Saturday, October 31, 2015

´•*¨*•.¸¸❥ Tiramisu In The Glass 4 Last Minutes Guests ´•*¨*•.¸¸❥




Saje buat this N3 for variety ..Lagi pun inilah desserts yang selalu sy buat sbb senang membuatnya, kos x byk and then x mkn byk masa, jika ada tetamu tetiba tepon nk dtg inilah yg paling senang dpt sy pkkan .. ...!


Tiramisu -
Tiramisu (from Italian, spelled tiramisù, [tiɾamiˈsu], meaning "pick me up" or "lift me up") is a popular coffee-flavoured Italian dessert. It is made of ladyfingers (Italian: Savoiardi, [savoˈjardi]) dipped in coffee, layered with a whipped mixture of eggs, sugar, and mascarpone cheese, flavoured with cocoa. The recipe has been adapted into many varieties of cakes and other desserts.[1] Its origins are often disputed between Italian regions such as Veneto, Friuli Venezia Giulia, Piedmont, and others - - Mr. Wiki


.: What You Need :.

  • 2 Pack (contents 10 jejari) Biskut Lady Fingers -  boleh guna sponge cake or any other cakes ...RV, brownie or any other cake will do ...!
  • 5 tsp. Nescafe or any caffeine perasa - i used nescafe instead
  • 3 sd besar aiTbsp. hor panas - campurkan dengan nescafe td
  • 4 pkg. (8 oz. each) Cream Cheese, softened - i used the cheapest in the market, TATURA brand made in Australia ..bentuk bantal peluk ..heee !
  • 1 cawan gula icing or susu pekat manis
  • 1 cwn Sour Cream or yogurt- i used yogurt natural flavour
  • 1 cwm whipped Topping
  • 1/2 cwn susu segar - atau susu tepung + air
  • 2 sd besar coco powder
  • Kacang tanah - ditumbuk
  • Chocolate Chip / Rice / Curls - optional
  • Or any flavoured jem - optional    
 


.: Method :.


  • Method menyediakan CREAM CHEESE. Step 1 - Pastikan mixer dan bowl betul2 bersih. Masukkan Cream Cheese Tatura tadi + Susu Pekat Manis aka Condensed Milk dan kacau...kalau uols nak guna gula icing pun boleh juga. 
  • Step 2 - boleh la dimasukkan sour cream or yougurt, selepas itu dimasukkan susu segar, kacau lagi ...ada yang prefer masukkan butter ..suits urself la k ...asalkan sodap ... ya
  • Cara2 ditunjukkan seperti di bawah :-



  • Step 3 - Masukkan Serbuk Kayu Manis aka Cinnamon Powder, rasanya sbg agen 'enhancement' rasa cheesy tu kot x pastilah plaks saya ...tp sellau if ada cheese mmg letak cinnamon powder .. 
  • Step 4 - Kacau lagi dan kacau ...kuikuikui

.: How to Assemble :.

  • Step 1 - Jom buat tiramisunya plaks ...Sediakan bahan2 yang hendak digunakan seperti air nescafe dan cream cheese tadik. Nescafe ditambah air panas dan diletakkan dalam mangkuk.  
  • Step 2 - Cara sediakan Cream Cheese seperti di atas ya ..Cream Cheese + Susu Pekat Manis + Susu Segar + Sour Cream + Cinnamon Powder ...



  •  Step 3Dah boleh mula ....mulakan dengan merendamkan biskut lady fingers dalam air nescafe dan susunkan di dalam cawan. Patahkan dan masukkan ke dalam bekas peberet uols ..

  • Step 4 - Susunkan biskut ikut suka uols. Step 5 - Masukkan campuran cream cheese tadik. Step 6- Masukkan serbuk koko ke dalam penapis kopi/teh dan ketuk2 dia ats cawan tadi (gambar seperti step 6 di atas).

  • Step 7 - Pada level ni uols boleh masukkan item2 'peberet' uols ..mcm i masukkan kacang tumbuk, may be if uols suka manis boleh masukkan lapisan jem/choc ganache or chocolate nibs ke ..ikut suka (gambar seperti Step 7). Step 8 & Step 9 - Ulangi semula langkah b4 dgn  memasukkan biskut lady fingers, diikuti cream cheese, serbuk koko dan kacang tumbuk. 
  • Last Step - uols boleh pipingkan Whipping Cream yg telah dipukul /thawed ke atas tiramisu tu ...Selepas itu boleh la dihiaskan ikut suka uols. Boleh tambahkan Cooking Chocolate curls/rice dan hiaskan dengan cherries.
  • Note kaki Tangan - untuk yang tiramisu mocha tu saya guna Swiss Roll perasa mocha ya ..put in the jar and bagi my neighbours untuk minum petang...slurp ! ..slurp ! Hmm 'dap'Nya !






Saya tunjukkan juga cara memasak Cooking Chocolate untuk kek frosting or any desserts yg required choc ganache :-

  • Chocolate Ganache Recipe »

  • .: Ingredients :.
  • - Cooking Chocolate - normal or bittersweet will do
  • - Instant Custard powder - ni la yg bg choc kita sedap tau !!
  • - Susu segar or susu tepung (+ air) sedikit, nak bg cair sedikit
  • - Sedikit Minyak masak - nak bg berkilat, shiny shiny u !

:: How To Make Chocolate Ganache :::

  • 1 - Potongkan Cooking Chocolate kecil2 supaya  senang nak melting nanti. 
  • 2 - Double Boiled Method bermaksud meletakkan another periuk or bowl tahan panas ke atas another periuk yang berisi boiling water seperti pic step 2 dia atas ya dek non !. 
  • 3 - Boleh la diletakkan ketulan cooking chocolate tadi.
  • 4 - Bila dah cair tu, boleh la dmasukkan susu segar/heavy cream/whipping cream. Kacau2 bagi rata dan smooth. Saya masukkan sedikit instant custard powder nak bg yummylicious sket, optional la seperti pic step 4 .... 
  • 5 - Cecair yang dimasukkan tu agak2 ya ...masuk sikit n kacau, masuk lagi, sbb takut tercair plaks...
  • 6 - Jangan lupa masukkan essence vanilla nak bg aromalicious sikit (heheh mcm strawberry karipap plaks by jelita kakao tu - budak pompuan ank aunty emma..minah salleh)
  • 7 - Dah agak2 finalize kepekatan yang dikehendaki masukkan minyak sayuran/butter/or minyak masak pun boleh la belasah je, just nak bg kilat, shiny2 and glowy2 gitu ha dek non ...
  • 8 - Kacau rata, sometimes minyak tu susah sikit nak 'blend' with the chocolate, just use the stainless steel spoon and stir vigorously ...fulamak, dengan bersungguh2 tu ...
  • Ok dah siapppp ......


  • How to Whip Whipping Cream »

  • .: Ingredients :.
  • *** Any Non Diary Whipping Cream - i opt for Rich's Gold Label due to the yummylicious mcm ice cream.
  • *** Mixer & mixer bowl 
  • *** Vanilla Essence - optional
  • *** Sedikit gelatine - optional, kalau nak stabilkan whipping cth nak frost kek tp dlm kes ni x perlu
  • *** Pewarna ikut suka 


  • Saya ajar nak prepare Whipping Cream dulu ya secara ringkas ..kalau nak details boleh refer this link (Whipping Cream).
  • Saya prefer Rich's Gold Label sbb rasanya menyamai ice cream uols ...but uols pilih la which ever suits your taste and budget ya sbb Gold Label mmg mahal sikit compare others. Rabak pockets jugak la ...Letakkan kat freezer bawah dahulu before guna whipping cream ni ya ..If not guna simpan kat tpt beku tu ...
  • Memula letakkan bowl n mixer ke dalam freezer selama 10-15 mins or so nak bg sejuk.
  • Curahkan liquid ikut yang kita nak guna, sellaunya 1/5 (eh 1/4 aka suku bowl)je mangkuk tu sbb nanti ia akan mengembang. Putarkan sehingga naik menggebu.
  • Nota kaki tangan : boleh letakkan bowl dalam ais kalau cuaca panas or kita x put in freezer dahulu selama 10-15 minits.

  • Putarkan sehingga mencapai ice cream peaks, may be amik masa dalam 5-7 minits gitu kot. Selepas tu warna kan ikut suka uols >_< . Ice cream peak tu boleh tgk seperti gambar di bawah ya ...maksudnya bila kita terbalikkan bowl tu the whip tu x jatuh ...hah gitu la ...
  • Untuk kestabilan sejagat kuikuikui ..boleh masukkan gelatin (dicairkan dengan memasukkan air panas dan buat double boiler or boleh masukkan dlm microwave lg senang). So nanti xde la cair sgt bila nak coated the cair (eh apa aku typing ni ...the cake la).
 





~* Semoga Bermanfaat & Selamat Mencuba Uols *~


Post a Comment