Friday, January 15, 2016

•*¨*•.¸¸❥ Asam Pedas 'PowerLess' Daging/Tulang/Tetel .. Heheh >_< •*¨*•.¸¸❥



First time dengo T-E-T-E-L dari org rumah rs mcm lucah je word tu ...gelihati pun ada ...hah tulah org kampung tp byk word kampung x tahu huwaaa, betapa daifnya diriku haku ni ...... K la, N3 kali ni pasal Asam Pedas Tulang or Daging or Tetel or ketiga2nya yang sememangnya terlajak sedap tuk dicuba try .. hehehe. Masa mula2 bonda buat dulu saya terfikir xpe ke masak pedas tulang ni ..nnt tersedak mcm mn .. Tapi bila makan fulamak mmg x boleh *S-T-O-P* dah, nak2 lagi terkena sentuhan 'classic' dari bonda tersayang ... Layan bondaku masak ni everything is speedy gonzales ..pic pun bterabur and haku pun lintang pukang jd photographer x bertauliah heheh ..main campak2 je gitu da siap ... but just enjoi...>_<


Bahan2Nya :-)
-----------------

  • Tulang or Daging or Tetel atau ketiga2nya - direbus dahulu sehingga lembut and 'tender'
  • 3/4 camca teh lada hitam - tumbuk halus, x letak boleh jugak
  • 1 kiub pati ikan bilis - optional, x letak jugak
  • 3/4 cawan besar pes asam jawa - ikut suka nk byk mana
  • Garam dan bahan perasa
  • Air secukupnya
  • Rempah2 tumis seperti bunga lawang, kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih 


Bahan2 Yang Dikisar :-)
---------------------------

  • 8 biji bawang merah kecil
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 - 2 inci halia
  • 1 - 2 inci kunyit hidup
  • 1/2 inci belacan - optional, sy x letak pun .. sort of org kelantan x mkn budu, sy org melaka x mkn belacan huhu :-)
  • 1/2 cawan cili merah/cili giling
  • Kerisik/ Kelapa Goreng - Secret Ingredients ni aka **STAR of THE SHOW** , ni kalau ada fullamak, mak mertua lalu belakang mmg ler x sedau ni ...huhuhu  ..afdalnya buat sendiri ye uols ...lagi la terangkat



Cara2 MembuatNya :-)
---------------------------
  • Daging or tulang direbus sehingga empuk dan lembut. Boleh apply apa2 petua tuk dapatkan daging yang lembut ya, or boleh juga refer N3 tdahulu dari miss rose aka aku gek ler *wink*.... Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 1/3 cawan ....
  • Tumiskan rempah 4 sekawan - bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga sehingga wangi dan sedikit garing dan selepas itu masukkan bahan2 kisar ... goreng sehingga pecah minyak dan garing ....


  • Goreng bahan2 kisar masak hingga harum, masak hingga bahan2 kisar tadi harum garing dan naik/terbit minyak. Guna api kecil dan kacau selalu. Anggaran masa kira2 3-5 minits kot nk bg garing ni (sorry ya tu pic tumis sambal tu xde pic tumis 4 rempah beserta cili kisar) apa seadanya la ..tp uols dptla the idea right)..kan? kan?.....
  • Masukkan pes asam jawa dan kacau rata (anggaran 1 liter) mengikut, kacau rata dan biar mendidih. Tambah kiub ikan bilis (hancurkan), lada hitam tumbuk, bendi dan bunga kantan. 
  • Masak sekejap dan masukkan daging or tulang. Kacau perlahan. Perasakan dengan garam secukupnya dan bahan2 perasa yg anda suka ... Akhir sekali boleh matikan api .... 

  • Voila !! Dah siapppp ...Hidangkan bersama nasi dan lauk-pauk lain .....Hmm yum yum DapNya ... :-)


Perbezaan Asam Pedas Daging N' Ikan :-)
-----------------------------------------------
  • Miss rose rs mcm penting je nak tekan di sini bezanya pedas ikan dan daging ... tp from my point of view yang x berapa pandai cook la ni kan ...
  • Asam pedas daging ditumis rempah 4 sekawan dahulu dan step 2 is bahan2 kisar sedangkan asam pedas ikan x perlu ditumiskan rempah, cuma perlu tumiskan bahan2 kisar sahaja dan proceed with next step ...Tapi ada sy tgk mcm asam pedas kepala ikan tu depa dok tumis rempah terpulang la kot ..lau ada rempah and lada kat Melaka dah panggil masak lada plaks ....ntah ler negeri lain miss rose x pasti la ye ...
  • Lau asam pedas ikan boleh la dimasukkan sayur2 yang disukai seperti bendir, tomato, terung dsbnya but asam pedas daging x sesuai dimasukkan sayur-sayuran kot ...hehehe 
  • Asam pedas ikan menggunakan bunga kantan or daun kesum (yg buat laksa tu) nak bg perisa sedangkan asam pedas daging x perlu la ...Perfect as it is jek *wink*
  •  Rasanya tu je le kot bezanya ...will update if miss rose terfikir lagik ..huhuhu ...rasanya wp setinggi mana ilmu masakan seseorang pasti ada je yg x lengkap ...so jgn la mendabik dada kita dah pandai masak, miss rose sesangat percaya semua org pandai masak in her own way..sbb tu anak2 sellau ckp mak dia cook terhebat di dunia tp bila kita makan ..lor, mak haku masak lagi sedap dari mak dia ... In fact, mak kita tu wp x gi culinary skool bagai lebih pandai masak dr i'national chef hahahah ....May Allah granted u with the best ..InsyaAllah ....Allahu khairan ...*doa*

Tips2 MengHasilkan Asam Pedas Terangkat :-)
----------------------------------------------------
  • Untuk mencapai KPI (sedap hingga menjilat jari) kuahnya hendaklah pekat ...Secret ingredients my ibunda masukkan k-e-r-i-s-i-k ...yup yg masuk dalam rendang tu ...Kerisik tu dibuat sendiri ya ...Parut kelapa dan goreng tanpa minyak sehingga keperangan ...if uols nk tumbuk, tumbuk la ...if not masukkan sekali dalam bahan2 kisar ...itu tips my mums la ....uols may be ada cara tsendiri kan  .....? ...
  • Masukkan belacan, kiub ayam juga boleh menyedapkan masakan ...Lepas tu 'cook la from the heart', bc2 sikit 'dabra ca dabra etc...bla ...bla .... huhu ...insyaAllah (sebaik2nya ayat2 al-quran seperti melembutkan hati anak2 n suami, doa anak rajin belajar or jadi anak soleh ke,... gurau je td tu) ....niat yg baik tu Allah SWT perkenankan ...allahu khairan, insyaAllah ...
  • Cara terakhir, asam pedas sedap dimakan keesokann harinya huhuhu ...mmg power gilez...ce terai uols mesti agree 100% ngan miss rose aka aku ...Makan ngan cekodok gagau panas2 ke ...hulamak ! ....huh dah drooling ni ....

•*¨*•.¸¸❥¸ End Of Asam Pedas Tulang or Daging •*¨*•.¸¸❥¸




Post a Comment