Monday, January 04, 2016

•*¨*•.¸¸❥ Masakan Asam Pedas Sempoi, Syiok Lagi Umpphh ! •*¨*•.¸¸❥



N3 kali ni pasal Asam Pedas Melaka/Johor atau dari memana ceruk rantau la .. hehehe tapi orang melaka n mmg tagline masakannya Asam Pedas la kan ... contoh yang terkenal ialah Asam Pedas Kota Laksamana Hajjah Mona tu ...tp rsnya asam pedas puan mariam (aka bondaku) lagi meletopss kot ... ntah ler aku tau makan je heheheh ...) .. Miss Rose panggil je Asam Pedas Syiok Lagi Umpphh ...ngarut je miss rose ni kan ...saje la ..suka2 uols ... Maaf ye quality pic kureng memuaskan sbb amik dr hp cap ayam 13mp katanya heheh selalu amik dr iphone (InsyaAllah x mengecewakan) ... hinggakan terpaksa amik pic  dr N3 terdahulu ...hah korang suka gadjet mn ? ..kat situ da nmpk the differ heheh, nak cun lagi amik la guna DSLR .. lagi meletopss uols ...>_<


BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 3 - 4 ekor ikan pepe je lah - ikan parang/tenggiri/kembong/ikan merah dll
  • 10 batang bendi, cuci dan toskan
  • 15 biji tomato ceri
  • 2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap 1, optional
  • 1 genggam daun kesom, cuci dant toskan - optional, me ??? x suka kalu ...
  • 3/4 camca teh lada hitam - tumbuk halus, x letak jugak
  • 1 kiub pati ikan bilis - optional, x letak jugak
  • 3/4 cawan besar pes asam jawa - ikut suka nk byk mana
  • Garam dan bahan perasa
  • Air secukupnya
  • Serai - optional
  • Bunga Kantan - optional
  • Kamik x guna belacan ye ... sape suka leh guna *wink*




BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
  • 8 biji bawang merah kecil
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 - 2 inci halia
  • 1 - 2 inci kunyit hidup
  • 1/2 inci belacan - optional, sy x letak pun .. sort of org kelantan x mkn budu, sy org melaka x mkn belacan huhu :-)
  • 1/2 cawan cili merah/cili giling
  • Kerisik/ Kelapa Goreng - Secret Ingredients ni, ni kalau ada fullamak, mak mertua lalu belakang mmg ler x sedau ni ...huhuhu  ..afdalnya buat sendiri ye uols ...lagi la terangkat

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan disiang, cuci bersih dan toskan (terpulang pada anda sama ada nak kerat dua, tiga ikan tadi atau tidak). Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 1/3 cawan), tumiskan bahan2 kisar sehingga wangi dan terbit minyak....
  • Goreng bahan2 kisar masak hingga harum, masak hingga bahan2 kisar tadi harum garing dan naik/terbit minyak. Guna api kecil dan kacau selalu. Anggaran masa kira2 3-5 minits kot nk bg garing ni.
  • Masukkan pes asam jawa dan kacau rata (anggaran 1 liter) mengikut, kacau rata dan biar mendidih. Tambah kiub ikan bilis (hancurkan), lada hitam tumbuk, bendi dan bunga kantan. 



  • Masak sekejap dan masukkan ikan. Kacau perlahan, masukkan daun kesom (sy x letak) Perasakan dengan garam secukupnya dan bahan2 perasa yg anda suka ..(ada yg letak gula melaka tp sy x put ya). Akhir sekali masukkan tomato (x letak jugak huhu, masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api .... kan dah kt sempoi, sempoi means campak2 je dan tidak mgunakan ingredients yg complicated sgt ...huhu



  • Voila !! Dah siapppp ...Hidangkan bersama nasi dan lauk-pauk lain .....Hmm yum yum DapNya ... :-)



Tips2 MengHasilkan Asam Pedas Terangkat :-)
  • Gunakan ikan yang fresh from the ocean ya - lau boleh tangkap sendiri huwaaa, kelas gitu jd nelayan bagai ...siang dengan bersih sebersihnya ... Nanti kuahnya 'manis dan bersari' gitu uols ...
  • Untuk mencapai KPI (sedap hingga menjilat jari) kuahnya hendaklah pekat ...Secret ingredients my ibunda masukkan k-e-r-i-s-i-k ...yup yg masuk dalam rendang tu ...Kerisik tu dibuat sendiri ya ...Parut kelapa dan goreng tanpa minyak sehingga keperangan ...if uols nk tumbuk, tumbuk la ...if not masukkan sekali dalam bahan2 kisar ...itu tips my mums la ....uols may be ada cara tsendiri kan  .....? ...
  • Masukkan belacan, kiub ayam, daun kesom dan bunga kantan juga boleh menyedapkan masakan ...Lepas tu 'cook la from the heart', bc2 sikit 'dabra ca dabra etc...bla ...bla .... huhu ...insyaAllah (sebaik2nya ayat2 al-quran seperti melembutkan hati anak2 n suami, doa anak rajin belajar or anak soleh ke,... gurau je td tu) ....niat yg baik tu Allah SWT perkanankan ...
  • Cara terakhir, asam pedas sedap dimakan keesokann harinya huhuhu ...mmg power gilez...ce terai uols mesti agree 100% ngan miss rose aka aku ...Makan ngan cekodok gagau panas2 ke ...hulamak ! ....huh dah drooling ni ....


•*¨*•.¸¸❥¸ End Of Asam Pedas Syiok Lagi Umpphh •*¨*•.¸¸❥¸




Post a Comment