Wednesday, June 15, 2016

•*¨*•.¸¸❥ Ciskut Ala2 TiraMisu, Yummy Yummy Goes to My Tummy •*¨*•.¸¸❥

N3 kali ni adalah TRADEMARK dessert aka Signature Dish Miss Rose di kalangan officemate ngan jiran2, depa pun selalu nk request this ciskut .. sy buat ni semasa jamuan b4 ramadhan hari tu. Resepi sempoi tp InsyaAllah yummylicious, versi saya ni sy buat ala2 tiramisu menggunakan biskut chocolate ada filling (biskut chocolate, biskut lemon julie's seme boleh). Uols boleh tukarkan biskut yang disukai dan jugak boleh di'add' dengan nestum, milo  or filling peberet mcm blueberry dan bagai, mcm buat cake jugak cuma as not as complicated as cake la ... Boleh la digelarkan 'rushing dessert' sbb cepat nk membuatnya .. Oh ya, cover pic (atas) ni sy guna N3 terdahulu sbb masa shooting (cewah hoho) this ciskut, x potong lagi interiror/posterior ciskutnya ...so cut-off interior/posterior (subject form 5 ke apa ni) mmg x dan nak  snapping-mapping ... Ok jom mulain ..:) ya ....

 


Ciskut ni berasal dari word cheese + biscuits = cheesecuits la kan  ...di'malay'kan so jadi la ciskut ...gitulah sejarahnya puan2 sekelian hehehe ...

Bahan2 Sempoi Tuk Cream Cheese Mixture :-)
---------------------------------------------------

  • Chocolate Biscuits with Chocolate Filling, or any biscuits with filling ... filling 1 kemestian in this case hohoho ...
  • Cream Cheese - SCS or Tatura, lain brand pun boleh ...
  • Condensed Milk/Susu Pekat Manis - boleh gunakan icing sugar instead
  • Yogurt/Sour Cream/Tairu (Susu Masam) - optional
  • Cocoa Powder/Serbuk Koko
  • Cinnamon Powder/Serbuk Kayu Manis - optional
  • Nescafe + Hot Water - nk dunk the biscuits, x suka boleh ganti susu or flavour lain
  • Chocolate Rice - tuk hiasan, optional ...
  • Sedikit Lemon Juice/Lime/Sunquick Essence/Orange Emulco - optional ...

** Measurement tuk bahan2 ni uols agak2 la ye ...depends kpd korum member keluarga dan size hidangan yg uols nak ....yg penting all ingredients must be balance the 'tang' and 'bitter'nya ... that's the secreto de amor !! (ni bkn telenovela kat tv1 pada zaman dahulu ke :)





Cara2 Sempoi Membuatnya :-)
-----------------------------------

  • Pukul cream cheese dengan tairu or sour cream or yogurt sehingga rata, sebati dan  tidak berketul, gunakan hand mixer la senang

  • Kemudian masukkan 'tang' flavour mcm jus limau or lemon - saya guna sunquick essence jek, tu jek ada @mydapuq bersepah ..hahaha .


  •  jom balance the 'bitter' flavour plaks ..sy masukkan nes 3 in 1 ..uols boleh opt for nes powder or kopi or mocha or whateva ..or x msk pun xpe ..sokay gek
    • Akhir sekali masukkan condensed milk aka susu pekat manis dan putarkan sehingga sebati, smooth dan tidak berketul ya. Masa ni boleh adjust the sweetness level korang suka, nak manis masuk lebih, pic spt di bwh ya :-
     
    • Dah mix all dan sebati, campurkan sedikit serbuk kayu manis (cinnamon powder). Menurut Food Network, tujuannya tuk enhance the flavour, if xnak pun xpe .... sokay jek :-) ...sweettttt (gaya cik pia & SY @Sinar FM ngeee)...


    • Sy addkan sedikit gelatine or instant custard powder, kekonon nk bg frozen sikit the cheese ...saje nnt nk bg senang potong xde la runny sangat the cheesy tu nnt  .. optional je this part ... skip jek if x suka ...


    • Nescafe + air suam or boleh gunakan susu segar jika x suka rasanya. Celupkan biskut ke dalamnya. Jangan sampai terlembik/saugy pulak, cukup sekadar nak bagi ia lembut sedikit. Kemudian, susun di dalam acuan/baking pan/loyang. 
    • Sementara itu boleh la digoreng badam flake tadi, goreng tanpa minyak hingga kekuningan (yellowish). Pic spt di bawah ya :-
     

    • ✿•*¨*•.¸¸❥ Step 1 ✿•*¨*•.¸¸❥ - Rendamkan biskut coklat ke dalam nes, rendam jgn terllau lembik (or saugy kt omputih) but jgn plaks cepat sgt rendamnya, nnt keras sgt .. x besh .. 

    • ✿•*¨*•.¸¸❥ Step 2 ✿•*¨*•.¸¸❥ - Selepas itu  susunkan biskut yang telah dicelup nes ke atasnya seperti gambar di bwh ya, jangan celupkan terlalu lembik, jst nk bg biskut lembab2 je, lembik nnt dia akan 'berair' x sedap gitu  :-



    • ✿•*¨*•.¸¸❥ Step 3 ✿•*¨*•.¸¸❥ - Selepas itu boleh taburkan kacang/nutties or chocolate chips/nibbles in between the 'spaces' supaya cun optional la ni ... the more the merrier x gitu ... pic spt di bwh ya :-


    • ✿•*¨*•.¸¸❥ Step 4 ✿•*¨*•.¸¸❥ - Selepas itu curahkan cream cheese mixture, serbuk koko, dan anything yang boleh menyedapkan lagi ciskut ni like jam, chocolate nibble, butterscotch nibs or so ..


    • ✿•*¨*•.¸¸❥ Step 5 ✿•*¨*•.¸¸❥ - Taburkan serbuk koko dengan meletakkannya ke dalam tapisan kopi/tea dan ketukkan2 sekeliling ciskut kita tadi,   pic spt di bawah ya  :-


    • ✿•*¨*•.¸¸❥ Step 6 ✿•*¨*•.¸¸❥ - Boleh letakkan hiasan mcm chocolate nibs, fudge, jam or so ... cth pic yg dihasilkan spt di bawah :-

    • ✿•*¨*•.¸¸❥ Step 7 ✿•*¨*•.¸¸❥ - Ulangi proses step2, 3, 4, 5, 6 tersebut, kalau nk buat more layer, repeat lagi steps ... pic spt di bawah ya :-
     







    • ✿•*¨*•.¸¸❥ Step 8 ✿•*¨*•.¸¸❥ - Akhir sekali boleh taburkan chocolate rice, whipping or so ke atasnya. Buah2an like strawberries, kiwi, or mango pun sodap gitu ....or just 'plain' pun sokay gek ...:)


    • ✿•*¨*•.¸¸❥ Step 8 ✿•*¨*•.¸¸❥ - Selepas itu boleh la disejukkan di dalam freezer selama 4-6 jam, shorter time dr tu pun sokay jek ..sweet !! Janji sodap gitu !!. Saya xde pic yang dah siap potong ..sy ambil dr N3 sebelum ni ya ... sbb that one for office-mate takkan la nk potong bagai ... Masa jamuan pun dah kene ngap abiss dah x sempat nk snap pic ...
    • Banyak sekali versi ciskut di pasaran ...yg asal mmg menggunakan biskut lemak cap ping pong ...yg dicelup di dalam susu dan ditabur dengan nestum.  Tapi sy buat versi sy sendiri la .. opt for rare kt orang ...May be uols leh generate idea yg lebih canggih, nnt2 sharing-maring la ye ...InsyaAllah manfaatnya bersama nanti  ... 


    • Last sekali selamat mencuba ya ...semoga bermanfaat dan memberi uols some ideas ....insyaAllah, i luv new FRESH ideas ... :-) .....Salam sayang dr Miss Rose here & then i do believe all mommies outta ada SUPER SKILLS yg category SILVER BULLET (mcm nk kill vampire jek ni hoho) in cooking-mooking ni ....tata !
    • Eh ada lagi, ngee bkn ke atas tu dah last ke??? :) ... Xde, Miss Rose nak pesan uols try la sbb my nieceszz/nephewzz/frenzz/neighbourzzs/+my son (no s nor z ya ) haha mmg suka sbb dia org kt mcm C-A-K-E ...mcm heaven jek bila mkn dia org kata la kan ... hah yolah sbb dpt free kan ? kan ? FOC always the best & yummy & heaven !! heheh ...



    ✿•*¨*•.¸¸❥ CisKut TiraMisu Sempoi Tapi YummyLicious .. ✿•*¨*•.¸¸❥



    Post a Comment