Monday, December 28, 2015

•*¨*•.¸¸❥ Pelbagai Kuih Muih - Puding Lapis Oreo Sempoi •*¨*•.¸¸❥


N3 ni consider puding peberet tp versi sempoi Mim-Aliff-Lam-Sim ...sbb sy shoot/dunk/throw seme sekali at once glance, huwaaa ... Tapi hei sape x suka oreo kan? Biskut yang telah memberi impak hampir 1 abad = 100 tahun wp sejak akhir2 ni ada kontroversi psl flag apa ntah aku x ingat ...flag suku kaum kristian kat atas biskut tu ...flag tu plak digunakan masa peperangan ntah apa ...x ingat, peperangan ke atas kaum islam la gitu ...so mmg halal but from that side its look like 'NOT NICE' la ...tp i can't resist la huwaaa ....

Bahan2 Sempoi ::-)
---------------------
  • Of course Agar2 - mine punya zaman dedulu tu - mcm pic kat bwh - better rendam dulu semlman if not guna serbuk je ...lg senang
  • Air 1200ml - betui ke aku sukat ni hehehe
  • 1/2 cawan Susu Pekat Manis
  • Instant Custard Powder - jika suka la ...
  • Gula - ikut manis korang
  • Vanilla Essence or Daun Pandan
  • Biskut Oreo - buat 2 version ..halus/powder dan ketul2/chunky sikit .... boleh blender or ketuk2 in ziplock beg ..










Jom buat ... :-)
----------------
  • Agar2 better direndam semalaman, reason is supaya nnt bila kita heat up dia senang melted ..otherwise dia mcm ketul2 sikit dan susah larut ....


  • Masukkan agar2 + air + condensed milk dan apa2 cecair , make sure 1200ml ..otherwise lembik nnt puding korang ... ingat tu whatever liquid u guna make sure in the recommend scale dia ...lau instructions luar tu kata 1200ml ..so mesti 1200ml ...jgn melawan ckp hehehe ..pic mcm kat bawah ni ... 
  • Masak sehingga agar2 larut dan mendidih... Boleh letakkan daun pandan or vanila essence nk bg wangi ...



  • Prepare uols punya baking pan/loyang/container ...Taburkan serbuk oreo yg powder on the bottom part. 




  • Tuangkan agar2 yang telah dimasak tadi ke dalam acuan. Hati2 ya sbb larutan ni sgt panas, make sure anak2 or budak kecil xde di kaw sekitar hahaha ...pesanan penaja tu ... 



  • Akhir sekali taburkan chunky oreo ke atasnya ...jgn kacau just biarkan je ...yg chunky ni akan terapung2/floating dia atas puding ni nnt ...the powder one akan sinking to the bottom ..huhuh ...mcm titanic plaks ...drama lebih ...uweeks :D



  • So refrigerated till frozen ya, rasanya dlm 1/2 jam dah boleh E-A-T kot ... hasil akhirnya nnt akan jadi cam pic bawah ya  ..Selamat mencuba dan semoga N3 ni memberi uols some ideas perhaps ..insyaAllah >_< ...C uols again ...






 •*¨*•.¸¸❥ End of Puding Lapis Oreo Sempoi •*¨*•.¸¸❥






Post a Comment