Saturday, October 10, 2015

•*¨*•.¸¸❥¸ Mee Goreng Berkuah Air Tangan BondaKu •*¨*•.¸¸❥¸



Salam Uols, tak pasti pengertian mee goreng berkuah ni sama ke dengan mee goreng basah atau x ... Mengikut firasat hamba hehehe dan setahu saya basah means mcm lembab, so mcm x brp nk ada 'berkuah' la kan ...tp lau 'berkuah' tu means 'banjir' mcm yg sy buat N3 kali ni ...


:: Bahan2Nya ::-)
  • 1 paket mee kuning
  • 3 biji bawang putih
  • 4 biji bawang merah
  • 4 batang sawi (dipotong) - atau any sayur will do
  • 1 mangkuk kecil taugeh
  • 1 biji tauhu keras (digoreng dan dipotong kecil)
  • 1 ketul tahu ikan - sy prefer digorreng terdahulu sekejap
  • Beberapai biji bola ikan - sy prefer digorreng terdahulu sekejap
  • 2 biji telur - optional
  • 1 biji tomato (dipotong kecil) - optional
  • 60 gm isi udang dan isi ayam dan daging
  • 2 sd besar cili boh/giling
  • 2 sudu sos tomato
  • 1 sudu kicap pekat
  • 1 sudu kicap cair
  • Sedikit minyak untuk menumis

:: Bahan2 HiasanNya ::-)
  • Cili merah (dihiris)
  • Daun bawang (dihiris)
  • Bawang goreng - optional
  • Limau kasturi - optional, de lg umppphhh
 :: Things to Prepare Earlier ::-)
  • Potong bahan2 hiasan dan things like chicken/ayam/udang/kerang, tahu/bebola ikan, cili dihiris, sayur2an dipotong dsbgnya.


  • Mee kuning dicelur sebentar untuk buang 'air kapur' dan strain/tapis dan lalukan air paip di atasnya. Strain once again >_<


  • Air rebusan daging boleh disediakan awal sehari or bila2 sbb nak rebus daging mmg takes time. Boleh digantikan dengan air rebusan udang, chicken broth dsbgnya ...Cuma saya prefer daging la sbb mcm 'manis bersari' dan ada ummphh rasanya hehehe ...sedap ler gamaknya tu dek non ...
  • Ada beberapa cara menyediakan air rebusan daging ni (boleh gugel utk details), ada yang potong daging, letak garam dan rebus gitu sahaja (mcm yg saya buat ni)  cara lain ialah seperti membuat STEW, masukkan bawang merah, bawang putih dan sayur2 seperti saderi, carrot, kacang peas, kentang dsbnya. Ikut suka uols ...boleh juga disimpan tuk kegunaan 'masa depan' .... pic seperti di bawah ya ....


  • Cara menyediakan Air Rebusan Udang - Kepala dan kulit udang dibersihkan dan digoreng sebentar dan direbus selama 15-30 minits (depends)... Selepas itu diblender kepala n kulitnya dengan sedikit air, ditapis dan dimasukkan ke dalam air rebusan udang tadi (boleh skip step ni if x suka). Boleh disimpan utk kegunaan akan datang juga hehehe


:: Cara2 MemasakNya ::
  • Buatkan dahulu sambal untuk menumis mee dengan menumis sedikit bawang dengan cili boh sehingga masak.
  • Panaskan kuali dan tumiskan bawang selebihnya sehingga naik baunya. Kemudian masukkan isi udang atau isi ayam dan kacau sehingga masak.

((hak pic ni bondaku masak 'speedy gonzalez gilez' maka gambar pun cam ada 'gangguan jiwa' gitu ...x sempat nak repeat frame ..huhu ...ya ampun !!))

  • Masukkan sawi, tauhu ikan, udang, daging dan rencah2 yang telah di'prepare' awal  kacau seketika . Kemudian masukkan mee, taugeh, tomato sos, kicap dan sambal tadi. Hak taugeh tu lau uols suka bunyi 'ngup ngup' bila makan letakkan akhir sekali pun xpe. Da orang mmg 'teruja' ngan bunyi tu huwaaa >_< ....
  • Kacau sehingga 3 3/4 masak. Akhir sekali tolakkan sedikit mee, daun saderi, daun bawang cili hiris dan dsbgnya, kemudian tolakkan mee ketepi dan letakkan sedikit minyak.
  • Kemudian pecahkan telur, ratakan sedikit. Apabila telur sudah sedikit masak, gaulkan kembali dengan mee, kacau seketika - tapi bondaku step this step, no telur :-)
  • Setelah itu tuangkan air rebusan daging/udang/chicken broth dsbnya tadi, Biarkan seketika dan kacau rata. taraaaaa ...boleh la diterkam ...mkn panas2 dan bersama korum2 tersayang, lahai sedapnya hingga licin pinggan. Selamat Mencuba ye !.






  • Nota : Images kali ni mmg x mak cun cantik sbb sy guna hp je, digi cam sy dah 'kelaut' hahahah ...rupa x cantik tp sodap giler tau sbb bonda yg masak kan?? mana ada anak kata mak dia masak x sedap rite ??
  • Uols ce trai test !! Modifies la here n there ikut selera uols ...sure sedapNya ! saya percaya seme orang pandai masak according to her/his way la kan sbb memasing tahu skills sendiri rite....K la Adios Amigos !! Bubai ....Till then C ya'll ...



Post a Comment