Monday, October 05, 2015

•*¨*•.¸¸❥ Paratha BBQ Cheezy Chicken •*¨*•.¸¸❥


N3 ni sebagai breakfast or minum petang menggunakan roti paratha.... Sangat simple dan mudah membuatnya. Kekadang buntu nak makan apa ...so just grab tis idea kat Grab N' Growl di tempat kerje saya dan apply 4 myself. ....

Bahan2Nya :
  • Roti Paratha (sy beli perasa Chili & Garlic)
  • Cheezy - boleh guna any cheese, sy guna chesdale je senang gitu
  • Meatloaf Chicken
  • Bawang Besar - Racik2kan or potong halus/dadu
  • Scramble Egg - optional
  • BBQ Sauce / Chili Sauce



.: Cara2 MembuatNya :.
  • Step 1 - Saya guna paratha brand 'kawanku' yg mmg byk ada si supermarket ya. Nak buat sendiri pun boleh juga. Saya guna perasa 'chili n garlic' ...yum, yum !


  • Panaskan paratha atas kuali leper menggunakan api yg sangat kecil takut 'burn' plak nnt ...nnt perasa 'arang' plaks .....>_<


  • Step 2 - Gorengkan meatlof or any daging/ayam/stuffing yg ada suka ...potong kecil dan letakkan atas paratha tadi.




  • Step 3 - Taburkan bawang or scramble egg tadi or both. Masa ni boleh la diletakkan cili hijau or capsicum or any other side veggies yg uols suka.


  • Step 4 - Taburkan cheese, bg dia melting sekejap ...The more the merrier heheh


  • Step 5 - Letakkan sos kesukaan anda - BBQ sauce/BlackPepper sauce or chili sauce ..any will do and taste yummy. Mayonis, mustard pun boleh ...Mungkin boleh tambahkan rempah kari dan rempah sup nak bg perisa lagi  .. selamat mencuba ...








  • Step 6 - Lipatkan Paratha kepada 2 bahagian and 4 bahagian...May be uols x suka cara ni ...just boleh roll je .. NOTE : paratha ni kene mkn panas2 sbb bila da sejuk dia 'kajut' dan 'keras' ikut suka uols ..>_<



  • Note : Saya selalu mencuba menu2 yg simple dan senang disediakan yg boleh didapati di SuperMarket - roti wrappers, puff pastry, roti pitta, kebab dll ...just buat the filling and walla ...bon appetit !! sonang jo ..InsyaAllah ...




Post a Comment