Saturday, September 12, 2015

•*¨*•.¸¸❥ My 'Achieved-KPI' Patterned & ColourFul Swiss Roulade •*¨*•.¸¸❥


Finale jadi juga my 'Swiss Roulade' ni ...Kali ni i suka all of it ...texturenya, designnya, tastenya and everything about it.... Alhamdulillah .... Kira dah mencapai 'KPI' la ni (bagi saya la yg x pandai masak ni la huhu)...just enjoiiiii >_<

Menurut Mr. Wiki 
" A key performance indicator (KPI) is a business metric used to evaluate factors that are crucial to the success of an organization. KPIs differ per organization; business KPIs may be net revenue or a customer loyalty metric, while government might consider unemployment rates."



Bahan2Nya :-)
  • 3 biji telur, size A or B pun boleh kalau guna size lain tambah 1 extra - asingkan putih  and yolk
  • 135 tepung superfine/gandum - ayakkan
  • 2 tbsp gula
  • 30- 60ml butter/mentega - dicairkan
  • 30 - 60ml air suam
  • 1 tbsp ovalette - penstabil kek
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp baking soda
  • 1 tsp vanilla essence



  • 1 - Asingkan telur putih dan telur kuning. Letak di dalam bekas yang berasingan. Putarkan telur kuning + 2 tbsp gula pasir sehingga 'putih' dan gebusss.


  • 2 - Masukkan 135gm tepung superfine/gandum sedikit demi sedikit. Selepas itu masukkan 1tbsp Ovalette. Masukkan 30-60ml air suam dan 30-60ml mentega/butter. Pukul lagi sehingga 'putih'.
 
  •  3 - Pukul putih telur sehingga stiff peak. Uols kene make sure putih telur ni x bcampur ngan yolk wp sedikit, n make sure jugak the container tu mmg bersih. OtherWise mmg ler the meringue ni tak naik ...Masukkan perahan lemon/cream of tartar or sedikit garam utk menstabilkan egg white.(pic bawah)

  • 4- Masukkan putih telur ke dalam egg yolk tadi menggunakan kaedah 'kaup-balik' or 'folding method' ...caranya dengan masukkan sedikit putih telur dan kacau 1 arah sahaja ..boleh juga dibentukkkan no 8 di tengah2 utk memastikan semua putih telur akan sekata dengan yolk tadi.


  • 5 - Warnakan batter tadi mengikut warna yg disukai, dan pattern yang di'print' ke parchment paper tersebut ... tp kat bawah ni  warna lain plaks heheheh ...ni dari last edition ya ...kira 'ha-lam alif-lam' la ye ... 
 
  • 6 - Ok, mula la meng'color'kan design yang telah dipilih, buat dengan berhati2 ...boleh gugel utk dapatkan idea ya ...Dah habis tu tuangkan batter utama tadi ke atas 'drawing' yang telah siap tersebut ...Tapi kalau anda nak bakar 'drawing' tu boleh juga ...saya x bakar takut 'hangus' ...ayoyo !!


  • 7- Bakar pada suhu 150-170 Celcius selama 10-15 minutes sahaja...jangan bakar 'garing' sangat nanti nak roll up xleh dan pecah2... Letakkan di atas wire rack sebaik2nya ...>_<



  • 8- Inilah hasilnya setelah dibakar (pic atas ya !), terus peel-off the parchment paper tadi, terbalikkan untuk diletakkan fillingnya ...Kene buat cepat sbb the roll up tu kene masa panas2 ya dek non seme ya !!  ....

  • 9- Letakkan filling kegemaran, my peberet mmg nutella dan whipping cream, boleh juga diletakkan buah2an seperti strawberries, or peaches ...ikut daya imaginasi dan ke'kekritep'an memasing la ye ...



  • 10- Bila dah gulung tu put in the freezer 30 mins or so ...ini supaya senang nak dipotong nanti ...trim di kiri dan kanan nak bagi kemas dan cantik ....or dah jadi and boleh la diserved !! Voila ...Bon Appetito !! ....







•*¨*•.¸¸❥ End of My 'Achievd-KPI' ColourFul Patterned Swiss Roulade •*¨*•.¸¸❥





Post a Comment