Sunday, December 27, 2015

✿•*¨*•.¸¸❥ CisKut ChoColate TiraMisu Sempoi Tapi YummyLicious .. ✿•*¨*•.¸¸❥

N3 kali ni sy buat untuk dessert we'ouls nk gi PD hari tu for Family Day merangkap vacation 3 keluarga. Sonok berkumpul dan cuti2 Mesia kan ... bila dah penat main air tu apa2 pun jadi sedap, tolak batu n kayu jek heheh. Resepi sempoi tp InsyaAllah yummylicious, versi saya ni sy buat ala2 tiramisu menggunakan biskut chocolate ada filling, uols boleh tukarkan biskut lemak manis or any biskut yang disukai dan jugak boleh di'add' dengan nestum, milo  or filling peberet mcm blueberry filling dll. Enjoiiii ya ....

 

..:: CISKUT TIRAMISU SEMPOI  ::. .


Ciskut ni berasal dari word cheese + biscuits = cheesecuits la kan  ...di'malay'kan so jadi la ciskut ...gitulah sejarahnya puan2 sekelian hehehe ...

Bahan2 Sempoi :-)
---------------------

  • Biskut Chocote with Chocolate Filling, boleh juga gunakan biskut Cap Hup Seng Lemak Masin tu or Deluxe ...
  • Cream Cheese Tatura, lain brand pun boleh ...
  • Condensed Milk/Susu Pekat Manis
  • Full Cream Milk or Any Milk /Susu Segar
  • Cocoa Powder/Serbuk Koko
  • Cinnamon Powder/Serbuk Kayu Manis
  • Nescafe + Hot Water
  • Chocolate Rice
  • Nestum - optional ...

** Measurement tuk bahan2 ni uols agak2 la ye ...depends kpd korum member keluarga dan size hidangan yg uols nak ....




Cara2 Sempoi Membuatnya :-)
-----------------------------------

  •  Pukul cream cheese sehingga sebati.  Sy mgunakan hand mixer tp pki 'mixer asli' pun boleh (tangan ler tu). Kemudian masukkan setengah susu pekat manis dlm 2 sudu. Pukul lagi sehingga sebati. Ketepikan. 
  • *** Bagi yang suka manis-manis nak letak semua pon tak ada masalah. tapi komfem terlebih manislah...better watch out 4 ur diet la ...supaya kekal sihat sepjg zaman ..insyaAllah ...biskut chocolate ni dah manis ..so sy letak susu pekat manis sedikit sahaja ...rsnya akan so-so jek ...






  • *** Lau nk cepat add je all the ingredients ...lg sonang, pic spt di bwh ya :-


  • Dah mix all dan sebati, campurkan sedikit serbuk kayu manis (cinnamon powder) or perahan lemon sedikit, suka2 sbg penambah perasa, if xnak pun xpe ....sokay :-)


  • Sy addkan sedikit instant custard powder, kekonon nk bg frozen sikit the cheese, lau nk add gelatine je pun boleh ...saje nnt nk bg senang potong xde la runny sangat the cheesy tu nnt  .. optional je this part ...

  • Nescafe + air suam or boleh gunakan susu segar jika x suka rasanya. Celupkan biskut ke dalamnya. Jangan sampai terlembik pulak, cukup sekadar nak bagi ia lembut sedikit. Kemudian, susun di dalam acuan/baking pan/loyang.

  • ✿•*¨*•.¸¸❥ Step 1 ✿•*¨*•.¸¸❥ - Letakkan 1 layer of cheese mixture di bawah loyang. Taburkan serbuk koko dengan cara meletakkannya di dalam tapisan kopi/teh dan ketukkan2 ke atasnya. Maaf ye, sy guna bekas plastik je sbb ni @ rmh bonda sy .... susah nk dptkan alat2 baking sbb my mum not a baker ...apa yg ada je lah ....jd anak soleh polo je ...heheh






  • ✿•*¨*•.¸¸❥ Step 2 ✿•*¨*•.¸¸❥ - Selepas itu  susunkan biskut yang telah dicelup nes ke atasnya seperti gambar di bwh ya, jangan celupkan terlalu lembik, jst nk bg biskut lembab2 je, lembik nnt dia akan 'berair' x sedap gitu  :-


  • ✿•*¨*•.¸¸❥ Step 3 ✿•*¨*•.¸¸❥ - Selepas itu boleh taburkan kacang/nutties or chocolate chips/nibbles in between the 'spaces' supaya cun optional la ni ... the more the merrier x gitu ... pic spt di bwh ya :-

  • ✿•*¨*•.¸¸❥ Step 4 ✿•*¨*•.¸¸❥ - Ulangi proses step 2 dan step 3 di atas dengan meletakkan cream cheese mixture, serbuk koko, biskuts dunk in nes water, peanuts .. Finally another layer of cheese mixture dan chocolate rice


  • Finale looks should be like this, boleh la letakkan whipping cream,fresh fruits like strawberries or choclate fudge/ ganache or pepe je la nk bg ada 'wow factor'  :-

  • Selepas refrigerated 1-4 hours boleh la dipotong dan di'ngap' ..heheh, layer yg dihasilkan spt di bawah :-

 

  • Banyak sekali versi ciskut di pasaran ...yg asal mmg menggunakan biskut lemak cap ping pong ...yg dicelup di dalam susu dan ditabur dengan nestum.  Tapi sy opt for rare dah byk sgt versi tu lgpun sy x suka nestum nnt mcm serdak je tekak ni ... 


  • Last sekali selamat mencuba ya ...semoga bermanfaat dan memberi uols some ideas ....insyaAllah...K la nk buat N3 yg lain plaks tgh rajin bebenor nih :-) ...adios amigos ...


✿•*¨*•.¸¸❥ CisKut TiraMisu Sempoi Tapi YummyLicious .. ✿•*¨*•.¸¸❥



Post a Comment