Sunday, April 17, 2016

*¨*•.¸¸❥¸ Double Filling Flavour Cheese Tart (Cistat) *¨*•.¸¸❥¸




N3 ni saya buat tuk makan2 hujung minggu nk bg anak2 penguin makan heheh .. it's a name of a club (Penguin Swimming Club)... InsyaAllah next threats nk bg cupcakes plaks !! Bila penat berenang disebabkan all the Q_U_D_R_A_T have been all out ..dpt mkn sumting sweets ni wow it's like heaven jek kan? x caya try tny my son HAZYQ Y (jgn lupa bc Y kat blkg nama, btw why 'y' ??... sbb ms dedulu kat tadika dia ada 3-4 haziq with 'i' in between ...but mine is Y instead of ...so, panggil la HAZYQ Y ...gitu la ceritanya y on earth my son was HAZYQ Y, the name remains till today and onwards ...insyaAllah ..ngeee  !! ...so enjoiiiii !



:: Anggaran Kos (Cost Estimation) ::
  • 50pcs Kulit Tart - MYR18.00 for 50 pcs
  • 250g Cream Cheese - MYR6.80/=
  • 1 Cawan Yogurt - MYR1.80 /=
  • 250gm Cooking Chocolate - MYR3.70/=

Total Cost : MYR30.30/=

Untuk crust saya 'copy' originated resepi dari Azita.


Sebelum kita buat Cheese tart kita sediakan dulu bahan2 tu buat Shell atau crust dia dulu ..saya beli 'Ready Made' crust je, sbb masa dah time huwaa :_) ..Tapi sy sertakan cara membuat crust/shellnya from Azlita Masam Manis. ......sumbernya seperti dibawah :-


:: Bahan2 Utk Crust/Shell ::



Source : http://fromintankitchen.blogspot.com
  • 170gm marjerin atau butter
  • 50gm gula aising
  • 1 biji telur Gred C - lau guna gred B kurangkan sedikit white eggnya
  • 290gm tepung gandum
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • Acuan tart




  • Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
  • Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  • Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
  • Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  • Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.



  • Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar. Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak....but depends on your oven jugak ya >_<
  • Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.
  •  Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.



Jom tengok cara2 membuat fillingnya :-


:: Bahan2 Cream Cheese Mixture ::
  • 250gm cream cheese
  • 50gm gula kastor / gula halus - sy guna susu pekat manis jek
  • 1 biji telur Saiz B
  • ½ sudu teh esen vanilla 
  • 1 sd teh air perahan limau or lemon - optional
  • 1 sd teh serbuk kayu manis - optional, sy mmg suka letak ni utk all cheezy recipes..
:: Cara2 Membuat Cream Cheese Mixture ::
  • Hajat d hati nak buat cistat yg inti ter'over loaded' tu but my batter ni mcm runny stage plaks ...Hmm apa yg ada jek la ye ... So mulakan dengan memutarkan Cream Cheese seketika nak bg dia smooth sailing :-).


  • Campurkan Cream Cheese + Susu Pekat Manis (pengganti gula), putarkan sehingga 'pudar/putih' warnanya ...

  • Masukkan Yogurt or Sour Cream. Putar sebentar, masukkan pula Perahan air limau or lemon ke dalam mixture. Saya masukkan juga serbuk cinnamon utk apa ntah hehehe ..sesuka je nak alter 'here n there' .... Masukkan pula telur ayam sejibik ngeee....Putar lagi sehingga 'putih'....

  • Masukkan pula Essence Vanilla untuk 'mewangi'kan batter. Putar lagi ...keje kita mmg putar je la ...kuikuikui


  • MeanWhile, boleh masak cooking chocolate tuk dijadikan filling, cara2nya boleh refer kat sini  or sini or sini  or seperti di bawah :-

  • Method2nya : Masukkan cooking chocolate yang telah dipotong2, tunggu dingga cair, selepas itu masukkan susu + instant custard powder + minyak sayuran. Kacau dengan sudu besi or heavy stainless steel spoon until smooth. So dah jadi Chocolate Ganachenya ...Ketepikan. In short seperti pic di bawah ya :-

  • Jom buat cistat plaks, susun crust di dalam dulang ikut suka. Orange filling tu boleh masukkan ke dalam 'piping beg' or plastik beg supaya senang nak dispense on the shell .... hehehe >_<
  • Masukkan sedikit chocolate filling pula ke dalam crust ..... Here goes the double filling flavour tu ....ngeee >_<
  • Diikuti oleh cream cheese mixture. Buat sehingga habis ...
  • Setelah siap, ambil sedikit Chocolate filling _ Cream Cheese butter tadi, put int he piping beg tadi dan buatkan like 5-6 polka dot atas comel tart tadi (buat dot ..dot like or line2 kecil - boleh tengok cara melorek seperti di bawah)

  • Ambil pencungkil gigi dan 'connect' the dot or line2 tadi ...so, jadi lah seperti pic di atas (tp sy gunakan piping beg and connected tu pun guna piping beg jugak). NOTE : proses untuk melorek dilakukan ketika cheese mix tadi masih lembut. Jangan biarkan cheese terlalu lama nanti dia dah mula mengering dan proses melorek tidah secantik yg kita inginkan. (kene buat semasa 'runny stage')

  • Buat sehingga habis, masa memula nk buat lorek tu mmg x biasa but soon you'll get the rhythm heheh ...masa memula buat lorekan saya ke laut jugak hehehe, skrg ke tasik jugak ngeee :-)

  • Bakar pada suhu 150C pada 3-5 minits jshj ..xyah lama2 sbb nanti the filling tu boleh 'pop out' kebabom ...dah xa cun la kannnnn ?? Kene bersih oven bagai ... adesss

  • Voila ! Taraaa ...dah siap ... boleh la di served ....Yum ! Yum ! Hmm Dapnya ....:)


  • Lebih banyak 'filling' kita letak bertambah sedap lah Cheese tart kita. InsyaAllah if kita ikhlas juga rasanya 'semulajadi' leh sedap huhuhu ...>_<. Filling ni terpulang kepada 'pallette' masing ada suka chocolate, nenas, kaya, peanut butter dll .. Saya tunjukkan cara membuat lorekan 'cun' atas cistat ...ni dr blog miss azlita masam manis jugak ...

:: Cara2 Membuat Lorekan/Art atas Cheese Tart ::



  • Ambil sedikit cream cheese tadi dan titikkan sedikit pewarna yg kita suka. Kacau rata sehingga warna bergaul sempurna. Proses untuk melorek dilakukan ketika cheese tadi masih lembut. jangan biarkan cheese terlalu lama nanti dia dah mula mengering dan proses melorek tidah secantik yg kita inginkan.




  • Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi - boleh juga buat polka dot ..seperti gambar di atas ya >_<.
  • Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri lebih banyak lebih cantik!
  • Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah  dalam bentuk bulatan untuk mendapatkan bentuk tersebut.
  • Atau juga boleh gunakan piping beg jek senang ...sy mmg menggunakan cara ni sbb lebih mudah bg saya la, just lubangkan/guntingkan hujung piping beg beg and tekan jek atas cistat (maksudnya buat dot2 or line2 atasnya) ... uols decide urself ....ok till then, bubai !!


~* End of Doulble Filling Flavour Orang Choc Cistat *~


Post a Comment