Monday, September 07, 2015

•*¨*•.¸¸❥ My ColourFul Patterned Swiss Roulade •*¨*•.¸¸❥


Ni percubaan saya yang ke-2 buat 'Swiss Roulade' ni ...Hmm x berapa suscess jugak ...ke lautt lagi tapi kira ok la from the first one .. Tapi saya sukakan 'texture' kali ni ...only that sy 'baked' lama sangat and then the tepung tu dah jadi terllau 'garing' dan x sempat nak bubuh filling bagai ...just roll je panas2 sbb saya takut nnt jadi lagi 'kajut' dah jadi 'kertas' le plaks .......enjoiiiii >_<



Bahan2Nya :-)
  • 3 biji telur, size A or B pun boleh kalau guna size lain tambah 1 extra - asingkan putih  and yolk
  • 135 tepung superfine/gandum - ayakkan
  • 2 tbsp gula
  • 30- 60ml butter/mentega - dicairkan
  • 30 - 60ml air suam
  • 1 tbsp ovalette - penstabil kek
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp baking soda
  • 1 tsp vanilla essence

  • 1 - Asingkan telur putih dan telur kuning. Letak di dalam bekas yang berasingan. Putarkan telur kuning + 2 tbsp gula pasir sehingga putih.


  • 2 - Masukkan 135gm tepung superfine/gandum sedikit demi sedikit. Selepas itu masukkan 1tbsp Ovalette. Masukkan 30-60ml air suam dan 30-60ml mentega/butter. Pukul lagi sehinnga 'putih'.
 
  •  3 - Pukul putih telur sehingga stiff peak. Masukkan perahan lemon/cream of tartar or sedikit garam utk menstabilkan egg white.

  • 4- Masukkan putih telur ke dalam egg yolk tadi menggunakan kaedah 'kaup-balik' or 'folding method' ...caranya dengan masukkan sedikit putih telur dan kacau 1 arah sahaja ..boleh juga dibentukkkan no 8 utk memastikan semua putih telur akan sekata dengan yolk tadi.


  • 5 - Warnakan batter tadi mengikut warna yg disukai, dan pattern yang di'print' ke parchment paper tersebut ... tp kat bawah ni  warna lain plaks heheheh ...ni dari last edition ya ...kira 'ha-lam alif-lam' la ye ... 
 
  • 6 - Ok, mula la meng'color'kan design yang telah dipilih, buat dengan berhati2 ...boleh gugel utk dapatkan idea ya ...




  • 7- Bakar pada suhu 150-170 Celcius selama 10-15 minutes sahaja. saya dah 'overheat' ni ...kek dah kajut jadinya... Letakkan di atas wire rack sebaik2nya ...>_<


  • 8- Saya x prepare the design so just 'freelance' je the design tu ...so, x cantik tp xpe ...insyaAllah saya akan try lagi ....Yang penting swiss kali ni gebusss ....
 
  • 9- Selepas baked sy terus gulung this roulade sbb nak gulung masa dia panas2 ...x sempat nak bubuh filling dia ...Lagi lambat roll up lagi garing jadinya ...lagi la pecah nnt kan..kan....
 
  • 10- Inilah hasilnya, insyaAllah saya akan try lagi ...doakan yang terbaek tuk saya ya ...hehehe....Selamat Mencuba >_< ..Adios ..Amigos ...



•*¨*•.¸¸❥ End of My ColourFul Patterned Swiss Roulade •*¨*•.¸¸❥





Post a Comment