Saturday, October 31, 2015

*¨*•.¸¸❥¸ Puding Oreo YummyLicious *¨*•.¸¸❥¸



N3 ni pasal pudding peberet ku ..puding ni selalu saya buat if nak bagi sedare mare kenduri or jiran2 kalau saya x sempat nak plan any special food for dia orang ..so this is the best choice and yummylicious ..idea ni saya dpt bila melayari krafts recipes (luv it every single of this recipes !) ...Consider mcm dah trademark i ler pudding ni di kalangan jiran2 and off-mate ...Dia orang dah tahu sesangat da heheh ..!!


** Ingredients **
  • 1 packet agar2 version pak kaduk tu - i punya 30gm and 1.5L air, boleh baca kat paket agar2 yang dibeli tu tuk panduan uols ..
  • 2 cups of whipping cream/santan/susu - or gabungan susu + santan lagik kick !
  • 2 cups of sweet condensed milk (kalau da sweet enuff xyah guna da)
  • 1 packet of oreo cookies 
  • Air secukupnya - 1500 ml = 6.3 cups !(kene ukur betul2 orait, xleh agak2 nanti terlalu cair or thick plak !) - try this calculator conversion, helps me a lot !! 
  • Acuan - i guna 7" x 7" nya acuan, so ketebalan agar2 and oreo tu agak2 cun la sikit ...lau guna besar lagik, dah nipis plak the lapisan agar2, so-so aje
  • 2-3 sudu marjerin or butter, cairkan atas api
  • 2-3 tepung custard instant - nak bagi puding yummylicious !
  • Sedikit serbuk oreo ...amik sekeping hancur2 and ketepikan untuk hiasan
Note : whatever campuran liquid yang uols nak gunakan mesti genap 1500ml according to my jelly instruction ...uols boleh suaikan ikut apa jelly yg uols gunakan ...


** Method **
  • Rendam agar2 oldies ni semalaman or beberapa jam b4 guna, sbb nanti bila masak senang dissolved in the emulsion. Kalau serbuk masak je direct ..

  • Meanwhile, patah2kan oreo dan hancurkan oreo dengan lesung batu or anything that can crush 'em up ! ..the filling tu x buang pun xpe ..suka ati uols. Lepas tu korang amik blender or food processor and blendkan bg jadik tepung.
  • Cairkan mentega dengan kaedah double boiler, lepas tu tuang dlm serbuk oreo tadik...gaulkan rata dan press dlm acuan spt pic di bawah
  • Boleh press gunakan tangan, belakang cawan penyukat or guna cawan ke apa2 la nak bg dia padat. Cool dlm freezer at least 10-15 minutes. Curahkan butter or marjerin sedikit demi sedikit  ...agak n sedang2 je ...ok ?? jom sambung lg ...



  • Meanwhile (byknya penggunaan word nih ! >_<), masak agar2 dengan 1.5L cairan. Cairan tu adalah whipping cream + condensed milk + santan tadik, masak sampai mendidih. ...suits your self !

  • Lepas tu amik penapis dan tapiskan ke dlm acuan oreo tadik, curah dengan lemah lembut + lemah gemalai sebab nanti the oreo base tu akan come up dan mix up aka blending dengan campuran jelly tu (err faham x ye?)...




  • Warna kuning saya ini agak 'menyeramkan' aka 'creepy meepy' sbb memula nak masukkkan pewarna ijau but then x jd hijau ...lepas tu masukkan kuning ...jadilah kuning ala2 pinang masak ...huhuhu...

  • Taburkan serbuk oreo yang telah diasingkan tadi di atas jelly uols. It should be looks like gambar di atas tuk final tou up. Sejukkan di luar sementara nak bg cool down, and later in freezer nak bg sejuk. Lepas tu boleh ngap ! ..InsyaAllah sedap ba ! 

.: Nota Kaki Tangan Ahaks :.
i bet lau ada makan2 korang buat la pudding ni ..sure licinnya sbb dia lain dari yg lain and hey sape x suka oreo kan?? Biskut yang telah btapak di dunia fana ni more than 100 years (eh yekere?) ....lepas ni korang try adjust ngan cream cheese plak to make the No Bake Oreo Cheese Cake


This is the original one from KRAFT page ...
What You Need
  • 1 pkg. (3.4 oz.) JELL-O Vanilla Flavor Instant Pudding
  • 2 cups  cold milk
  • 12 OREO Cookies, divided
  • 1/2 cup  thawed COOL WHIP Whipped Topping 

Make It

  • BEAT pudding mix and milk in medium bowl with whisk 2 min.
  • CHOP 6 cookies; crush remaining cookies. Spoon half the crushed cookies onto bottoms of 10 (3-oz.) paper or plastic cups.
  • ADD chopped cookies and COOL WHIP to pudding; stir just until blended.
  • SPOON pudding mixture into cups; top with remaining crushed cookies. Insert wooden pop stick or plastic spoon into each for handle. Freeze 5 hours or until firm.

Kraft Kitchens Tips

Substitute
  • Prepare using your favorite flavor of JELL-O Instant Pudding.
  • How to Easily Crush Cookies
  • Place cookies in reasealable plastic bag; seal bag. Use a rolling pin to crush cookies.
  • How to Remove Frozen Pops from Cups




~* Selamat Mencuba Uols *~


Post a Comment