa cuka / cili serbuk) 3 ulas bawang putih 2 sudu besar gula halus - tak letak Garam secukup rasa Minyak untuk menggoreng mama tambah ; - 1 1/2 sudu besar serbuk kari - 2 btg serai - potong pendek tumbuk lumat bersama lain2. - 5 ulas bawang merah - tumbuk - sedikit daun kari - masukkan semasa menggoreng

Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
  • Pic 9 - Rupa2nya rahsia untuk tak kasi rempah tu bersepah, ialah TEPUNG JAGUNG! Tepung jagung tu akan “mengikat” rempah2 tu dan melekatkannya di isi ayam. Bila rempah tu melekat, barulah sedap kita nak makan..kannnn? Walaupun bancuhan rempah tersebut cair, tapi rempah2 tu still lagi melekat diisi ayam bila digoreng. Emmmm…best kan?
 

:: Cara2 Menghilangkan Bau Hamis Ayam Kampung/Ayam Bandar/Ayam Organic aka Menghilangkan Bau Hamis Ayam ::

Cara ini boleh juga di'apply' utk ayam 'moden' ya >_< ...pissss

  1. Cuci bersih daging ayam, kemudian usap/sapu dengan 1/2 sdt cuka (cairkankan cukanya). Lalu bilas kembali dengan air. Biasanya bau amis sudah hilang dengan cara ini.
  2. Taburi potongan ayam dengan tepung terigu/ubi. Pastikan semua bahagian tertutup rata, lalu diamkan sekitar 20 mins. Kemudian bilas sampai bersih dan keringkan dengan kitchen paper towel. - ini tips bonda saya juga >_<
  3. Cuci bersih ayam, kemudian taburi dengan garam dan air jus limau kasturi/lemon/limau sambal pun ok je. Ini merupakan cara yang paling popular dan ter'glamer'.
  4. Lap daging ayam dengan kitchen paper towel dan keringkan. Lakukan proses ini jika anda membersihkan ayam kampung kerana ayam kampung memiliki bau anyir / amis yang lebih kuat daripada ayam ternak/moden.
  5. Boleh layurkan ayam kampung di atas api untuk mengurangkan bau juga - ini juga cara bonda saya :-) ...


Sy sertakan juga cara2 mendapatkan ayam goreng yang rangup dan terbaek di sini ...semoga pengetahuan sy n uols bertambah2 ya ...insyaAllah ..ilmu yg baik tu elok la dipanjang2kan ... Jazakallah Khuraian ...(may the goods always be with you :-). Tips ni sy amik dr fb Mamak Haji


.:  CARA MENYEDIAKAN RESEPI AYAM GORENG :.
------------------------------------------------------------

Walau pun goreng ayam ini mudah tetapi nak dapatkan hasil yang baik banyak muslihatnya. Ayam yang di goreng perlu garing rangup diluar tapi di dalamya isi perlu lembut dan berjus..bila koyak isi ayam, jus ayam akan menitik..ini lah dikatakan gorengan yang terbaik. Mahir dalam gorengan ayam bukan saja perlukan teknik tetapi perlu memahami ilmu sains dibelakangnya.

Apabila bahan gorengan dimasukkan dalam minyak yang panas (350 – 370 darjah F), permukaan luar bahan gorengan mula dehyderasi (kering) dan dengan reaksi berantai “Maillard” kandungan gula (karbohiderat) dan protein mula pecah untuk membentuk rasa rasa yang kompleks dan warna mula bertukar kepada warna perang keemasan.

Bahagian luaran gorengan bertukar menjadi perang (hitam) amat cepat kerana minyak mula bertindak pantas dengan membentuk kerak (crust) di permukaan luar bahan goreng untuk mengalirkan haba untk isi didalamnya untuk masak. Haba yang dihasilkan ini akan menyebabkan kanji (starch) kepada gelatin, dan protein akan berubah dari bentuk asal semulajadi.

Menstabilkan suhu minyak adalah kunci utama dalam goreng. Sekiranya suhu minyak jatuh, kerak diluar lambat membentuk dan minyak mula meresap dan gorengan menjadi berminyak. Sekiranya minyak terlalu panas kerak akan terbakar dan isi didalam tak masak sempurna.

Dalam penyediaan ayam goreng ini, langkah yang paling penting ialah  Marinating / Perap , Seasoning / Perasa dan Coating/salutan. Ini adalah perkara yang asas dalam gorengan ayam.

.::      1. PERAP / MARINATE    ::.
--------------------------------------

Maksud marinate adalah tambahkan rasa dan lembutkan daging.

Perapan yang terbaik bergantung kepada:

  •     Keadaan Acidity.
  •     Kuantiti garam yang digunakan.
  •     Minyak dalam perapan.
  •     keadaan fizikal daging itu sendiri – termasuk keluasan kawasan permukaan daging yg ingin diperap, cara pemotongan, ketebalan daging dan berat daging.
    Kesemua di atas ini bergantung pada jangka masa perapan.

Marinate yang terbaik yang seimbang mempunyai ramuan asid, perencah, garam dan minyak masak. Ini asas untuk marinate isi ikan, ayam atau daging.

    Ramuan Asid: Seperti jus buah-buahan limau nipis dan lemon, cuka, yogurt, susu butter dan lain-lain. Asid ini lembutkan daging dan juga berikan perasa yg baik.
    Ramuan Perencah: seperti – herba, kicap, mustard dan gula. Perencah ini menyedapkan hasil gorengan anda.
    Ramuan Garam: Garam berfungsi sebagai pembawa kelembapan(moisture)dari perencah kepada keseluruhan daging itu. Kuanti garam ini berubah mengikut masa perap (marinate) yang diperlukan. Kalau cepat lebihkan garam kalu lama kurangkan garam.
    Ramuan Minyak Masak: Minyak yang takat berasap yang tinggi (smoke) perlu digunakan untuk marinate. Minyak kelapa sawat Felda adalah terbaik. Minyak akan memberi kelembapan pada daging semasa proses goreng atau masak.


.::    2. PERASA AYAM GORENG   ::.
------------------------------------------

Berbagai-bagai perasa digunakan dalam penyediaan ayam goreng ini. Perasa yang paling popular ialah perasa ayam goreng KFC dan perasa rempah ayam goreng mamak. Dalam posting yang lepas saya telah terangkan dan berikan resepi kedua-dua cara ayam goreng ini. Cuma saya nak tambah sedikit untuk perasa daging ayam itu sendiri. 


Perasa salutan di luar dan perasa daging ayam itu sendiri berbedza. Dalam salutan diluar kita boleh menyedapkan gorengan ayam itu dengan berbagai-bagai resepi tetapi bagaimana pula isi ayam?.  Jika isi ayam tawar, hasil goreng ayam kita tak sedap juga. Cara saya nak sedapkan daging ayam paling mudah. 

Saya biasanya rendamkan ketulan ayam itu dengan air garam ditambah MSG (Aji No Moto). kalau direndam untuk 1 kg ayam biasanya 1 sudu besar garam dan 1 sudu besar MSG selama dua jam dan selepas dua jam rendaman dibuang airnya, dibasuh balik dan d itoskan sebelum goreng. Untuk rasa berempah saya dunkan pes halia bawang putih bersama rendaman itu.



.:: 3. SALUTAN TEPUNG ATAU BATTER    ::.
------------------------------------------------

Batter bermaksud tepung + air, yang ditambah perasa dan dicelupkan ketulan ayam atau ikan sebelum ia di goreng. Bahan utama untuk batter ialah tepung gandum yang kurang gluten. Gluten berperanan utama dalam menentukan kualiti gorengan anda. jadi anda perlu tepung protein rendah..tepung I Malaysia..bukan tepung yang perkaya dengan Protein.Batter ini akan menyebabkan crust (kerak) dibentuk di luaran ketulan ayam lebih keras, ranggup.

Tapi ingat tepung gandum saja tidak akan mengekalkan rangupan bila mulai gorengan menjadi sejuk. Ini disebabkan batter yang anda saluti itu akan mengekang wap air dari ketulan ayam keluar atau sejat. Wap air akan melembikkan gorengan anda. Maka untuk membuat ruang untuk wap air bebas..kita gunakan serbuk penaik / “Baking Powder”. Faham yea?. Apa tujuan baking powder dalam tepung goreng ayam. Kalau anda inginkan crust yang kasar dan mengerutu boleh gunakan soda masakan aka baking soda. Kerana ruang rongga udara soda dihasilkan lebih besar dari baking powder cuma ia tak dapat kekakan ruangan dan perlu gunakan baking powder juga bersama.

Tepung gandum seperti nyatakan kekurangan dari segi kekenyalan crust..dengan itu kita perlu gunakan tepung beras dan agen kanji seperti tepung jagung atau tepung sagu..tepung sagu murah sedikit. Tepung beras cari yang asli kini tepung beras biasanya diblended dengan tepung jagung. Sekiranya ingin lembut sedikit crust boleh gunakan tepung jagung lebih baik. Tepung jagung atau tepung sagu ata tepu ubi kayu cuma ajen untuk kanji supaya batter melekat. Tentang melekat dengan ketulan ayam ini ada satu masalah…biasanya kita perlu ditepungkan (kering) kering ketulan ayam untuk digoreng dulu supaya air berlebihan di luar permukaan ketul ayam di diserap baru masukkan dalam batter. Ia sama seperti goreng udang atau sotong. salut tepung dulu sebelum masukkan dalam batter dan goreng. …

Nisbah percampuran tepong ini..batter kering bermakna tepung 85% , tepung kanji (jagung) 10%, garam 2%, bahan perasa (seasoning) 2% dan sodium bicarbonate 1%. Tepung gandum X1 + Tepung Beras X 2 + Tepung Sagu X3 = 1. Faham dak. murid2 heheh?.ini untuk orang nak buat berniaga ayam goreng sejukbeku.


.::       TIP-TIP MUDAH UNTUK GORENG AYAM      :..
--------------------------------------------------------------


Ayam goreng berempah 'ala mamak.

  • 1. Size potongan ayam perlu sama. Sekira ingin goreng kepak, masukan cuma kepak-kepak saja. Kalau nak goreng peha cuma masukkan peha.
  • 2. Goreng ayam dengan pot yang dalam (tinggi) untuk goreng yang banyak. Ini akan jimatkan minyak kerana minyak tidak terdedah dengan oksigen. Isi minyak cuma 1/3 bahagian saja.
  • 3. Perlu dapatkan sebuah jangkasuhu (thermometer) untuk menentukkan suhu gorengan sentiasa stabil. Kalu minyak anda terlalu panas masukkan minyak baru sedikit untuk suhu minyak turun.
  • 4. Selepas goreng tentukan sekurang-kurang 10 minit berada di tapisan minyak atau diatas kitchen towel.
  • 5. Sekiranya hasil ayam goreng lama berada diluar sebelum hidangan masukkan dalam oven yang telah panaskan 200 F.
  • 6. Apabila gorengan pertama dikeluarkan jangan terus masukkan gorengan kedua..tunggu untuk minyak menjadi panas.
  • 7. Awas dengan minyak panas..minyak panas bahan mudah terbakar. 



~* End of My Ayam Goreng Berempah Bersama Daun Kari  *~
Post a Comment