Sunday, February 14, 2016

•*¨*•.¸¸❥ Caramel With Chocolate Layer Bread Pudding aka Puding Roti Caramel BerCoklat aka Spanish Flan •*¨*•.¸¸❥



Puding Roti Caramel With Chocolate Layer :-
----------------------------------------------------------------
N3 ni sy ambil dari Masak Apa Hari Ini kot, x berapa sure ... InsyaAllah jika ada kelapangan sy ce try ya .. Kelainannya ialah ada lapisan coklat on the bottom part dan bahan2nya the veli the sempoi ... jom layannnn >_<
  
Yelah sy kan mama yg bekerja so mmg xdan (ke alasan ? ehemm .. ehemmm ..) nak masak dengan  xtvt anak yg sangat2 pack dan pelbagai, mmg jd driver jek la along weekdays and weekends 24-7.. ..mmg xde masa nk ke dapur nk mengasah 'skills' sendiri, skills dedulu pun dah karat -marat rusty blade geknya ...hmm redho je la ... InsyaAllah if my boboiyot dan besaq .. ada ms kot tuk diri sendiri ... mn tau nk jd baker ke on day .... insyaAllah ...Jazakalahu Khairan :D

Roti yg xhabis kita jadikan dessert, ini cara yg sgt simple n pantas sy buat dgn blender & rice cooker saja (boleh juga guna kukusan/steamer ya)...ramai yg tanya saiz loyang 16cm baru smpt ukur



:: Bahan2Nya ::
------------------

  • ROTI 2 keping
  • TELUR 2 biji
  • GULA PASIR 2 sudu
  • SUSU CAIR 2/3 tin
  • Esen vanilla
  • Serbuk Coklat 1 sudu
:: Caramel ::
---------------
  • 1 senduk Air & 3 sudu gula. Kukus dlm 1/2 jam...insyaAllah



  • Step 1: - Koyakkan roti. Masukkan telur 2 biji, tuang susu cair lebih kurang 2/3 tin. Masukkan gula pasir 2 sudu besar. Sikit Esen Vanilla. BLEND sampai halus..(mmg berbuih ya, dun panic heheh)






  • Step 2 : Ambil sikit bancuhan tadi (1/3). Campur satu sudu besar serbuk koko. Tambah Gula (ikut citarasa nak manis mcm mana). Kacau rata



  • Step 3: GULA CARAMEL 
  • Panaskan loyang atas dapur gas api sederhana. Masukkan AIR masak satu senduk. Tambah GULA PASIR 3 Sudu besar



  • Bila gula dan tukar warna Gold...cepat TUTUP API...kalau x CARAMEL jd gula hangus



  • Masukkan dlm Rice Cooker. Ini size loyang comel je...muat rice cooker - Alternative guna steamer or kukusan ya.





  • Step 4 : - Tuang bancuhan dari blender. Tutup dan kukus dlm 10 minit
  • Step 5 : - Buka rice cooker..klu bancuhan putih dah masak sikit..mcm telur boleh tuang bancuhan Coklat pula. Tuang SLOWLY...kalau x tercampur yg putih tadi .. Kukus lagi dlm 20 minit. Kalau dah rupa mcm ni..dah masak la tu...(mcm pic bawah ya)





  • PUDDING akan susut...bila dah suam2 baru terbalikkan...(JANGAN sampai loyang sejuk ya...nanti gula caramel keras xcantik bila terbalikkan).
  • Jgn lupa lalukan pisau keliling loyang sebelum terbalikkan ya...Baca BISMILLAH hehehe



  • Link tuk VIDEO cara2 membuatnya .. lebih kurang sama, boleh apply mana2 method yg disukai ....


•*¨*•.¸¸❥ End of Caramel With Chocolate Layer Bread Pudding aka Puding Roti caramel BerCoklat •*¨*•.¸¸❥

Post a Comment