Tuesday, February 23, 2016

•*¨*•.¸¸❥ Ezy Pezy Ayam BerLada Kesuma Hati •*¨*•.¸¸❥



WordLess Wednesday ... Biarlah pic yang berbicara hehehe ...Resepi ni sesuai dimasak during weekdays bg mommies yang bekerja.. Balik dari kerja kejar2 nk masak ni la yg paling sempoi n ezy pezy ... Boleh gantikan ayam dengan seafood or daging ya ..ikut suka uols ..>_<  ..Kenapa Kesuma Hati ?? ntah ler ...belasah je tajuk tu janji 'catchy' ..ter'catch' ke uols ?? hahaha ...Entah la labu ...... Selamat Mencuba ya >_< ...


Cara2 MembuatNya :-
--------------------------
  • 4 ketul daging ayam digoreng sehingga garing, saya campurkan rempah kunyit + garam + rempah kari + perencah sup or any perisa yang uols suka ...Boleh letak daun kari tuk wangi ... daun limau or jus limau nipis tuk lebih garing ....or leh apply pepe petua uols ....suka ati >_<





Bahan2 Kisar :-
--------------------------
  • 1 Bawang Besar
  • 4-8 Ulas Bawang Merah
  • 6-9 Ulas Bawang Putih
  • Segenggam Cili Padi - kurangkan kalau x suka pedas
  • 2 batang serai
  • 1 inci kunyit hidup
  • Minyak tuk menumis 
* Bahan2 diblender chuncky2 dan sediakan air asam jawa semangkuk .. (na replace ngan chcicken broth or air rebusan anything pun boleh >_<)








  • Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan2 kisar sehingga garing. Boleh perasakan dengan apa2 sahaja yang uols suka. Masukkan air asam jawa, kuah ikut suka uols nk byk mana k ....


  • Taraa, da siap ...senang jek kan ?? InsyaAllah gerenti menjadi dan yummylicious ..NOTE :: Ayam boleh diganti ngan daging gorengkan nipis2 + ketuk2 sikit mcm nk buat dendeng or boleh gantikan seafood mcm udang besar tu jgn buang kepala or ekor ...or boleh buat sotong bentuk bunga ...or boleh jek gantikan ikan ...sure ngancam !! heheh
  • Ok la till then bubai ... lap u, take care muahs .. muahs ..  muahs (tagline myson boboiyot ni b4 gi skool).... adesss so sweet, sejuk ati bubu dia :D .... 

•*¨*•.¸¸❥ Ezy Pezy Ayam BerLada Kesuma Hati •*¨*•.¸¸❥



Post a Comment