Wednesday, September 02, 2015

•*¨*•.¸¸❥ Kek Comel PolkaDot "StrawBerries" Version •*¨*•.¸¸❥


Selalu orang buat apam polka dot ya ?? ..tapi saya ni mmg x berapa nak suka kuih 'tradisional' esp apam (except apam nasi kot sbb gebuzzz) dan sewaktu dengannya kuih kasui, seri muka dll lg.... ntah ler kenapa, may be sbb kuih-muih ty jenis manis2 kot, tu yg x gemar tu ...In addition mmg nak habiskan paper cup masa raya hari tu, kepala ni dok ligat pk apa nak buat ...so, maka terjadi la sponge cake polka dot ni ....enjoiiiii >_<



Bahan2Nya :-)
  • 3 biji telur, size A or B pun boleh kalau guna size lain tambah 1 extra - asingkan putih  and yolk
  • 135 tepung superfine/gandum - ayakkan
  • 2tbsp gula
  • 60ml butter/mentega - dicairkan
  • 60ml air suam
  • 1tbsp ovalette - penstabil kek
  • 1tsp baking powder
  • 1tsp baking soda
  • 1tsp vanilla essence

  • 1 - Asingkan telur putih dan telur kuning. Letak di dalam bekas yang berasingan. Putarkan telur kuning + 2 tbsp gula pasir sehingga putih.

  • 2 - Masukkan 135gm tepung superfine/gandum sedikit demi sedikit. Selepas itu masukkan 1tbsp Ovalette. Masukkan 30-60ml air suam dan 30-60ml mentega/butter. Pukul lagi sehinnga 'putih'.
 
  •  3 - Pukul putih telur sehingga stiff peak. Masukkan perahan lemon/cream of tartar or sedikit garam utk menstabilkan egg white.

  • 4- Masukkan putih telur ke dalam egg yolk tadi menggunakan kaedah 'kaup-balik' or 'folding method' ...caranya dengan masukkan sedikit putih telur dan kacau 1 arah sahaja ..boleh juga dibentukkkan no 8 utk memastikan semua putih telur akan sekata dengan yolk tadi.

  • 5 - Warnakan batter tadi mengikut warna yg disukai, untuk buat strawberries sila warnakan pink, putih dan hijau la kan ...tp kat bawah ni  warna lain plaks heheheh ...ni dari last edition ya ...kira 'ha-lam alif-lam' la ye ... 
 
  • 6 - Susunkan Paper Cup di dalam dulang pembakar, mula la membuat 'buah strawberries' anda ...Keluarkan segala kreativiti anda ...boleh buat bentuk bee, polka dot, huruf or pattern yang disukai ...boleh gugel utk dapatkan idea ya ...



  • 7- Bakar pada suhu 150-170 Celcius selama 10-15 minutes sahaja. Angkatkan dari dulang pembakar cepat2 sbb nanti 'strawberries' tu mcm 'mendap' ke bawah plaks ...letakkan di atas wire rack sebaik2nya ...>_<











•*¨*•.¸¸❥ End of Kek Comel polka Dot "StrawBerries" Version •*¨*•.¸¸❥





Post a Comment