Tuesday, April 12, 2016

•*¨*•.¸¸❥ Kerabu Maggi Ala2 Hadyai .. Yummy Yummy Yummy Goes to My Tummy >_< •*¨*•.¸¸❥


Dah lama x tulis blog ..maka resah gelisah berduka lara la jiwa ku ini ...cewah ! ..Dah kenapa kan ? heheh just dah lama x 'theraphy' jiwa ... so mmg rs ada 'under the weather' jek ..hehehe .Juga dikenlai sebagai Kerabu Maggi Siam or Kerabu Maggi Thailand ......

Sumber : Masak Hari Ini Amy Aziz Mohamed

Tak pasai2 teringin sgt kerabu maggi ni. Teringt masa mkn kat Floating Market Hatyai..ok, sendiri bagi 5 bintang wpun buat sendiri. Mmg sedap mcm mkn kat siam. Bahan2nya..tuan resepi dari group MAHN kata wajib guna maggi brand yg mcm tu. Kalau tak bkn kerabu maggi namanya.. ok, i follow. Tqsm penyumbang resepi.



Maggi yang digunakan ialah Halal Serda Instant Noodles That Tom Yam - Shrimps Flavour, pic mcm kat bawah ya :-







pic2
-----
Udang kecik, udang besaq & sutun dicelur. Ada juga yg campurkan fish ball, crab stick .. so boleh suaikan ikut palette uols ...





pic3
------
Air celur seafood tadi guna utk celur maggi pulak. Sbb kita nak maggi tu terasa manis seafood tu.





pic4
---------
Masukkan perencah maggi. Kalau tak tahan pedas jgn la boh semua perencah tu..ya ampun blh berasap mulut, telinga weiiii




pic5
--------
Daun ketumbar, buah tomato, bawang besar, cili padi & limau nipis. Potong la mcmana pun takpe..






pic6
------
Campur semua bahan2 tu



pic7
----------
Boh air limau 1,2 biji + sos sotong 2, 3 sudu teh + gula secoet. Tu utk 3 peket maggi. Godek2 bg rata & mesra.





pic8
------
Taarraaaaa...nyum nyummm😋 ...yummy yummy yummy goes to my tummy >_<





%% selamat mencuba uols %%

Post a Comment