Wednesday, September 23, 2015

•*¨*•.¸¸❥ Kek Comel PolkaDot V2 (Ala2 Apam PolkaDot Gitu) •*¨*•.¸¸❥




Uols suka apam polka dot? Saya buat versi kek punya, sooooooooooooo meaning B-A-K-E la kan ..not S-T-I-M, sy mmg 'F-A-I-L-E-D' masak stim2 ni hehhe (ni belajar mengeja/spelling ke apa ni?? :D) .. so saya buat apa yg saya tahu la ...No inferior conflict there [ Mr. Wiki kata - maksudnya 'a person lower than another in rank, status, or ability ...ada ke ? kelakau la, hahah ]  ...so, maka terjadi la sponge cake polka dot ni ....enjoiiiii >_<

Hak ni N3 b4 this but 'Strawberries' Version - http://redroses2ucookware.blogspot.my/2015/09/my-strawberries-sponge-cake-polkadot.html




Bahan2Nya :-)
  • 3 biji telur, size A or B pun boleh kalau guna size lain tambah 1 extra - asingkan putih  and yolk
  • 135 tepung superfine/gandum/spongemix - ayakkan
  • 2tbsp gula - boleh tambah jika nak manis ya, hak ni so-so aje :-)
  • 30ml butter/mentega - dicairkan
  • 30ml air suam
  • 1tbsp ovalette - penstabil kek
  • 1tsp baking powder
  • 1tsp baking soda
  • 1tsp vanilla essence



  • 1 - Asingkan telur putih dan telur kuning. Letak di dalam bekas yang berasingan. Putarkan telur kuning + 2 tbsp gula pasir sehingga putih.

  • 2 - Masukkan 135gm tepung superfine/gandum sedikit demi sedikit. Selepas itu masukkan 1tbsp Ovalette. Pukul lagi sehingga gebuzzz mcm ala2 ice cream gitu .. ...
  • Masukkan 30-60ml air suam dan 30-60ml mentega/butter. Pukul lagi sehinnga 'putih' and more gebuzzz spt pic bawah .
 
  • 2 - Finale batter b4 masukkan egg white should be like this :- nmpk mcm gebuzzz2 je ...Asingkan ke dalam mangkuk lain if nk guna mangkuk mixer tu la kan ...
  •  3 - Dalam mangkuk lain or mangkuk mixer (basuh la kan), pukul putih telur sehingga stiff peak. Masukkan perahan lemon/cream of tartar or tak pun sedikit garam utk menstabilkan egg white.

  • 4- Masukkan putih telur ke dalam egg yolk tadi menggunakan kaedah 'kaup-balik' or 'folding method' ...caranya dengan masukkan sedikit putih telur dan kacau 1 arah sahaja ..boleh juga dibentukkkan no 8 utk memastikan semua putih telur akan sekata dengan yolk tadi.

  • 5 - Warnakan batter tadi mengikut warna yg disukai, untuk buat orange cut-off looks ni perlukan warna orange, white/cream, and chocolate for seed dia ....tp kat bawah ni  warna lain plaks heheheh ...ni dari last edition ya ...kira 'ha-lam alif-lam' la ye ... 
  • NOTE : Sila ikut warna di alam NYATA hehehe aka warna sebenar object la otherwise kek tu mcm x berapa 'live' gitu ...just my opinion la kan ...
 
  • 6 - Susunkan Paper Cup di dalam dulang pembakar, mula la membuat 'cut-off mandarin orange looks-like' anda ...Keluarkan segala kreativiti anda ...boleh buat bentuk bee, polka dot, huruf or pattern yang disukai ...boleh gugel utk dapatkan idea ya ...Saya try buat kiut-miut bear (pic bawah) tu tp ke laut plaks ..ahaks ! dia 'pop-up' di tengah2 and then mcm 'pecah' ....may be lau apam boleh jadi kot sbb apam x pecah bagai ...ce terai ! ...huhu ...rerasanya lau jadik kek comel 'teddy bear' tu, akan jd kek comel 'tercantik' di alam semesta tu hahaha :-)





  • Hasil yang telah ke Laut China Selatan hahaha :-) .. Tapi leh bg idea la nk buat teddy bear mcm mn ...



  • 7- Bakar pada suhu 150-170 Celcius selama 10-15 minutes sahaja (mine is oven tradisional dan kecik molek aje - so adjust suhu and timing according to urs la ye). Angkatkan dari dulang pembakar cepat2 sbb nanti 'orange' tu mcm 'mendap' ke bawah plaks ...letakkan di atas wire rack sebaik2nya ...>_<




  • NOTE : Lets share apa yang saya find out dr CSI saya ni ...asingkan yolk and white do matter compare x asingkan keduanya ...kalau x asingkan kek comel akan 'meletup' ditengah2 and looks like apam mekar plaks (u know apam yg pecah kat tgh2 and letak soda bikarbonat tu). 
  • So if nak kek comel yg mmg super duper 'comel' putarkan yolk and white berasingan ya ..believe me i've tried both ...give me the differ result then ....ce terai nak tahu la kan ....hehehe ...okie dokie, till then ....cherios ,...bubai !!! Allah bless  ...and please do take care !!! lap uols !

•*¨*•.¸¸❥ End of My StrawBerries Sponge Cake PolkaDot •*¨*•.¸¸❥





Post a Comment