Wednesday, May 04, 2016

*¨*•.¸¸❥¸ Ezy Pezy Ciskut With StrawBerries In D' Jar *¨*•.¸¸❥¸

Ciskut hadiah kat diri sendiri sempena Hari Buruh/Pekerja/Petani/Penternak & Nelayan hahaha  ... Resepi sempoi ezy pezy tp InsyaAllah yummylicious, versi saya ni sy buat ala2 tiramisu menggunakan biskut chocolate ada filling uols boleh tukarkan to any biskut yang disukai dan jugak boleh di'add' dengan filling peberet mcm blueberry filling dll.  ....

 

..:: CISKUT  SEMPOI  ::. .


Ciskut ni berasal dari word cheese + biscuits = cheesecuits la kan  ...di'malay'kan so jadi la ciskut ...gitulah sejarahnya puan2 sekelian hehehe ...





Bahan2 Ciskut Sempoi :-)
----------------------------

  • Biskut Chocote  - saya x take out the filling ya ...biarkan jek ...
  • Cream Cheese Tatura, lain brand pun boleh gek ...
  • Yogurt Natural Flavour 
  • Cocoa Powder / Serbuk Koko
  • Cinnamon Powder / Serbuk Kayu Manis
  • Nescafe 3 in 1 + Hot Water
  • Chocolate Ganache 
  • Buah SrawBerries - dibersihkan dan dipotong 2 - optional ...

** Measurement tuk bahan2 ni uols agak2 la ye ...depends kpd korum member keluarga dan size hidangan yg uols nak ....




Cara2 Sempoi Membuatnya :-)
-----------------------------------

  •  Pukul cream cheese sehingga sebati.  Kemudian masukkan yogurt + sedikit susu pekat manis. + Sy mgunakan hand mixer tp pki 'mixer asli' pun boleh (tangan ler tu).  Pukul sehingga sebati. Ketepikan. 



  • Selepas itu masukkan boleh campurkan sedikit serbuk kayu manis (cinnamon powder) or perahan lemon sedikit, suka2 sbg penambah perasa, if xnak pun xpe ....sokay :-)



  • Susu pekat manis ni depends kpd tahap kemanisan yg uols suka ...boleh masukkan icing sugar jugak jika x suka susu pekat manis tp jgn masukkan gula pasir la sbb takut nnt lidah tgigitt/terasa seperti 'bpasir' hah nama pun gula pasir hehehe ....

  • MeanWhile, boleh bersihkan, + doa+ selawat buah2 strawberries or any buah uols suka .. saya potongkan 2 supaya senang nk masukkan ke dalam glass nnt kot ...  

  • Juga boleh buat Chocolate ganache, steps seperti di bawah ya ..

  • Ok jom buat ciskut ... 
  • ✿•*¨*•.¸¸❥ Step 1 ✿•*¨*•.¸¸❥ - Letakkan 1 layer of cheese mixture di bawah gelas,  Taburkan serbuk koko dengan cara meletakkannya di dalam tapisan kopi/teh dan ketukkan2 ke atasnya. 
  • Celupkan biskut chocolate ke dalam air nescafe dan masukkan ke dlam gelas. Air nescafe tu adalah nes + hot water.
 

  • •*¨*•.¸¸❥ Step 2 ✿•*¨*•.¸¸❥ - Selepas itu  susunkan biskut yang telah dicelup nes ke atasnya seperti gambar di atas ya, jangan celupkan terlalu lembik, jst nk bg biskut lembab2 je, lembik nnt dia akan 'berair' x sedap gitu. Letakkan semula mixture cream cheese tersebut. Proses ni akan berulang2 tuk mbentuk layer ya  :-




  • ✿•*¨*•.¸¸❥ Step 3 ✿•*¨*•.¸¸❥ - Masukkan semula cream cheese mixture tadi, taburkan serbuk koko di atasnya. Selepas itu masukkan buah strawberries dan susun ikut suka seperti pic di bawah ya. 

  •  Selepas itu boleh la diletakkan chocolate ganache. Ulangi lagi dengan meletakkan biskut yang direndam nes.
  • ✿•*¨*•.¸¸❥ Step 4 ✿•*¨*•.¸¸❥ - Ulangi proses step 2 dan step 3 di atas dengan meletakkan cream cheese mixture, serbuk koko, biskuts dunk in nes water, strawberries .. Akhir sekali bersihkan permukaan gelas anda supaya nmpk bersih and KKKKIIIIUUUUTTTTT >_<

  • Selepas refrigerated 1-4 hours boleh la di'ngap' .. hmm, kids sure will love it.
  • Last sekali selamat mencuba ya ...semoga bermanfaat dan memberi uols some ideas ....insyaAllah.....adios amigos ...See ya ! >_<


✿•*¨*•.¸¸❥ End of CisKut With StrawBerries In The Jar .. ✿•*¨*•.¸¸❥



Post a Comment