Friday, May 27, 2016

•*¨*•.¸¸❥¸ © Swirl Chocolate Chips Cupcakes •*¨*•.¸¸❥¸ ©


N3 kali ni sy tunjukkan cara2 membuat sponge cupcakes using the sponge mix ready yg available kat bakery supplier ya. Dah lama x baking skills mmg dah lari dan bterabur ...Swirl pun x cantik mana ..huhu ...Sy blame set mixer sy yg rosak heheheh ... Ok jom layan ...InsyaAllah ada manfaatya ...Dan semoga all mommies outta pndi masak ...anak hepi cik somi pun poja-poji ... PJK (perut jalan ke depan) kot lg nnt ...


Kita mulakan dengan membuat cupcakes :-



Bahan2nya :
--------------
  • 250 gm sponge mix (vanilla/chocolate or any flavour as u desire)
  • 5 biji telur gred A
  • 60ml air masak suhu sederhana (if nak letak perasa like pandan, put with this boiled water)
  • 60ml corn oil or butter - i used butter, melted
  • 1/2 tsp ovelette
  • 1 tsp bicarbonat soda
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp vanilla essence





Method  to bake !
--------------------------
  • Pic 1 - Pastikan mixer and mixer bowl bersih dr segala kekotoran dan grease sbb akan mempengaruhi 'kegebuan' telur yang akan dipukul nnt.


  • Pic 2 - Pukul telur sampai betul2 kembang (this will takes approximately 15 minutes if using my mixer ! but depends on the mixer jugak - lau ada turbo power lg cepat kot). 
  • MeanWhile, boleh sukat dan ayakkan sponge mix, tuk 5 biji telur sy sukat 250gm tepung, kalau nk buat sikit just guna 3-4 eggs and then 125gm tepung sponge mix jek ..itu lah ratio nya yg selalu sy buat
  • Bahan2 dicampur bersama spongemix yg ialah baking powder 1 sdk + baking soda 1sdk + icing sugar 2-3 sudu besar. All sifted dan kemudian tgk step bawah ni ...
  • Pic 3 - Lepas tu masukkan sponge mix sikit2 sampai habis ...Masukkan ovalette. Pukul lagik another 15 minutes (Trust me! ..I've been tried out for 8mins, 10mins and 15 mins gives me the BEST RESULT though !!, This is by my own experience ok to get the very very delicate status/stage) ..nk reach gebuz gebaz stage. MeanWhile boleh cairkan butter, cara double boiler or panaskan in microwave jek.

  • Pic 4 - Masuk air panas (boiled water, if nak letak perasa like pandan, put bersama this air) sikit2. Masukkan oil or mentega cair, pukul lagik sampai jadi mcm ice cream peak for another 15 mins, jenuh menunggu but worth it when you saw the 'spongy and springy' sponge cake, we called it Ribbon like stage or Ice Cream peak ! 
  • If not mmg kita takkan dapat bakerynya level of softness and smoothness ... lau x spongy baik buat kek coklat lembab ye x??
  • Pic 5 - Perasakan dengan vanilla essence nak bg wangi-wangian ..eh cistat pun nk pki perfume tau !



it should be looks like this for the FINALE stage !


  • Pic 6 - Sy bahagikan adunan kepada 2 - Chocolate & Vanilla flavour ...uols boleh buat perasa & pewarna kegemaran ...nk buat 7 pun sokay !! ...rainbow la sgt kan ? ...tp sokay jek, sweeettttt :-)

  • Pic 7 - Curahkan perasa vanilla ke dalam cupcake mould. Sy gunakan cawan cupcakes keras sbb xde dulang muffin yg lubang2 tu kan. Selang-selikan dengan pewarna coklat. Masukkan Chocolate Nibs in between. Pic mcm kat bawah ya :-
 
  • Pic 8 - Chocolate Nips/Chips ni boleh direplace ngan kismis or anything u like. Ok jek pepe pun will do, janji yummy yummy goes to your tummy ...gitu :). Lapisan terakhir masukkan vanilla layer semula. Panaskan oven 10 mins before. Dah boleh mula bake !

  • Pic 9  - Right after bake, tunggu sejuk sebentar before apply the whipping cream, otherwise whipnya cair gitu .. Sejukkan atas wire rack :)

  • Pic 10 - Pukul Whipping Cream sehingga naik dan warnakan pink conconeal (err adess cam mn spellingnya) aka pink dan kuning telur. Combine both dan masukkan ke dalam bag piping.
  • Pic 11 - Uols boleh tengok video ni cara2 membuat swirl ya. Nak explain x pandai la mokcik ..hehehe, from Emma's Sweets.



  • Pic 12 - Ok da siap .. boleh la di'ngap' ya ...More details on sponge cake boleh refer N3 kat sini ya. Masa ni lum terjumpa video Russian Tulips lagi ...huhuhu ... Hah cam tulah miss rose x explore ...InsyaAllh coming cupcakes nk apply the Russian Tips/Nozzle ... I like roses ! roses ! ni ... cis perasan  ler tu *wink*
  • Oh ya click link to goes to youtube video ya !! Dan juga Russian Ball Tips/Nozzle





%%% Selamat Mencuba dan Semoga Bermanfaat %%%






Post a Comment