Wednesday, March 30, 2016

•*¨*•.¸¸❥ Ciskut Sempoi Untuk Belanja Makan2 OpisMet •*¨*•.¸¸❥

N3 kali ni sy buat untuk dessert makan2 kat opis saya hari tu ... Resepi sempoi ezy pezy tp InsyaAllah yummylicious, versi saya ni sy buat ala2 tiramisu menggunakan biskut chocolate ada filling dan biskut filling lemon uols boleh tukarkan biskut lemak manis or any biskut yang disukai dan jugak boleh di'add' dengan nestum, milo  or filling peberet mcm blueberry filling dll. Enjoiiii ya ....

 

..:: CISKUT  SEMPOI  ::. .


Ciskut ni berasal dari word cheese + biscuits = cheesecuits la kan  ...di'malay'kan so jadi la ciskut ...gitulah sejarahnya puan2 sekelian hehehe ...




Bahan2 Sempoi :-)
---------------------

  • Biskut Chocote & Biskut Lemon FIlling - saya x take out the filling ya ...biarkan jek ...boleh juga gunakan biskut Cap Hup Seng Lemak Masin tu or Deluxe ...
  • Cream Cheese Tatura, lain brand pun boleh ...
  • Yogurt Natural Flavour 
  • Cocoa Powder / Serbuk Koko
  • Cinnamon Powder / Serbuk Kayu Manis
  • Nescafe 3 in 1 + Hot Water
  • Chocolate Rice/Cooking Chocolate Bar
  • Kacang Gajus & Walnut Flake (digoreng dahulu till brownish ya)- optional ...

** Measurement tuk bahan2 ni uols agak2 la ye ...depends kpd korum member keluarga dan size hidangan yg uols nak ....




Cara2 Sempoi Membuatnya :-)
-----------------------------------

  •  Pukul cream cheese sehingga sebati.  Kemudian masukkan yogurt + sedikit susu pekat manis. + Sy mgunakan hand mixer tp pki 'mixer asli' pun boleh (tangan ler tu).  Pukul sehingga sebati. Ketepikan. 


  • Saya campurkan sedikit 3 in 1 nes nk bg rs nes sikit tapi x masukkan pun xpe ...bg yang suka boleh campurkan sedikit serbuk kayu manis (cinnamon powder) or perahan lemon sedikit, suka2 sbg penambah perasa, if xnak pun xpe ....sokay :-)


  • Lau suka boleh juga sedikit instant custard powder, kekonon nk bg frozen sikit the cheese, lau nk add gelatine je pun boleh ...saje nnt nk bg senang potong xde la runny sangat the cheesy tu nnt  .. optional je this part ...
  • MeanWhile, boleh gorengkan kacang2 yang hendak diletakkan between layer, lau nk cepat mskkan dalam microwave lg senang kot ...  





  • Ok jom buat ciskut ... 
  • ✿•*¨*•.¸¸❥ Step 1 ✿•*¨*•.¸¸❥ - Letakkan 1 layer of cheese mixture di bawah loyang. Taburkan serbuk koko dengan cara meletakkannya di dalam tapisan kopi/teh dan ketukkan2 ke atasnya. Boleh taburkan kacang ikut suka .. Ulangi lagi proses ini 



  • •*¨*•.¸¸❥ Step 2 ✿•*¨*•.¸¸❥ - Selepas itu  susunkan biskut yang telah dicelup nes ke atasnya seperti gambar di bwh ya, jangan celupkan terlalu lembik, jst nk bg biskut lembab2 je, lembik nnt dia akan 'berair' x sedap gitu. Letakkan semula mixture cream cheese tersebut. Proses ni akan berulang2 tuk mbentuk layer ya  :-








  • ✿•*¨*•.¸¸❥ Step 3 ✿•*¨*•.¸¸❥ - Selepas itu boleh taburkan kacang/nutties or chocolate chips/nibbles in between the 'spaces' supaya cun bagai, ... the more the merrier x gitu ... pic spt di bwh ya :-


  • ✿•*¨*•.¸¸❥ Step 4 ✿•*¨*•.¸¸❥ - Ulangi proses step 2 dan step 3 di atas dengan meletakkan cream cheese mixture, serbuk koko, biskuts dunk in nes water, peanuts .. Finally another layer of cheese mixture dan chocolate rice.  
  • Finale looks should be like this, boleh la letakkan whipping cream,fresh fruits like strawberries or choclate fudge/ ganache or pepe je la nk bg ada 'wow factor' ..Sy parutkan cooking chocolate di atasnya  :-

  • Selepas refrigerated 1-4 hours boleh la dipotong dan di'ngap' ..heheh, kids sure love it :-


  • Banyak sekali versi ciskut di pasaran ...yg asal mmg menggunakan biskut lemak cap ping pong ...yg dicelup di dalam susu dan ditabur dengan nestum.  Tapi sy opt for rare dah byk sgt versi tu lgpun sy x suka nestum nnt mcm serdak je tekak ni ... 

  • Last sekali selamat mencuba ya ...semoga bermanfaat dan memberi uols some ideas ....insyaAllah.....adios amigos ...See ya ! >_<


✿•*¨*•.¸¸❥ End of CisKut Sempoi .. ✿•*¨*•.¸¸❥



Post a Comment