Thursday, May 26, 2016

⊰✿´•*¨*•.¸¸❥ HomeMade Apam Ice-Cream Cornetto Pelangi ⊰✿´•*¨*•.¸¸❥


Apam ni juga dikenal dgn nama Apam Cornetto/Apam AisKrim/Apam Pelangi ..So Miss Rose combine of them all ... tp mmg da lama x buat N3 heheh ..ke'bz'an terlampau ngan 'out-station' dan 'workload' terlampau .. nk tgk pesbok peberet pun x sempat ..tp boleh la jugak berselpi-selpot ...huwaa..Untuk mengubati duka lara ku ini mmg kene layan N3 ni ..hehehe ...jom tgk menu special kali ni ...



pic1
-------

  • First nk bt apam aiskrim mesti kena sediakan kon aiskrim..nk bt kon ni blh guna kertas bungkus nasi lemak tu ambik saiz yg segi 4 sama tu..lipat sampai jadi segi 3 dan potong..lepas tu gulung kertas segi 3 sampai jadi bentuk kon..trs stapler kan kt bahagian atas tu..Sorry sy x dpt tunjuk step2 nk bt kon ni sbb sy punye semua dh bt siap2 jadi kon..lepas tu susun kon dlm loyang..susun kemas2 jgn padat sgt.

If uols nk tgk step by step boleh tengok kat blog http://www.azlitamasammanis.com/2012/05/apam-ice-cream-cornetto.html




pic2
-------

  • Bahan2 apam yang telah siap disukat, bahan2 seperti di bawah ya ....

Bahan2 SempoiNya :)
-------------------------

  • 3 biji telur - dari peti sejuk
  • 275 gm tepung gandum
  • 200 gm gula halus
  • 150gm susu segar
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovallete
  • Coklat Masakan - jadikan choc ganache
  • Sprinkle like - Colourful maniks, almond flakes dsbgnya :)
 **
pic3
------

  • Campurkan telur, gula halus dan ovalette dlm bekas bowl mixer..pukul sampai kembang. Masukkan susu cair sambil pukul lg..



pic4
----------

  • Masukkan pula tepung gandum+baking powder sikit demi sikit..sampai abis .. Masuk esen vanila pula..pukul bg sebati semua..



pic5
-------

  • Ok asing 3 bekas..sebab nk bt 3 warna..letak 1 sudu kfc pewarna..kacau bg sebati adunan dgn warna ye.. Masukkan dlm piping beg atau pun plastik..macam ni..



pic6
--------

  • Ok start paipkan adunan td dlm kon..agak2 jgn byk sgt..ikut la nak start warna ape dlu.. Kemudian warna seterusnya pula..ulang utk warna ke 3 sama juga..pastikan air kukusan dh mendidih ye..blh la mula kukus..api nk kukus sederhana sje..jgn bsr sgt..anggaran dlm 10minit kukus..tutup periuk sy x balut ye..just lap tutup tu sebelum nk kukus..




pic7
--------

  • Dah siap kukus keluarkan dan sejukkan dlu..bt mcm ni.. Sementara nak tunggu apam sejuk..ambil coklat masakan apa2 brand pun..potong kecik2.. Panaskan cara double boiler dan tambah 1 sudu minyak masak utk bg kilat coklat..





pic8
--------

  • Tuangkan coklat dah cair tu dlm kon apam..dan tabur colour rice atau ape2 utk hiasan..pastikan apam kena letak menegak supaya coklat x tumpah..tunggu sejuk coklat tu dan boleh la bukak kertas kon perlahan2..pastikan buka berhati2 sebab apam aiskrim ni mudah pecah..ok siap!!




pic9
-------

  • Beberapa contoh apam aiskrim gebu gebas..






Post a Comment