Wednesday, June 22, 2016

•*¨*•.¸¸❥ Chocolate Peanut Butter Bars •*¨*•.¸¸❥



Biskut ni kategori simple jugak la ..paling besh x perlu dibakar mmg seghonok xyah bake2 ni ...Boleh jugak buat biskut raya mcm saya buat ni dlm 2 weeks still ok jek dia ...Sorry ye gambo mmg x besh sbb digi cam saya x berapa nak elok .....so quality mmg out >_< ...




Bahan2 SempoiNya :-
-------------------------

  • 250gm Any Digestive biscuits/Graham cracker or Biskut Marie pun boleh ... – kisar halus
  • 70g Butter atau 1/4 ketul - cairkan
  • 2 senduk kecil peanut butter atau 3/4 cawan - creamy or crunchy will do
  • 200g Dark Chocolate
  • Sedikit White Chocolate - utk hiasan - jika suka la or else colourful rice pun boleh

Anggaran Kos :-
----------------------
Serving Size :
8 Inch square pan

  • 250gm Disgestive Biscuits - MYR4.60
  • 395gm Peanut Butter - MYR5.95 (tis 1 still ada lebihan dalam setengah botol gitu)
  • 250gm Dark Chocolate - MYR3.70 (ni pun still berlebih lau nk buat thin layer)
Total : MYR14.25

Cara2 PenyediaanNya :
----------------------------


  • STEP 1 - Patah2kan biskut dan masukkan ke dalam 'Food Processor' or blender kering pun boleh. Meanwhile boleh panaskan peanut butter ngan sedikit butter or just Peanut Butter je.







  • STEP 2 - Masukkan peanut butter yang cair tu ke dalam biskut yang telah dikisar tadi. Gaul raya dan transfer ke baking pan. 


  • STEP 3 - NOTE : Alaskan baking pan ngan parchment paper terlebih dahulu ya supaya senang nak keluarkan biskut nanti. Tekan2kan adunan dengan sudu or cawan penyukat sehingga licin seperti pic bawah :-









  • STEP 4 - Cairkan Dark chocolate gunakan 'Double Boiler Method'..masukkan sedikit peanut butter. Boleh masukkan 'instant custard powder' + 'susu cair' nak bagi yummylicious lagi.



  • STEP 5 - Tuangkan dark chocolate ke atas lapisan biskut tadi dan ratakan chocolate batter tersebut. Terpulang kat uols nak thin or thick layer ya. Saya buat just thin  je sbb xnak manis sangat. 'Health Cautious' you ...hahah ...ikut ur palette la...





  • STEP 6 - Cairkan sedikit peanut butter or uols boleh buat white chocolate jika suka. 





  • STEP 7 - Make a few dollop on the dark chocolate layer tu tadi. Lepas tu amik lidi or fork or knife and make a swirl. Ikut 'kretip' memasing ...





So the outcome/result mcm pic di bawah ya, xnak buat swirl ni pun sokay gek ..sweeettt ...Refrigerate (mcm salah eja ni hehehe) selama 2-4 hours .. lepas tu boleh la dipotong ...

 



  • STEP 8 - Sejukkan ke dalam freezer selama 2 jam at least. Selepas itu boleh la dipotong2 ikut kesukaan uols. Selamat mencuba ye ! ...insyaAllah senang ..

Hmm resepi asal di sini, lepas tengok video ni may be uols lagi senang nak buat sbb tengok minah ni buat cam mkn kacang jo, InsyaAllah ...enjoyyyy ye :-)


 



Post a Comment